Gold Apollo: Çağrı cihazı patlamalarıyla ilgimiz yok

18 Eylul 2024

Tayvanlı Gold Apollo, Lübnan'da kullanılan patlayıcılı çağrı cihazlarının markasını lisansladığı BAC firması tarafından üretildiğini belirterek sorumluluk üstlenmedi.

YDH - Tayvanlı çağrı cihazı firması Gold Apollo, dün yaptığı açıklamada Lübnan'daki patlamalarda kullanılan çağrı cihazlarını Macaristan merkezli BAC Consulting'in ürettiğini söyledi. Firma, söz konusu şirkete sadece marka lisansı verdiğini ve cihazların üretiminde hiçbir rolü olmadığını da sözlerine ekledi.

Hizbullah üyeleri tarafından kullanılan çağrı cihazlarının salı günü Lübnan genelinde eş zamanlı olarak patlatılması sonucu en az dokuz kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 3 bin kişi de yaralandı. 

Reuters, patlayan çağrı cihazlarının Gold Apollo tarafından üretilen çağrı cihazlarıyla uyumlu bir formata ve arka yüzündeki etiketlere sahip olduğunu gösteren görüntüleri analiz etti.

Tayvan'ın kuzeyindeki New Taipei kentinde bulunan ofislerinde basın mensuplarına konuşan Gold Apollo'nun kurucusu ve genel müdürü Hsu Ching-Kuang, "Ürün bize ait değil. Sadece üzerinde bizim markamız var" dedi.

Şirket yayınladığı açıklamada AR-924 modelinin BAC tarafından üretildiğini ve satıldığını söyledi.

Açıklamada Gold Apollo'nun "BAC'a belirli bölgelerde ürün satışı için markalasını kullanma izni verdiği, ancak ürünlerin tasarım ve üretiminin tamamen BAC tarafından gerçekleştirildiği" belirtildi.

Yetkili, ayrıca daha önce firmadan gelen para transferleriyle ilgili sorunlar yaşandığını ifade etti. "Para transferi çok garipti" diyen Hsu, ödemelerin Orta Doğu üzerinden geldiğini de sözlerine ekledi. 

Hsu, basın mensuplarıyla görüşürken polis yetkilileri de şirkete geldi. Tayvan Ekonomi Bakanlığı yetkilileri de Gold Apollo'yu ziyaret etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Tayvan'dan Lübnan'a doğrudan çağrı cihazı ihracatı yapıldığına dair bir kayıt bulunmadığı kaydedildi.

Gold Apollo'nun olayın mağduru olduğunu ve lisans sahibine dava açmayı planladığını ifade eden Hsu, "Büyük bir şirket olmasak da sorumluluk sahibi bir şirketiz. Bu çok utanç verici bir durum" diye ekledi.