Hizbullah, komutanının şehadetini duyurdu

25 Eylul 2024

İsrail'in devam eden barbarlıkları daha geniş çaplı bir savaşı ateşleme, diğer bölgesel aktörleri de içine çekme ve Batı Asya'daki istikrarsızlığı arttırma riski taşıyor.

YDH- Press TV'ye göre, Hizbullah'ın Hac Ebu Musa lakabıyla da bilinen üst düzey komutanı İbrahim Muhammed Kubeysi, Salı günü Beyrut'un güney banliyölerini hedef alan bir İsrail hava saldırısında öldürüldü.

Salı günü İsrail güçlerinin Güney Lübnan'da düzenlediği geniş çaplı hava saldırıları Lübnan'ın son yıllarda tanık olduğu en ölümcül günlerden bazılarını temsil ediyor.

Saldırı sonucunda 62 yaşındaki İbrahim Muhammed Kubeysi ile birlikte altı kişi şehit oldu, 15 kişi de yaralandı.

İsrail'in yoğunlaştırdığı askeri harekât Lübnan'ın güney sınırı boyunca geniş çaplı bir yıkıma neden olurken binlerce sivil yerinden edildi, okullardaki derme çatma barınaklara sığındı ya da otellerin kapasitesi hızla dolduğu için araçlarında ve parklarda uyudu.

Hizbullah, hem Kubeysi'nin hem de Hac Fares olarak da bilinen bir diğer üst düzey komutan Hüseyin Hani İzzeddin'in İsrail saldırısında şehit olduğunu doğruladı.

Yükselişi ve mirasıyla İbrahim Kubeysi

10 Ekim 1962'de Lübnan'ın güneyindeki Zebdine köyünde doğan Kubeysi, 1982 yılında Hizbullah'a üye oldu. 

Stratejik kavrayışı, özellikle 1998-2000 yılları arasında komuta ettiği Iqlim bölgesinde İsrail güçlerine karşı düzenlenen çok sayıda operasyonda hayati bir rol oynayan Kubeysi'nin liderliği 2001-2018 yılları arasında Litani Nehri'nin kuzeyinde faaliyet gösteren önemli bir unsur olan Hizbullah'ın Bedir Askeri Birimi'nin gözetimini kapsadı. 

Roket sistemleri ve füze operasyonlarındaki yetkinliği onu Hizbullah'ın füze kabiliyetlerinin geliştirilmesinde kilit bir figür haline getirerek örgüt ve daha geniş direniş hareketi içinde tanınmasını sağladı.

Hizbullah'ın Aksa Tufanı'ndaki şehit sayısı 488'e yükseldi.