YDH- The Cradle'a göre, İsrail, kuşatma altındaki bölgede Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım savaşının üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen, gıda yardımlarının yüzde 83'ünün Gazze Şeridi'ne girişini engelliyor.
Gazze'deki Filistinliler açlık, hastalık ve ayrım gözetmeyen İsrail hava saldırıları nedeniyle ölmeye devam ederken, BM Pazartesi günü kuşatma altındaki bölgede topraklarının yüzde 85'inden fazlasını kapsayan 55 zorunlu tahliye emrinin yürürlükte olduğunu açıkladı.
BM sözcüsü Stephane Dujarric gazetecilere yaptığı açıklamada, “1-15 Eylül tarihleri arasında Gazze'nin kuzeyi için İsrail makamlarıyla koordine edilen 94 planlı insani yardım misyonunun sadece 37‘si - ya da yüzde 39’u - kolaylaştırıldı... Gazze'nin güneyinde ise koordine edilen 243 insani yardım hareketinin yüzde 50'sinden biraz fazlası kolaylaştırıldı” dedi ve OCHA'nın “28 gündür Gazze'nin kuzeyine erişemediğini” sözlerine ekledi.
The Cradle, 15 insani yardım örgütünün 16 Eylül'de yaptığı açıklamayı aktardı:
''İhtiyaç duyulan gıda yardımının yüzde seksen üçü Gazze'ye ulaşamıyor; bu oran 2023'te yüzde 34'tü.''
''Çocukları Kurtarın'', Oxfam, Danimarka Mülteci Konseyi, Norveç Mülteci Konseyi, KinderUSA ve İslami Yardımlaşma da açıklamayı imzalayan kuruluşlar arasında yer alıyor.
Yardım kuruluşlarının açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
''Gazze'deki insanlar günde ortalama iki öğün yemek yerken, artık gün aşırı sadece bir öğün yemek yemeye başladı. 6-59 ay arası tahminen 50 bin çocuğun yıl sonuna kadar yetersiz beslenme nedeniyle acilen tedaviye ihtiyacı var.''
Açıklamada ayrıca, Ağustos 2024'te Gazze'ye günde ortalama 69 yardım kamyonunun girdiği, geçen yılın aynı döneminde bu rakamın günde 500 olduğu ve İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırımı başlamadan önce bu rakamın insanların ihtiyaçlarını karşılamak için hala çok düşük olduğu belirtiliyor.
Basın açıklamasında “Ağustos ayında Gazze'nin güney ve orta kesimlerinde bir milyondan fazla insan gıda yardımı alamadı” denildi.
Örgütler ayrıca Gazze Şeridi'ni kasıp kavuran korkunç sağlık ve evsizlik krizini de detaylandırarak, 36 hastaneden sadece 17'sinin kısmen işlevsel kaldığını ve milyonlarca Filistinli için sadece bin 500 hastane yatağı bulunduğunu ortaya koyarken, 1,87 milyon insanın barınma ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Filistinli STK'lar Ağı (PNGO) Direktörü Emced el-Şava uluslararası kuruluşlara şunları söyledi:
''Tüm insani yardım malzemelerinde eksiklik var. Bu ihtiyaçlar ve bu acil gereksinimler karşısında bunalmış durumdayız. İnsanlar yardım sıkıntısı nedeniyle açlıktan ölüyor. Nüfusun yüzde 100'ü insani yardıma muhtaç. Mevcut durum, İsrail'in Gazze savaşı sırasında tanık olduğumuz en kötüsü.''
CARE'in işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Ülke Direktörü Jolien Veldwijik, ''Durum geçtiğimiz Ekim ayındaki tırmanıştan çok önce de tahammül edilemezdi ve şimdi felaketin ötesinde. 11 ayı aşkın bir süredir çatışma, yerinden edilme, hastalık ve açlık konusunda şok edici seviyelere ulaştık. Yine de yardımlar hala ulaşmıyor ve insani yardım çalışanları, saldırılar ve uluslararası hukuk ihlalleri yoğunlaşırken işlerini yapabilmek için hayatlarını riske atıyor.'' dedi.
The Cradle, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in geçen ay, “Yardım getiriyoruz çünkü başka seçeneğimiz yok...Mevcut küresel gerçeklikte bir savaşı yönetemeyiz. Tutuklu İsrailliler iade edilene kadar haklı ve ahlaki olsa da kimse 2 milyon sivilin açlıktan ölmesine neden olmamıza izin vermeyecektir,” dediğini hatırlattı.