Hizbullah, Tel Aviv'deki Mossad karargahını vurdu

25 Eylul 2024

Hizbullah, Direniş liderlerine yönelik suikastlardan ve çağrı cihazları ile telsizlerin patlatılmasından sorumlu olan Mossad karargahını vurdu.

YDH- Hizbullah Askeri Medyası yaptığı açıklamada, bu sabahı savaşçılarının Tel Aviv’in dış bölgesindeki Mossad merkezini hedef alan bir “Kader 1” balistik füzesi fırlattığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, Direniş liderlerine yönelik suikastlardan ve Lübnan genelinde onlarca kişinin hayatını kaybetmesine ve binlerce kişinin yaralanmasına neden olan çağrı cihazı ve telsiz patlamalarından bu karargahın sorumlu olduğu bildirildi.

Hizbullah operasyonun “Gazze Şeridi'ndeki kararlı Filistin halkını, onların yiğit ve onurlu direnişini desteklemek, ayrıca, Lübnan'ı ve halkını savunmak için” yapıldığını söyledi.

Uzmanlar saldırının, Hizbullah’ın Tel Aviv dış bölgelerine ilk kez bir füzeyle hedef alması ve “saldırıya saldırı” ve “Beyrut için Tel Aviv” denklemini pekiştirmesi bakımından benzeri görülmemiş bir olay olduğunu vurguladı.

Bu operasyonun, İsrailli siyasi, askeri ve istihbarat liderleri için son derece önemli bir mesaj içerdiği belirtildi.

İsrail işgal ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney banliyösüne art arda düzenlediği saldırıların ardından gelen son saldırıda, Gubeyri bölgesinde aralarında Hizbullah komutanı İbrahim Muhammed Kubeysi’nin de (Hacı Ebu Musa) bulunduğu altı kişi hayatını kaybetti, 15 kişi de yaralandı.

Son gelişmeden kısa bir süre sonra İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun New York'taki BM Genel Kurulu'na gidişini ertelediği açıklandı.

Ofisinden yapılan açıklamada, “Başbakan Netanyahu BM'de yapacağı konuşma için bu gece yerine yarın (Perşembe) yola çıkacak ve Cumartesi gecesi geri dönecek” denildi. “Başbakan gün boyunca Lübnan'da devam eden saldırıları görüşmek üzere istişarelerde bulunacak.” diye eklendi.

İsrail medyası füze saldırısını yorumlarken “Merkeze balistik bir füze fırlatıldı, Nasrullah bu sabah tarih yazıyor” dedi.

Savaş Hayfa'da başladı, Tel Aviv'e taşındı

El-Meyadin'in Güney Lübnan'daki muhabiri Kader 1'in bu savaşta ilk kez kullanılan uzun menzilli bir füze olduğunu belirtti.

“Direniş'in Tel Aviv banliyölerindeki Mossad merkezini balistik füzeyle hedef almasının ardından dengeleri değiştirebilecek bir olayla karşı karşıyayız” dedi ve yerleşimcilerin İsrail'in merkezinden göç etmeye başladığına dair işaretlerin başladığını sözlerine ekledi.

El-Meyadin muhabiri, İsrail'in Ciye bölgesini hedef alan ve Güney Lübnan ile Beyrut'u birbirine bağlayan uluslararası otoyolun kapanmasına yol açan hava saldırısına atıfta bulunarak “İsrail saldırısının Beyrut'un Güney Banliyösü ve Ciye'ye doğru genişlemesinin ardından Hizbullah'ın dengeyi yeniden sağladığını” vurguladı.

Muhabir. “Savaş Hayfa'da başladı ve Tel Aviv'e taşındı; Hizbullah'ın hedefinde başka hangi bölgelerin olacağını kimse bilmiyor.” dedi.

İsrail'in Güney Lübnan ve Bekaa bölgesinde en az 500 kişinin ölümüne, binlercesinin yaralanmasına ve yüz binlercesinin yerinden edilmesine yol açan saldırıları sürerken Hizbullah, Lübnan'ı ve halkını savunmak amacıyla işgal altındaki topraklarda İsrail'in önemli askeri üslerine yönelik stratejik operasyonlarını çeşitli silahlarla sürdürüyor.