Japon Icom: Lübnan'da patlatılan cihazların bize ait olma ihtimali çok düşük

21 Eylul 2024

Japon telekomünikasyon üreticisi Icom, Lübnan'daki patlamalarda kullanılan telsizlerin kendi ürünleri olma ihtimalinin çok düşük olduğunu öne sürdü. Şirket, söz konusu modelin üretimini yaklaşık 10 yıl önce durdurduğunu ve tüm ürünlerinin Japonya'da sıkı denetim altında üretildiğini vurguladı.

YDH - Japon telekomünikasyon üreticisi Icom, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısında kullanılan kablosuz cihazların kendi ürünleri olduğu iddialarını yalanladı.

Şirket, dün yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar ortaya çıkan çok sayıda bilgi ışığında, patlayan kablosuz cihazların bizim ürünlerimiz olma ihtimali son derece düşük," dedi.

Şirketin yalanlamasına rağmen, Hizbullah tarafından kullanılan patlatılmış telsizlerin görüntülerinde 'ICOM' ve 'made in Japan' yazılı etiketler görüldü.

Şirket, Lübnan'daki son patlamalara karıştığı bildirilen telsiz modelinin üretimini yaklaşık on yıl önce durdurduğunu belirtti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, direniş üyelerinin kullandığı telsizlerin patlamasına yol açan çarşamba günkü ikinci saldırı dalgasında en az 20 kişinin şehit olduğunu ve 450'den fazla kişinin yaralandığını bildirmişti.

Icom, "IC-V82, 2004 yılından Ekim 2014'e kadar üretilen ve Orta Doğu da dahil olmak üzere ihraç edilen bir el telsizidir. Yaklaşık 10 yıl önce üretimi durduruldu ve o tarihten bu yana firmamızdan sevkiyatı yapılmadı," ifadelerini kullandı.

Şirket ayrıca, cihaz için gerekli pillerin üretiminin durdurulduğunu ve orijinal ürünleri doğrulamak için kullanılan holografik mührün bulunmamasının, cihazın Icom tarafından gönderilip gönderilmediğini doğrulamayı imkânsız hale getirdiğini savundu.

Öte yandan Icom, denizaşırı pazarlara yönelik ürünlerin yalnızca yetkili distribütörler aracılığıyla satıldığını vurgulayarak, ihracat programının Japon güvenlik ticaret kontrol düzenlemelerine uygun olduğunu iddia etti:

"Tüm telsizlerimiz Wakayama Eyaleti'ndeki üretim iştirakimiz Wakayama Icom Inc. tarafından sıkı bir yönetim sistemi altında üretilmektedir. Dolayısıyla bir üründe şirketimiz tarafından belirtilenler dışında hiçbir parça kullanılmamaktadır. Ayrıca, tüm telsizlerimiz aynı fabrikada üretilmekte ve denizaşırı ülkelerde üretilmemektedir."