YDH - Norveç güvenlik polisi (PST), Norveç’e ait bir şirketin Lübnan'da geçen hafta patlayan çağrı cihazlarını Hizbullah'a sattığı iddiaları üzerine bir ön soruşturma başlattı.
Geçen hafta Lübnan’da iki gün boyunca binlerce çağrı cihazı ve telsiz patladı, en az 39 kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi yaralandı.
Hizbullah, olayla ilgili kendi yürüttüğü soruşturmanın ardından, bu saldırıdan İsrail işgalini sorumlu tuttuğunu açıkladı. Ancak cihazların hangi yöntem ve zamanlamayla uzaktan patlatılarak bir silaha dönüştürüldüğü hâlâ belirsizliğini koruyor.
Bu olayın ardından Tayvan, Macaristan ve Bulgaristan da olası tedarik zinciri bağlantılarını soruşturmaya başladı başladı.
PST avukatı Haris Hrenovica, Reuters ajansına yaptığı açıklamada “Norveç'e ait bir şirketin bu çağrı cihazlarının Hizbullah’a dağıtımına karışmış olabileceğine dair medyada yer alan iddialar üzerine tam bir soruşturma başlatmak için yeterli sebep olup olmadığını belirlemek amacıyla ön soruşturma başlatıldı,” dedi.
Hrenovica, ayrıca Norveç haber ajansı NTB’ye yaptığı açıklamada, şu anda herhangi bir suç şüphesi bulunmadığını belirtti.
Öte yandan, Bulgar yetkililer, Macar basınının, bir şirketin bu çağrı cihazlarının satışını kolaylaştırdığına dair haberlerinin ardından, Sofya merkezli Norta Global Ltd. şirketini incelemeye aldı.
Bulgaristan'daki şirket kayıtlarına göre, Norta Global, 2022 yılında 39 yaşındaki Norveç vatandaşı Rinson Jose tarafından kuruldu. Reuters tarafından incelenen belgelere göre, Jose, şirketin kuruluş belgelerini Oslo'daki Bulgaristan Büyükelçiliğinde imzaladı.
Jose'nin LinkedIn profilinde, Şubat 2020'den bu yana DN Media Group'ta satış departmanında çalıştığı görülüyor.
Norveç basınına göre, Jose, 17 Eylül'de Boston'da bir konferansa katılmak için yola çıkmış ve en son 18 Eylül'de iş arkadaşlarıyla e-posta yoluyla iletişim kurmuş. İşvereni, o tarihten bu yana kendisine ulaşamadıklarını açıkladı.
Bu gelişmeler, Macar hükümetinin bu hafta başında Lübnan’a yönelik İsrail kaynaklı elektronik terör saldırılarıyla bağlantılı olduğu öne sürülen Budapeşte merkezli BAC Consulting şirketinin CEO’su ile bir dizi görüşme yaptığını açıklamasının hemen ardından geldi.
Tayvanlı Gold Apollo şirketi, geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada, Lübnan’daki patlamalarda kullanılan çağrı cihazı modelinin BAC Consulting tarafından üretildiğini, ancak kendilerinin sadece marka lisansı verdiklerini ve üretim sürecine dâhil olmadıklarını iddia etti.
Olayların ardından BAC Consulting’in CEO’su Cristiana Barsony-Arcidiacono halk önüne çıkmadı. Komşuları onu görmediklerini belirtti, kendisi de Reuters’in yaptığı aramalara ve e-postalara yanıt vermedi. Budapeşte’deki evine yapılan bir ziyaret de sonuçsuz kaldı ve daha önce erişilebilir olan dairesinin kapalı olduğu görüldü.
Macar hükümeti, cumartesi günü yaptığı açıklamada, istihbarat kurumlarının patlamalardan bu yana Barsony-Arcidiacono ile birkaç kez görüştüğünü doğruladı. Ayrıca BAC Consulting’in Macaristan’da üretim yapmayan bir 'ticari aracılık şirketi' olarak sınıflandırıldığını ve çağrı cihazlarının hiçbir zaman ülkeye giriş yapmadığını belirtti.
Hafta içinde kapatılan BAC Consulting internet sitesi, Macaristan’daki gerçek faaliyetleri hakkında çok az bilgi verirken, kayıtlı adresinin Budapeşte’nin banliyö bölgesinde bir hizmet ofisi olarak listelendiği ortaya çıktı.