YDH- İbranice yayın yapan Makorrişon gazetesinin haberine göre, Hizbullah'ın füze stoklarının %50'sinin imha edildiğine dair yayımlanan haberler sorunlarla dolu ve imha edildiği bildirilen silahların türleri ve miktarları konusunda kayda değer çelişkiler bulunuyor.
İbranice gazete, İsrail ordu sözcüsünün bu iddiaları yalanlamasıyla abartı olduğu belli olan anlatının daha da derinleştiğini bildiriyor.
“Kuzey Okları” operasyonu sonucunda İsrail ordusu, Lübnan'da Hizbullah ile bağlantılı bin 600'den fazla hedefe saldırı düzenlediğini iddia etmişti.
Bu hedeflerin arasında füze rampaları, komuta merkezleri ve çeşitli askeri tesislerin yer aldığı iddia edildi.
İsrail ordusu bugün de saldırılarına devam ederek ülke genelinde Hizbullah'a ait yüzlerce noktayı daha hedef aldığını iddia etti.
Kanal 12'den Amit Segal'in üst düzey bir askeri yetkiliden edindiği bilgilere göre, hava saldırılarının ardından Hizbullah'ın cephaneliği büyük ölçüde azaldığı iddia edildi ve savaş öncesine kıyasla hassas füzelerinin sadece yarısı ve kısa menzilli roketlerinin sadece dörtte birinin kaldığı iddia edildi.
Yetkili ayrıca Hizbullah'ın aynı anda yüzlerce roket ve füzeyi içeren senkronize bir saldırı gerçekleştirme kapasitesinin (potansiyel olarak hava savunma sistemlerini alt etme) önemli ölçüde tehlikeye girdiğini iddia etti.
Kanal 11'in askeri ve güvenlik konularındaki yorumcusu Roi Sharon dün akşam kanalın akşam haberleri stüdyosunda yaptığı açıklamada İsrail'de Hizbullah'ın orta ve uzun menzilli füzelerinin -yaklaşık 60 km ve üzeri- yarısına yakınının dünkü hava saldırılarında imha edildiğinin tahmin edildiğini iddia etti.
Bir gazete olarak Makorrişon bu noktada, Wikipedia'yı dahi kaynak gösteriyor ve Kuzey Okları operasyonu için ''Hizbullah'ın orta ve uzun menzilli roket atma kabiliyetinin yaklaşık yüzde 50'sinin ortadan kaldırılmasının tamamlandığının'' yazdığını öne sürebiliyor.
Öncelikle, Şaron'un raporunun dayandığı güvenlik kaynaklarının iddiaları ile hem imha edildiği iddia edilen silahların türleri hem de miktarları konusunda çelişkiler ortaya koyan Segal'in aktardıkları arasında bir ayrım yapılmalıdır.
Şaron Hizbullah'ın orta ve uzun menzilli füzelerinin yarısının imha edildiğini bildirdi.
Hizbullah'ın orta ve uzun menzilli füzeleri arasında, tahminlere göre, çoğunluğu Fetih 110 ve Scud tipi olmak üzere birkaç bin füze ile Fecr, 3 ve 5, Ra'ad 2 ve 3, Hayber-1 ve Zilzal başta olmak üzere on binlerce roket bulunuyor.
Tahminlere göre savaşın arifesinde Hizbullah'ın yaklaşık 150 bin silahı vardı ve bunların yaklaşık %50'sini orta ve uzun menzilli füze ve roketler oluşturuyordu ki bu da Şaron'a göre yaklaşık 38 binfüze ve roketin imha edilmesi anlamına geliyordu.
Segal genel olarak hassas füzeler ve kısa menzilli roketlerden bahsetti.
Tahminlere göre kısa menzilli füzeler ve roketler savaşın arifesinde Hizbullah'ın toplam silahlarının yaklaşık yarısını oluştururken, örgütün sahip olduğu hassas füzelerin, Fatih 110 ve Kornet'in binlerce olduğu tahmin ediliyor.
Yani Segal'e göre, Şaron'un raporundakinden çok daha fazla, yaklaşık 60 bin silahın imha edilmesi söz konusu.
Segal ve Şaron füzeler ve roketler arasında bir ayrım yapsalar bile (ki bu ayrım kamuoyunda genellikle yapılmaz), imha edilen on binlerce silahla ilgili tahminleri arasında hala uçurumlar var.
Askeri muhabir Yishai Almakais mühimmatın yok edildiği iddialarıya ilgili olarak İsrail ordusu sözcüsüyle temasa geçti.
İsrail ordu sözcüsü yayımlanan verilerin arkasında durmadıklarını, açıklama yapmadıklarını ve mütevazı kalmayı tercih ettiklerini söyledi.
Mashgav, Ulusal Güvenlik ve Siyonist Strateji Enstitüsü'nde İran, Hizbullah ve Şii direnişçiler üzerine araştırmalar yapan Dr. Yossi Manshroff bu sabah (Salı) Rishon Source'a verdiği röportajda iddialarla ilgili olarak şunları söyledi:
“Bu bir abartıdır. İddialı açıklamalar tehlikelidir çünkü kamuoyunda beklenti çıtasını yükseltir ve arkadan ağır yaralar aldığımızda bu bize pahalıya mal olabilir.”
Dış basında ise söz konusu iddialara pek fazla kişi yanıt vermedi.
Wall Street Journal'da bu sabah yayınlanan ve Hizbullah'ın silah cephaneliğini ele alan bir makalede, İsrail ordusunun Lübnan'da gerçekleştirdiği geniş çaplı saldırıya atıfta bulunuldu ancak söz konusu iddialara değinilmedi.
Makaleye göre, “İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği hava saldırıları Hizbullah'ın lider kadrosuna darbe vurdu ve örgütün roket fırlatma alanları ve silah stokları da dâhil olmak üzere bazı askeri kabiliyetlerini zayıflattı.”
Makorrişon'a göre, Hizbullah'ın mühimmat stoklarının büyük bir bölümünün imha edildiğine dair haberler resmi değil, herhangi bir kanıtla desteklenmiyor ve imha edilen silahların türleri ve miktarları konusunda bile tek bir çizgi bulunmuyor.
Makorrişon, kuzeyden gelen ''başarılı operasyonların'' coşku duygusu yarattığını bildiriyor ve doğrulanmamış bilgilerin rehavete yol açacak bilgi kirliliğine neden olduğunu ekliyor.
Makorrişon son olarak şunun altını çiziyor:
''Aksi ispat edilene kadar, Hizbullah'ın kabiliyetlerinin ve mühimmatının zarar gördüğüne dair haberlere son derece ihtiyatlı yaklaşılmalıdır.''