Halevi: Hizbullah’a yönelik saldırılar artacak

23 Eylul 2024

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, on binlerce İsrailli yerleşimcinin dönmesini engelleyemeyeceklerini anlayana kadar Hizbullah’a yönelik saldırıların artacağını iddia etti.

YDH - İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, pazar günü yaptığı açıklamada, neredeyse bir yıldır yerlerinden edilmiş on binlerce yerleşimcinin dönüşünü engelleyemeyeceklerini anlayana kadar Hizbullah’ı vurmaya devam edeceklerini savundu.

Times of Israel gazetesinin haberine göre Halevi, İsrail Hava Kuvvetlerinin Tel Hanof üssünde bir F-15 savaş uçağının önünde kaydedilen video açıklamasında, Lübnan sınırındaki yerleşimcilerin ‘güvenle evlerine döneceği’ sözünü verdi.

Halevi, İbrajim Akil’in şehit edilmesinin Hizbullah’ı ‘sarsacağını’ öne sürerek, direniş liderleri ve komutanlarının ‘yıllardır Celile’yi işgal etmeyi planladıklarını ve yıllar boyunca, aralarında askerlerin de bulunduğu birçok İsraillinin ölümünden sorumlu olduklarını’ söyledi.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un önceki açıklamalarını yineleyen Halevi, direniş liderlerinin ‘bir sonraki saldırıyı nasıl gerçekleştireceklerini, İsrail'e nasıl sızacaklarını, sivilleri nasıl öldüreceklerini ve rejim askerlerini nasıl kaçıracaklarını’ planladıklarını ifade etti.

Halevi, bu saldırının Hizbullah’a, İsrail’in ‘yerleşimcileri tehdit eden herkese ulaşma’ kapasitesine sahip olduğunu gösteren ‘açık bir mesaj’ verdiğini söyledi.

Halevi, “Hizbullah’ın ödediği bedel arttı, saldırılarımız da artacak,” diyerek, savaş uçaklarının son birkaç gün içinde Lübnan’da yüzlerce mevziyi hedef aldığını belirtti. Rejimin en üst düzey askeri yetkilisi, “Halkımızı güvenli bir şekilde evlerine geri döndüreceğiz ve eğer Hizbullah bunu henüz anlamadıysa, örgüt anlayana kadar bir darbe daha ve bir darbe daha alacak,” diye ekledi.

Genelkurmay Başkanı Halevi ayrıca, rejimin ‘henüz kullanmadığı daha pek çok kabiliyete sahip olduğunu’ öne sürerek ülkenin ‘hem saldırı hem de savunma konusunda çok yüksek bir hazırlık seviyesinde’ olduğunu ifade etti.

İsrail Savunma Bakanı Gallant ise yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz hafta, özellikle de son gün, Hizbullah’ın tarihindeki en zor haftaydı,” iddiasında bulundu. Gallant, Tümgeneral Ori Gordin ve üst düzey subaylarla birlikte rejim ordusunun Kuzey Komutanlığı’nda operasyonel durum değerlendirmesi yaparken, Akil’in şehit edildiği Beyrut saldırısını da övdü.

Gallant, “Ordunun Dahiye’de gerçekleştirdiği operasyon önemli, anlamlı ve güçlüdür. Amacımız, kuzeydeki halkımızı güvenle evlerine geri döndürmek ve bunun için gerekli tüm önlemleri alacağız,” diye konuştu.