İsrail, güney Lübnan sınırında 'tampon bölge' istiyor

16 Eylul 2024

İsrail Savunma Bakanı Gallant, ABD'li mevkidaşı Austin ile görüşmesinde Lübnan sınırındaki çatışmalara ilişkin diplomatik alternatiflerin azaldığını bildirdi.

YDH - Lübnan sınırını denetleyen en üst düzey İsrailli generalin, güney Lübnan'a kara harekatını onaylamaları için liderler nezdinde aktif lobi faaliyetlerine başladığı bildirildi. 

Times of Israel gazetesinde yer alan haberde amacın tampon bölge oluşturmak ve Celile'deki kasaba ve topluluklara yönelik 11 ayı aşkın süredir devam eden amansız saldırılara son vermek olduğu belirtildi.

Başbakan Benyamin Netanyahu yönetimi, Hizbullah direniş hareketinin yarattığı tehdidi ele alması için hem seçmenlerin hem de milletvekillerinin artan baskısıyla karşı karşıya.

Sınır yerleşimlerinde operasyonlarını sürdüren Hizbullah, aktif insansız hava aracı (İHA) ve füze saldırıları nedeniyle on binlerce yerleşimcinin bölgeden tahliye edilmesine neden oldu.

İbranice basına göre Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın şu anda Lübnan'da büyük bir askeri operasyona karşı olduğu bildiriliyor.

Buna karşılık Netanyahu'nun operasyonu desteklediği, hatta Gallant'ı bu konuda görevden almakla tehdit ettiği bildiriliyor.

Rejim ordusunun Kuzey Komutanlığı'nın başındaki Tümgeneral Ori Gordin, Lübnan'a geniş çaplı bir harekât talep ediyor. Ancak Kan ve Kanal 13 haberlerine göre Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, şu anda Gazze'deki Filistinli direniş örgütlerinden daha zorlu bir düşman olarak görülen Hizbullah'a karşı bir savaş başlatma konusunda çekincelerini dile getirdi.

Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile yaptığı telefon görüşmesinde, sınırda diplomatik bir çözüm için pencerenin kapandığını ifade etti.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Gallant, İsrail'in 'Hizbullah'ı sınırdan uzaklaştırma ve kuzeyde yaşayanların evlerine dönmelerini sağlama konusundaki kararlılığını' vurguladı.

Kan, Netanyahu'nun Lübnan'da daha sınırlı bir operasyonu savunduğunu ve adı açıklanmayan bir başbakan yardımcısının Gallant'ı kuzeydeki operasyonu engellemeye kalkışması halinde görevden almakla tehdit ettiğini bildirdi. Ancak ismi açıklanmayan bir hükümet yetkilisi bu haberi yalanladı.