İsrailli general: Mevcut strateji kuzeyi eski haline getirmeyecek

22 Eylul 2024

İsrail Hava Kuvvetleri eski komutanı Tuğgeneral Zvika Haimovich, Siyonist rejimin Hizbullah'a karşı mevcut askeri stratejisinin başarısız olduğunu ve Kuzey'i eski haline getirme hedefine ulaşamayacağını belirtti.

YDH - İsrail Hava Kuvvetleri eski komutanı Tuğgeneral Zvika Haimovich, İbranice yayın yapan Maariv gazetesine verdiği mülakatta, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Hizbullah'a karşı askeri stratejisinin başarısızlığını gözler önüne serdi.

Haimovich, İsrail'in son saldırılarının hükümetin Kuzey'de istikrarı yeniden sağlama hedefiyle örtüşmediğini belirtti.

Haimovich, "Taktiksel hamlelerin ardından Kuzey'i eski haline getirme hedefine nasıl ulaşılacak?" diye sorarak, İsrail kabinesinin tahliye edilen yerleşimcilerin kuzeye dönüşünü kolaylaştırma hedefini sorguladı.

Komutan, "Salı ve çarşamba günü siber ve psikolojik operasyonlar gördük, cuma günü de İbrahim Akil hedef alınarak öldürüldü. Ancak asıl soru şu: Bu taktiksel eylemler gerçekten daha büyük hedefe ulaşmanın bir parçası mı?" diye ekledi.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın son konuşmasını da değerlendiren Haimovich, "Nasrallah ilk kez 'En ağır darbeyi biz yedik' itirafında bulundu. Fakat hemen ardından, savaşın başından beri sürdürdüğü tutumunu pekiştirdi: İsrail çok cepheli bir çatışmanın içinde. Doktrini net: Gazze sessiz kalırsa Hizbullah da ateşi kesecek. Onun için yıpratma savaşı doğru yoldur," değerlendirmesini yaptı.

Haimovich, İsrail'in taktik operasyonlarının 'etkileyici' olmasına rağmen, Nasrallah'ı ateşkesi kabul etmeye zorlamakta yetersiz kaldığını vurguladı.

Lübnan'da daha sert tedbirler önerisi

General, İsrail'in genel askeri stratejisini de eleştirerek, durumun değişmesi için daha kararlı adımlar atılması gerektiğini savundu. Komutan, "Geniş çaplı bir kara harekâtı ile yıpratma savaşı arasında bir orta yol var. Şu anda yaptıklarımız ikisine de uymuyor," diye konuştu.

Haimovich, daha hedef odaklı bir yaklaşım önererek, "İsrail, Beyrut ya da Baalbek'e girmeden Güney Lübnan'ı kontrol altına alabilir. O bölgede Hizbullah'ın binlerce hedefi var. Beş ya da altı gün boyunca bu hedeflerden yüzlercesini vurabiliriz ki bu güçlü bir mesaj olacaktır," diye ekledi.

Ayrıca, durumun birden fazla cephede karmaşıklaştığına dikkat çeken Haimovich, "Gazze'nin bu meseleyi çözmenin anahtarı olmadığını anlamamız gerekiyor. Asıl odaklanılması gereken Kuzey ve özellikle İran'la ilgili daha geniş bölgesel resim olmalıdır," ifadelerini kullandı.

General, İsrail'in kamuoyuna yaptığı açıklamalar ile askeri eylemleri arasındaki tutarsızlığı da eleştirdi ve ülkenin hedeflerini ve stratejisini netleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Son olarak Haimovich, Hizbullah'ın mevcut 'yazılı olmayan kuralları' ihlal edebilecek bir yanıtına hazırlıklı olunması gerektiği konusunda uyardı.