Soykırım protestosu için kendini yakanların sayısı 5'e yükseldi

16 Eylul 2024

Amerika kıtasında Gazze'deki soykırımı protesto etmek amacıyla kendini yakanların sayısı 5'e yükseldi. Ancak rejimin yoğun sansürü nedeniyle kamuoyunun büyük çoğunluğu gerçek rakamı bilmiyor.

YDH - 11 Eylül'de Amerika'nın Boston kentindeki İsrail konsolosluğu önünde bir kişi daha kendini yaktı. Çarşamba gecesi gerçekleşen olayda, ciddi yanıklarla Massachusetts General Hospital'a kaldırılan kişinin durumu henüz bilinmiyor. Boston polisi, olayla ilgili soruşturma başlattıklarını açıkladı. Ancak olayla ilgili olarak yoğun bir medya sansürü söz konusu.

Bir görgü tanığı, adamın kendini yakmadan önce üzerine benzin döktüğünü ve güvenlik kamerası görüntülerinde alevler içinde ileri geri yürüdüğünü söyledi.

Ana akım medya kendini yakma eylemlerine sansür uyguluyor. Bazı haber siteleri Boston'daki İsrail elçiliği önünde kendini yakan Matt Nelson'un İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana İsrail konsolosluğu önünde kendini yakan üçüncü kişi olduğunu öne sürdü. 

Daha önce de Washington ve Atlanta'da iki eylemci Gazze'deki soykırımı ve Amerikan rejiminin suç otraklının protesto etmek için kendini yakmıştı. Kanada'da da İsrail'in Gazze'deki soykırımını protesto için kendini yakan 2 kişi ile birlikte Amerika kıtasında soykırım protestosu için klendini yakanların sayısı, 5'e yükseldi. 

BDS Boston adlı grup, Matt Nelson adlı bir kişi tarafından yüklenen ve izleyicilere 'aşırı bir protesto eylemi' gerçekleştireceğini söyleyen bir YouTube videosu paylaştı.

Nelson, "Gazze'de devam eden soykırımda hepimiz suçluyuz. Bizler kapitalizmin ve askeri endüstriyel kompleksin köleleriyiz. Çoğumuz umursamayacak kadar kayıtsızız. Birazdan gerçekleştireceğim protesto, İsrail'e masum Filistinlileri hapsetmek ve öldürmek için kullandığı para ve silahları sağlamayı durdurması, Gazze'deki soykırımı sona erdirmesi için İsrail'e baskı yapması ve Benjamin Netanyahu ile İsrail hükümetinin diğer üyeleri hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde açılan davayı desteklemesi için hükümetimize bir çağrıdır," dedi.

????[1/3] Dear friends of BDS Boston: Last night at around 8pm, an individual set themselves on fire outside of the Israeli consulate in Boston. The person was taken to a local hospital for severe burns, but their current condition is unknown.https://t.co/G2WYuC66Iu

— BDS Boston (@BDSBoston) September 12, 2024

Ayrıca Nelson, "Demokrasinin zenginlerin çıkarlarına değil, halkın iradesine hizmet etmesi gerekir. Filistin'i özgürleştirin," ifadesini kullandı.

Şubat ayında, Amerikan Hava Kuvvetlerinde aktif görevde bulunan 25 yaşındaki Aaron Bushnell, Washington'daki İsrail Büyükelçiliği önünde kendini yakmış ve hayatını kaybetmişti.

Kendini yakma eylemini videoya kaydeden Bushnell, "Artık soykırımın suç ortağı olmayacağım. Aşırı bir protesto eylemine girişmek üzereyim ama Filistin'de insanların sömürgecilerin ellerinde yaşadıklarına kıyasla bu hiç de aşırı değil. Yönetici zümremizin normal olduğuna karar verdiği şey bu," demişti.

Diğer yandan Bushnell, ölümünün sabahında paylaştığı Facebook gönderisinde "Birçoğumuz kendimize şunu sormayı severiz: 'Kölelik döneminde yaşıyor olsaydım ne yapardım? Ya da Jim Crow Güney'inde? Ya da apartheid? Ülkem soykırım yapıyor olsaydı ne yapardım? Cevap şu ki, bunu yapıyorsunuz. Şu anda," diye yazmıştı.

Aralık 2023'te de Atlanta'daki İsrail konsolosluğu önünde bir gösterici kendini yaktı. Polis, olayın siyasi bir protesto olduğunu ve yakınlarda bir Filistin bayrağı bulunduğunu doğruladı, ancak olayla ilgili daha fazla ayrıntı açıklanmadı.

Geçtiğimiz ekim ayından bu yana on binlerce Amerikalı, Gazze'deki soykırımı ve Biden yönetiminin bombalamalara verdiği desteği protesto etti.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, Gazze'de yaklaşık 16 bin 500'ü çocuk olmak üzere 41 bin 118'den fazla kişi öldürüldü. Ancak gerçek rakamlar muhtemelen çok daha yüksek.