Batı basını, çağrı cihazı patlamaları hakkında neler yazdı?

18 Eylul 2024

Batı basınında çıkan haberlere göre, her çağrı cihazının pilinin yanına 30 ila 60 gram kadar patlayıcı madde yerleştirildi.

YDH - Çeşitli yabancı basın kuruluşları, Mossad ve İsrail askeri istihbaratının ortak operasyonu sonucunda Hizbullah'ın çağrı cihazlarına küçük patlayıcılar yerleştirildiğini bildirdi.

Reuters, New York Times, CNN, Al-Monitor, Axios ve diğer kaynaklar, İsrail'in salı günü ya tuzaklanmış çağrı cihazlarını kullanmak zorunda kaldığını ya da Hizbullah'ın bazı birimlerinin sabotajı fark etmeye başlaması nedeniyle bu imkanını kaybettiğini öne sürdü.

İsrail yasalarına göre medya kuruluşları, yabancı basın organlarına uygulanmayan sansüre tabi. Olayda İsrail istihbaratının dahli olduğunu teyit eden tek İsrailli basın kuruluşu Jerusalem Post oldu.

Haberler, İsrail'in Lübnan'a ithal edilen Tayvan yapımı yeni bir çağrı cihazı partisinin içine patlayıcı madde gizlediğini belirtiyor.

Ancak Tayvanlı Gold Apollo şirketi cihazları ürettiğini reddederek, Macar BAC şirketinin Gold Apollo'nun lisanslı markasını kullanarak bu modeli ürettiğini iddia etti.

Yabancı kaynaklara göre, cihazlar Hizbullah'a ulaşmadan önce müdahaleye uğradı ve çağrı cihazlarının çoğu Gold Apollo'nun AP924 modeli olmakla birlikte, diğer üç Gold Apollo modeli de operasyonun bir parçasıydı.

Haberlere göre her çağrı cihazında pilin yanına 30 ila 60 gram kadar patlayıcı madde ve bunları ateşlemek için kullanılabilecek bir tetikleme mekanizması yerleştirilmişti.

Bunun yanı sıra haberler, çağrı cihazlarının patlamadan önce birkaç saniye çaldığını ve bu sayede çağrıyı alan kişinin mesajı görme ve maksimum düzeyde zarar görme ihtimalinin arttığını belirtiyor.