İsrail terör saldırısını yakalanma korkusuyla düzenledi

18 Eylul 2024

İsrail'in terör saldırısını gerilimle ve ''kullanmazsan yanar'' anına benzer bir endişeyle işlediği bildirildi; Amerikan'ın dahi saldırıdan haberi olmaması için terör saldırısı gizlilikle yürütüldü.

YDH- Amerikan haber sitesi Axios'a göre, İsrail, ''Çağrı Cihazı Katliamı'' saldırısını düzenlemeden önce, Lübnan İslami Direnişi Hizbullah tarafından tespit edileceği ve direniş örgütü tarafından terör saldırısının fark edilebileceği endişesini taşıyordu.

Axios'a konuşan üç ABD'li yetkili, Lübnan ve Suriye'de Hizbullah'a ait çağrı cihazlarının patlatılması kararının, deşifre olma endişesi nedeniyle Salı günü alındığını söyledi. 

Saldırı, ''İsrail ve Hizbullah arasında tansiyonun yükseldiği ve ABD'li yetkililerin topyekûn bir savaşa dönüşmesinden endişe ettiği bir dönemde'' gerçekleşti.

ABD, Netanyahu'yu Lübnan'da savaş başlatmaması konusunda uyarmış, Axios da ''Biden'ın üst düzey danışmanlarından Amos Hochstein'ın İsrail'de siyasi bir krizin tam ortasına düştüğünü'' vurgulamıştı.

Aralarında bir çocuğun da bulunduğu en az dokuz kişinin şehit olduğu ve 4 binden fazla kişinin yaralandığı terör saldırısına karşılık olarak Hizbullah intikam sözü verdi. 

Axios, operasyon hakkında bilgi sahibi olan eski bir İsrailli yetkilinin, ''İsrail istihbarat servislerinin Hizbullah saflarına ''yerleştirdiği'' bubi tuzaklı çağrı cihazlarını, ''Hizbullah'ı felce uğratmak için'' topyekûn bir savaşta sürpriz bir açılış darbesi olarak kullanmayı planladığını'' öne sürüyor.

Haberde, operasyondan önce ise İsrailli yetkililerin, Hizbullah'ın iletişim için kullanılan çağrı cihazlarını tespit edebileceğinden ötürü kaygılarının arttığı vurgulanıyor.

ABD'li bir yetkiliye göre, Başbakan Benyamin Netanyahu, üst düzey bakanları, İsrail ordusu ve istihbarat kurumlarının liderleriyle birlikte, Hizbullah tarafından tespit edilme riskini azaltmak için sistemi derhal etkinleştirmeyi tercih etti. 

ABD'li bir yetkili İsrail'in Amerikalı yetkililere 'saldırının zamanlamasına' ilişkin gerekçesini 'kullanmazsan yanar' olarak nitelendirdi. 

Bu terör saldırısı kararı ilk olarak el-Monitör tarafından gündeme getirilmiş ve iki Hizbullah direnişçisinin kısa süre önce çağrı cihazlarıyla ilgili alarm verdiğine dikkat çekilmişti.

Amerika: Bu saldırıdan haberimiz yoktu

Başkan Biden'ın üst düzey danışmanı Amos Hochstein Pazartesi günü İsrail'i ziyaret ettiğinde Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve diğer üst düzey yetkililer operasyonun potansiyel olarak tehlikeye girmesi konusunda saatlerce süren güvenlik istişarelerinde bulundu.

ABD'li bir yetkili, Hochstein ile bir araya geldiklerinde, perde arkasında neler olup bittiğine dair kendisine bir ipucu bile vermediklerini söyledi.

Salı günü yerel saatle öğleden sonra, çağrı cihazlarının Lübnan'da patlamaya başlamasından birkaç dakika önce Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'i arayarak İsrail'in yakında Lübnan'da bir operasyon düzenleyeceğini söyledi ancak ayrıntı vermeyi reddetti.

ABD'li bir yetkili, İsrailli yetkililerin operasyonla ilgili ayrıntılı brifing vermediğini, ancak Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın telefonunun ABD'yi bir ölçüde bilgilendirmeye yönelik bir çaba olarak görüldüğünü açıkladı ancak yine de, ABD'li yetkililer Gallant'ın iletişimini önemli bir ön bildirim olarak değerlendirmedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Salı günü düzenlediği basın toplantısında “Bu operasyondan haberimiz yoktu ve bu operasyona dahil olmadık” diye iddiada bulundu. 

İsrailli ve ABD'li yetkililer Hizbullah'ın intikam almak için İsrail'e karşı büyük bir saldırı düzenleyebileceğini ya da kısa vadede İsrail'in yararlanabileceği, kendisinin bilmediği başka güvenlik ihlalleri olması ihtimalinin caydırıcı olabileceğini söylediler.