ABD, İsrail ile Hizbullah arasında geçici ateşkes için plan hazırlıyor

25 Eylul 2024

Biden yönetimi, Siyonist rejim ile Hizbullah arasındaki çatışmaları hafifletmek amacıyla yeni bir diplomatik girişim üzerinde çalışıyor. Plan, sınırdaki yerleşimcilerin dönmesini ve Gazze'deki esir takası müzakerelerine ivme kazandırmayı amaçlıyor.

YDH - ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Lübnan’daki çatışmalara ara verilmesi ve Gazze’deki esir takası ve ateşkes müzakerelerinin yeniden başlatılması amacıyla yeni bir diplomatik girişim üzerinde çalışıyor.

Axios'a konuşan iki Amerikalı yetkili, bir İsrailli yetkili ve doğrudan bilgi sahibi iki kaynağın verdiği bilgilere göre, Beyaz Saray’ın bu girişimi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan arasında geçen pazartesi günü yapılan telefon görüşmesinden sonra şekillenmeye başladı.

Bir Amerikalı yetkili ve Avrupalı bir diplomat, Washington'un son iki gündür Fransa, İsrail, Lübnan ve bazı Arap ülkeleriyle bu planı müzakere ettiğini söyledi.

Amerikalı yetkili, "Kuzey cephesi için diplomatik bir çözüm üzerinde çeşitli ülkelerle birlikte çalışıyoruz," ifadelerini kullandı. İsrailli yetkililer de Başbakan Benyamin Netanyahu'nun bu girişimi değerlendirmek üzere yeşil ışık yaktığını doğruladı.

Axios'a bilgi veren bir kaynağa göre, bu plan, daha geniş çaplı bir savaşı önlemek, yerinden edilmiş sivillerin evlerine dönmesine olanak tanımak ve Gazze’deki ateşkes ve rehine müzakerelerine yeni bir ivme kazandırmak için kısa süreli bir duraklama sağlama amacı taşıyor.

Aynı kaynak, "Hamas, Hizbullah’ın diplomatik bir çözüme fırsat verdiğini görürse, Hamas lideri Yahya Sinvar’ı da bir anlaşmaya doğru ilerlemeye teşvik edebilir," dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jon Finer, salı günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin İsrail-Lübnan sınırındaki gerilimi azaltacak diplomatik bir yol gördüğünü söyledi. Finer, "New York’ta ve dünyanın dört bir yanındaki başkentlerde bu konuda gerçek zamanlı olarak çalışmalar yürütüyoruz," diye konuştu.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki 24 saatin gerilimi daha da tırmandırmadan diplomatik çözüme ulaşmak açısından 'kritik' olduğunu ifade etti. Beyaz Saray ise girişimle ilgili sorulara yanıt vermedi.

Yerel saatle çarşamba sabahı Hizbullah, Tel Aviv’e karadan karaya bir füze fırlatarak İsrail’e yönelik en uzun menzilli saldırısını gerçekleştirdi.

Hizbullah, hedefin Mossad karargâhı olduğunu ve saldırının İsrail'in telsiz ve çağrı cihazı sistemlerine yönelik operasyonlarına misilleme niteliği taşıdığını açıkladı. Tel Aviv bölgesinde hava saldırısı sirenleri çaldı ancak füze İsrail’in savunma sistemi tarafından engellendi.

Rejim ordusu, aynı gün Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine geniş çaplı saldırılar düzenlediğini duyurdu. Ayrıca Lübnan sınırına iki yedek piyade tugayı sevk edildi VE Kuzey Komutanlığı komutanı da savaşın bir sonraki aşamasının İsrail’in kara harekâtı olabileceğini belirtti.

İsrail Güvenlik Kabinesi, bu akşam bir sonraki adımları görüşmek üzere toplanıyor. Bu arada, Lübnan Başbakanı Necip Mikati BM Genel Kurulu için New York’a gelirken, Netanyahu’nun da perşembe günü New York’a ulaşması bekleniyor.