Lapid: Kuzeyde yaklaşan savaş İsrail topraklarını tehdit ediyor

17 Eylul 2024

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı ile görüşen Yair Lapid, Filistin direnişi tarafından esir alınan kişilerin serbest bırakılmasının acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

YDH - İsrail'in muhalefet lideri Yair Lapid, Washington’da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya gelerek, kuzeyde olası bir savaşı önlemek ve Gazze Şeridi’nde Filistin direnişi tarafından tutulan esirlerin serbest bırakılması için gereken tüm adımların atılmasını talep etti.

Lapid, “İsrail’de, neredeyse bir yıldır kuzeydeki evlerine dönemeyen yaklaşık 60 bin vatandaşımız var. Hizbullah, gelişen ve refah içindeki bir bölgeyi mahvetti,” dedi. İsrail medyasına göre Lapid, bu açıklamaları sırasında Hizbullah’ın bölgede yarattığı tahribata dikkat çekti.

Sözlerine devam eden Lapid, “Diplomatik girişimlere büyük zaman tanıdık ancak şimdi İsrail’in geniş bir kısmını tehdit eden ciddi bir savaş tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu durumu engelleyebilecek olan herkes, tüm çabayı sarf etmelidir,” ifadelerini kullandı.

Lapid ayrıca, İsrail’in 'Hamas'ın tünellerinde' tuttuğu esirler için zamanın hızla tükendiğini belirterek, onların serbest bırakılması adına acil bir anlaşmanın yapılması gerektiğini dile getirdi.

ABD, yeni ateşkes teklifi üzerinde çalışıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin Gazze’de ateşkes için yenilenmiş bir öneriyi tamamlamak üzere Mısır ve Katar’daki arabulucularla temaslarını sürdürdüğünü bildirdi.

Miller, önerinin birkaç hafta sürmesinin beklendiğini belirtti ancak Washington’un esas amacının bu önerinin Siyonist rejim ile Hamas arasında nihai bir anlaşmaya varılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, ateşkes ve esir değişimine ilişkin görüşmeler de tıkanmış durumda.