YDH - İsrail ordusu, Ensarullah'ın pazar sabahı erken saatlerde İsrail'e attığı füzenin yeni bir hipersonik balistik füze modeli olduğu yönündeki iddialarını reddetti. Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral, füzenin 11,5 dakikada 2 bin 40 kilometre yol kat ederek İsrail'in tüm önleme girişimlerini atlattığını belirtmişti.
Haaretz gazetesinin aktardığına göre İsrail ordusu, günün ilerleyen saatlerinde Yemen'in kuzeybatısından fırlatılan füzenin hipersonik olmadığını açıkladı.
Açıklamaya göre İsrail'in önleme uçakları füzeyi vurmalarına rağmen tamamen imha edemediler ve bunun sonucunda İsrail'in orta kesimlerindeki Modi'in yakınlarına bir enkaz düştü.
Füzenin türü tam olarak belirlenemedi ve İsrailli güvenlik yetkilileri şu anda füzenin kapasitesini belirlemek üzere enkazı analiz ediyor.
Rejim ordusu, ayrıca füzenin hassasiyetten yoksun olduğunu ve bu nedenle hedefinin belirlenmesinin zor olduğunu iddia etti.
Füzenin yeni bir model olması mümkün olsa da Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden Fabian Hinz bunun pek mümkün olmadığını öne sürdü
Hinz'e göre Ensarullah'ın elinde bu menzile sahip Gadr olarak bilinen ve Tufan olarak adlandırılan tek bir füze var. Bu füze, İran tarafından geliştirilen pek çok model gibi, önceki nesillerin, özellikle de Kuzey Kore'nin Nodong füzesine dayanan Şehab füzesinin geliştirilmiş bir versiyonu.
Nisan ayında İran, bu füzenin bir versiyonunu doğrudan İsrail'e ateşlemişti. İmad adlı bir varyant, savaş başlığının havada manevra yapmasını ve atmosfere yeniden girdikten sonra hedefini doğru bir şekilde vurmasını sağlayan bir terminal güdüm sistemine sahip.
İsrail'in Demir Kubbe savunma sistemi kısa menzilli füze ve roketleri engellemek için tasarlanırken, Arrow 2 ve Arrow 3 sistemleri Şehab-3, Gadr ve İmad da dahil olmak üzere geliştirilmiş versiyonları gibi uzun menzilli balistik füzelere karşı koymayı amaçlıyor.
Diğer yandan Hinz, belirli bir menzilin ötesine geçen neredeyse tüm balistik füzelerin yörüngeleri boyunca bir noktada ses hızını aştığını açıkladı. Bununla birlikte, bir füze ancak atmosfer içinde uzun bir süre boyunca Mach 5'i (ses hızının beş katı) aşan hızlarda manevra yapabiliyorsa hipersonik olarak kabul edilir.
Hinz, Yemen'in açıklamasının abartılı olabileceğini öne sürerek, füzenin muhtemelen geçici olarak hipersonik hızlara ulaştığını ve bunun da yanlış nitelendirmeye yol açtığını kaydetti.
Hinz, "Çinliler, Ruslar, İranlılar ve Amerikalılar, en son hipersonik teknolojiyi kullanarak gelişmiş savunma sistemlerinden kaçabilecek füzeler geliştirmeye çalışıyorlar," değerlendirmesini yaptı.