Elon Musk nasıl Siyonist oldu?

20 Eylul 2024

Musk, ‘Twitter’ platformunu Siyonist propagandayı ilerletmek için kullanmakla kalmadı “Siyonist anlatıya ters düşen” birçok hesabı askıya aldı.

YDH- Walid Tamtam el-Meyadin için kaleme aldığı makalesinde, “ifade özgürlüğü savunuculuğundan Siyonist savunuculuğuna” Elon Musk’ın nasıl Siyonist olduğunu inceliyor. Elon Musk’ın, Twitter'daki reklam kampanyaları karşısında “itibarlarından” endişe duyan şirketlerin reklam boykotu başladığında İsrail’e bir gezi yaparak, odağını ifade özgürlüğü mutlakçılığından İsrail propagandasına kaydırdığına dikkat çekiyor.

Dünyanın en zengin adamı bile sosyal medya platformunda kurumsal reklam dolarlarını kaybetmeyi göze alamaz; Twitter'ı devralmasının ilk günlerinde Elon Musk'a karşı ADL liderliğindeki bir karalama kampanyası adına X, o zamandan beri Musk için önemli değişiklikler oldu. 27 Ekim 2022'de Elon Musk'ın Twitter'ı 44 milyar dolara satın alma anlaşmasını imzalamasının ardından, özellikle Alex Jones'un X'e geri dönmesi ve geçen yılın Haziran ayında Tucker Carlson'ın Twitter şovunun başlaması gibi sağcı Muhafazakâr hesapların çalkantılı bir büyüme dönemi yaşandı.

ADL ve Musk

Anti-Defamation League ya da ADL, kendisini antisemitizmle mücadele, aşırıcılığa karşı koyma ve bağnazlıkla savaşta küresel bir lider olarak hizmet veren bir kuruluş olarak tanımlarken, ADL'nin tarihsel olarak ilerici politikacılar, Muhafazakâr anti-Siyonistler ve hatta Twitter'a sahip olduğu ilk günlerde özgür bir ifade ortamına izin vererek Filistin yanlısı hesapların platformu eşit düzeyde kullanmasını sağlayan Tesla CEO'su Elon Musk da dahil olmak üzere İsrail’i eleştiren kişilere karşı karalama kampanyaları yürüttüğü bilinmektedir. ADL aynı zamanda kendisini Amerika Birleşik Devletleri'ndeki diğer azınlık toplulukları arasında ilan etmesiyle de tanınıyor ve geçen yılın Ekim ayından bu yana neredeyse yalnızca İsrail yanlısı savunuculuğa odaklanan nefretle mücadele misyonuyla kendini resmediyor.

Musk ve ADL arasındaki çatlak, Elon Musk'ın Amerikalı muhafazakâr yorumcular Alex Jones, Nick Fuentas ve diğerleriyle birlikte bir Twitter alanına (link) katılmasıyla patlak verdi. ADL CEO'su Johnathan Greenblatt, daha tartışmalı muhafazakar seslerin katılımına odaklandı ve tüm oturumu “antisemitik bir kampanya” olarak karaladı. Bu durum, Media Matter for America gibi diğer kuruluşların çok sayıda Twitter paylaşımını Nazi yanlısı olarak nitelendirmesine yol açtı ve Twitter'daki reklam kampanyaları karşısında itibarlarından endişe duyan şirketlerin reklam boykotunu tetikledi. IBM, Apple, NBC Universal, Comcast, Disney, Paramount Global ve diğer şirketler Twitter'daki reklam harcamalarını durdurarak Kasım 2023'te platformu tamamen boykot etti.

Twitter boykotu

Elon Musk, 29 Kasım'da The New York Times'a verdiği bir röportajda, gelir kaybından duyduğu endişeye ilişkin sorulara “git kendini b…r” ve “bana parayla şantaj yapabileceğini düşünüyorsan, git kendini b…r” şeklinde yanıt verdi. Bu ifadenin sadece retorik olduğu anlaşılıyor çünkü Twitter boykotu başladığından beri, İsrail’e bir gezi yaparak odağını ifade özgürlüğü mutlakçılığından İsrail propagandasına kaydırdı ve bu cesur açıklamaları bile ancak üç gün önce İsrail yanlısı PR kampanyası başladıktan sonra yaptı.

Musk'ın İsrail gezisi

27 Kasım 2023'te, yani Twitter boykotunun başladığı ay, Musk kurşun geçirmez bir yelek giyerek İsrail Başbakanı Netanyahu'nun eşliğinde güney “İsrail ”i ziyaret etti ve bunu sadece İsrail propagandası gezisi olarak tanımlayabiliriz. Musk, Netanyahu rejimini ya da Gazze'de günümüze kadar devam eden halı bombardımanı kampanyasını bir kez bile sorgulamadı ve Twitter CEO'su buna itiraz etmedi.

Musk-Netanyahu konuşması

Elon Musk, 24 Temmuz Çarşamba günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Kongre'nin ortak oturumunda yaptığı ve Amerikan kamuoyunun pek de rağbet etmediği konuşmaya katılarak Netanyahu'nun Likud Partisi'ne ve en güçlü müttefiki ABD'nin desteğini elinde tutma imajına tam anlamıyla hizmet etti.

Konuşma Capitol Hill'in dışında binlerce protestocu tarafından karşılanarak Amerikan halkının ABD-İsrail ilişkilerine olan güvensizliğine işaret ederken, içeride siyasi koridorun her iki tarafında da Netanyahu'yu bir saatten kısa bir süre içinde yaklaşık 40 kez alkışlamak gibi utanç verici bir alışkanlık vardı. Musk'ın özel konuk bölümünde Netanyahu'yu ayakta alkışlayarak yeni keşfettiği İsrail yanlısı hissiyatını açıkça gösterdiği görüldü.

Siyonizm X konusunda ifade özgürlüğünü engelliyor

Musk'ın görüşleri yeni Twitter rejiminden ve medya sansür politikasından ayrı olarak görülebilirdi, ancak Netanyahu ile canlı bir X spaces tartışmasında; İsrail rejiminin Hamas'ın “yok edilmesi gerektiği” yönündeki propaganda noktasını ileri sürerek İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı hakkında “başka seçenek yok” dediğinde, milyarderin kendisini platformda İsrail propagandasına hizmet ederken bulduğu açıkça ortaya çıktı.

Musk Twitter platformunu Siyonist propagandayı ilerletmek için kullanmakla kalmadı, aynı zamanda Noura Erakat ve deneyimli Filistinli gazeteci Said Arikat gibi Siyonist anlatıya ters düşen birçok hesabı askıya aldı. Twitter diğerlerine kıyasla daha dengeli bir platform olmaya devam ederken, CEO'sunun İsrail Başbakanı'nın şahsına yönelik paylaşımları, İsrailli hesapların uygun gördüğü her an antisemitik olarak adlandırılabilecek görüşlere sahipken platformda geçimini sağlamak isteyen herkesin tüylerini diken diken etmelidir.

İfade özgürlüğü yine yerlerde sürünüyor

Başlangıçta, Elon Musk'ın Twitter'daki ifade özgürlüğü projesi için umutluydum, platformun mülkiyetini ve işletmesini sürdürecek servete sahip olduğunu bildiğimden, 2020 genel seçimlerine kadar siyasi açıdan hassas içeriği sansürlemek için hükümetlerle işbirliği yapan META'dan Mark Zuckerberg ve Google'dan Sundar Pichai'nin kötü arkadaşlığından muhafazakar eğilimli sansür karşıtı tek sosyal medya patronu olabileceğine inandım.

Twitter, Facebook, Instagram ve YouTube'dan daha dengeli bir platform olmaya devam ederken, Elon Musk'ın aynı yolda devam etmesi halinde durumun böyle kalıp kalmayacağını göreceğiz. Tüm sosyal medya sahnesinin tekrar eski haline geri dönmesi sadece bir zaman meselesi.