YDH- ABD ordusu, Gazze'deki soykırım devam ederken İsrail'e milyarlarca dolarlık füze, bomba ve diğer silahların satıldığını duyurdu.
The Intercept tarafından incelenen yeni yayınlanan kamu ihale belgelerine göre, ABD Savunma Bakanlığı İsrail'de Amerikan yapımı yakıt ikmal tanker uçaklarını barındıracak uçak tesisleri de inşa ediyor.
‘Army Corps of Engineers’ belgelerine göre proje, İsrail'in güneyindeki bir İsrail askeri üssünde bir veya daha fazla hangar, depo ve depolama tesisi de dahil olmak üzere yeni inşaat ve mevcut binaların iyileştirilmesini içeriyor.
The Intercept, inşaatın, 2022'de “savunma devi” Boeing'e verilen ve İsrail'e 2026 yılı sonuna kadar teslim edilmek üzere dört adet KC-46A Pegasus tanker uçağı sağlamak için yaklaşık 1 milyar dolarlık bir sözleşmeden kaynaklandığını belirtti.
The Intercept’e göre, KC-46A'ların satın alınması “İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurma kapasitesini arttırma kararlılığının bir işareti” olarak görülüyor.
KC-46A’lardaki sorunlar hakkında ise sitede şu bilgiler yer aldı: “ABD Hava Kuvvetleri'nin eskiyen iki modelinin yerini alması için üretilen en yeni tankerdir. Yeni uçak, bom operatörünün bomu bir video beslemesi aracılığıyla görmesini sağlayan Uzaktan Görüş Sistemi ile ilgili sorunlar da dahil olmak üzere sayısız sorunla boğuşuyor. Uçak ayrıca, 7 milyar dolardan fazla zarara yol açarak mali bir yük haline geldi.”
İsrail için 927 milyon dolara satın alınan yeni uçağın, İsrail Hava Kuvvetleri'nin şu anda savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yapmak için kullandığı onlarca yıllık Boeing 707 yolcu uçaklarının yerini alacağı kaydedildi.
Geçtiğimiz ay Biden yönetimi İsrail'e 50 adet F-15 savaş uçağı, tank mühimmatı, taktik araçlar, havadan havaya füzeler ve 50.000 havan mermisi gibi toplamda 20 milyar doları aşan beş büyük silah satışını onaylamıştı.
The Intercept bunun teknik olarak “satış” olsa da İsrail, Kongre'nin onayladığı askeri yardımların çoğunu ABD yapımı silahları satın almak için kullandığından, bu silahların maliyetinin çoğunlukla ABD tarafından ödendiğini iddia etti.
Filistin Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, geçtiğimiz Ekim ayından bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı soykırım savaşı insani bir felakete yol açarak bugüne kadar 40 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine ve 94 bine yakın kişinin yaralanmasına neden oldu.
İsrail rejimi Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğunlukla ABD mühimmatları kullanıyor.
Çarşamba günü yayınlanan söz konusu belgelere göre, KC-46A inşaat projesi, beş yeni beton ve çelik yapının inşasının yanı sıra ek bina ve depo inşa etme olasılığı da dahil olmak üzere “KC-46 için havacılık ve bakım altyapısının kurulması ve uyarlanmasını” içeriyor.
Pentagon İsrail'deki inşaat projelerine yabancı değil. Geçen yılın sonlarında The Intercept, Savunma Bakanlığı'nın İsrail'in Negev çölünün derinliklerinde, Gazze'ye sadece 20 mil mesafede bulunan gizli bir üs için ABD askerlerine yönelik tesisler inşa etmek üzere milyonlarca dolarlık bir sözleşme imzaladığını ortaya çıkarmıştı. Kod adı ‘Site 512’ olan ve uzun süredir faaliyet gösteren ABD üssünün, İsrail'e yönelik füze saldırılarına karşı gökyüzünü izleyen bir radar tesisi olduğu belirtildi.
The Intercept tarafından kısa süre önce yapılan bir araştırma, ‘Site 512’nin Orta Doğu'daki 60'tan fazla ABD üssü, garnizonu ya da ortak yabancı tesisten sadece biri olduğunu ortaya çıkardı. Bu tesisler 13 ülkede küçük muharebe karakollarından büyük hava üslerine kadar uzanıyor: Bahreyn, Mısır, Irak, İsrail, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen.
The Intercept, son yıllarda bu üslerden en az 14'ünün saldırıya uğradığın vurguladı.
The Intercept’e göre, sadece geçen yılın 17 Ekim'inden bu yana, tek yönlü saldırı dronları, roketler, havan topları ve yakın menzilli balistik füzelerin bir karışımı, bölgesel karakollarda en az “145 ABD’linin ölümüne (askerler ve müteahhitler)” yol açtı. Bu sayıya Ocak ayında Ürdün'deki ‘Tower 22'ye düzenlenen insansız hava aracı saldırısında ölen üç asker de dahil.
The Intercept, ABD Savunma Bakanlığı’nın KC-46A inşaat projesi için Şubat 2025'te sözleşme imzalamayı planladığını belirtti.
Pentagon’un inşaat projesiyle ilgili yorum talebine yanıt vermediğini bildiren The Intercept, Dışişleri Bakanlığı’nın soruları kabul ettiğini ancak bu haberin yayınlaması anına kadar cevap vermediğini vurguladı.