Amerikan rejimi bölgesel savaştan endişeli

21 Eylul 2024

Amerikalı yetkililer, İsrail ve Hizbullah arasındaki gerginliğin yakın gelecekte tırmanacağını ve bölgesel bir savaşa dönüşme riski taşıdığını öngörüyor.

YDH - Biden hükümetinin son değerlendirmelerine göre, tarafların geri adım atması zor görünüyor. Biden'ın en büyük endişesi, ABD'yi de içine çekebilecek geniş çaplı bir bölgesel savaş. Bu nedenle Washington, bu yönde bir senaryoyu önlemek için yoğun çaba harcıyor.

Politico'nun haberine göre, Amerikalı yetkililer İsrail ve Hizbullah arasındaki gerginliğin önümüzdeki günlerde ciddi şekilde artacağını ve iki taraf arasında topyekûn bir savaşa dönüşebileceğini düşünüyor.

Kaynaklar, geçmişte hem İsrail'in hem de Hizbullah'ın savaştan kaçındığını, ancak Siyonist rejimin bu hafta Lübnan'da Hizbullah'a yönelik kesintisiz saldırılarının ardından (birkaç gün önceki çağrı cihazı patlatmaları ve üst düzey komutanların şehit edilmesi) gerilimin zirve yaptığını belirtti.

Biden yönetiminin son analizlerine göre, her iki tarafın da geri adım atması güç olacak. Buna rağmen Washington, taraflar arasında doğrudan bir çatışmayı önlemek için İsrail ve bölgedeki müttefikleriyle görüşmelerini sürdürüyor.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, dün gece yaptığı açıklamada, "Hala diplomatik bir çözüm için uygun zaman ve zeminin olduğuna inanıyoruz. Bunun en iyi yol olduğunu düşünüyoruz. Mavi Hat'ta savaş kaçınılmaz değil ve bunu engellemek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz," dedi.

Ancak İsrail, Washington'a Hizbullah'ı sınırdaki yerleşimcilerin dönmesini sağlayacak diplomatik bir çözüme zorlamak istediğini bildirdi. Kaynak, Lübnan'da, özellikle Beyrut'ta saldırıların sürebileceğini ve ABD'nin Hizbullah'tan İsrail'e karşı muhtemelen insansız hava aracı saldırıları şeklinde bir misilleme beklediğini de ekledi.

Habere göre, çatışmaların direniş komutanlarına dönük suikastları, cephanelikleri hedef alan saldırıları ve direnişin iletişim altyapısının daha fazla hedef alınmasını içermesi bekleniyor.

Amerikalı yetkililer saldırıların, 7 Ekim'den bu yana iki tarafın giderek artan bir şekilde karşı karşıya geldiği kuzey sınırında doğrudan bir çatışmaya yol açmasının beklenmediğini belirttiler. Biden yönetiminin en büyük korkusu, sonunda ABD'yi de içine çekebilecek geniş çaplı bir bölgesel savaş.