YDH - İsrail ordusunun Planlama Dairesinde Filistin alanının eski başkan yardımcısı ve Deniz Kuvvetleri İstihbaratında eski bir kıdemli subay olan Yarbay Amit Yagur, İbranice yayın yapan Maariv gazetesine verdiği mülakatta mevcut jeopolitik durum ve bunun Siyonist rejimin stratejik konumu üzerindeki etkisine ilişkin görüşlerini paylaştı.
Yagur, yaklaşan ABD seçimlerini bölgedeki başlıca etkileyici faktör olarak tanımladı ve “Bu dönemin ana şekillendiricisi ABD'deki seçimlerdir. Bölgedeki tüm aktörler tetikte ve bunu görmek için bekliyorlar,” dedi.
Yagur, İran, Hamas ve Rusya da dahil olmak üzere çeşitli aktörlerin durumu yakından izlediğini ve her birinin kendi çıkarlarının söz konusu olduğunu belirtti.
Gazze'deki durumla ilgili olarak Yagur, askeri ilerleme kaydedilmiş olsa da zaferin zor olduğunu belirterek "(Hamas'ın siyasi büro başkanı Yahya) Sinvar egemenliğin elinden alındığının farkında. Egemen olmadığı için de güçlerini geri getiremiyor," iddiasında bulundu.
Eski istihbarat subayı, Hamas'ın otoritesini zayıflatmanın bir yolu olarak Gazze'deki insani yardım dağıtımını kontrol etmenin önemli olduğunu savunarak “İnsani yardım dağıtımını kontrol altına alabileceksiniz. İnsani yardımın kendisini değil, dağıtımını” dedi ve bu yaklaşımın Hamas'ın halk üzerindeki etkisini zayıflatabileceğini öne sürdü.
Kuzey cephesine dönen Yagur, Hizbullah ile süregelen çatışmalara değindi. İsrail yerleşimlerine yönelik doğrudan ateşi azaltmak için taktiksel bir yaklaşım öneren Yagur, “Hizbullah sahada taktiksel düzeyde doğrudan ateş açılmasını önlemek için bir cephe hattını işgal etme fikrinden bahsedildiğini fark etti. Bunun en başında gerçekleştirilmesi gerekirdi," değerlendirmesini yaptı.
Ayrıca üst düzey komutan Fuad Şukur'a dönük suikastın ardından Hizbullah'ın 'stratejik bir ikilemle karşı karşıya olduğunu' öne süren eski istihbarat subayı, "Bugün örgüt onun yerini doldurmakta zorlanıyor, zira stratejik seviyeyi sahadaki askeri seviye ile ilişkilendirdi," diye ekledi.
Yarbay Yagur son olarak İsrail'i içinde bulunulan dönemi stratejik bir fırsat olarak değerlendirmeye çağırdı: “Bu dönemi hem kuzey arenasında hem de güney arenasında etkili olabileceğimiz ve bizi bu savaşın sonuna doğru hızlandıracak stratejik bir fırsat olarak görüyorum."
Yagur, bu fırsat penceresinin uzun sürmeyebileceği uyarısında bulunarak derhal harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.