ABD: Lübnan'daki ateşkes çağrısını, İsrail'in desteklediğini düşünerek yaptık

27 Eylul 2024

ABD, Lübnan'da Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaları durdurmak için 21 günlük bir ateşkes çağrısında bulundu. Ancak, İsrail Başbakanı Netanyahu, Hizbullah'a karşı operasyonlara devam edileceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise ABD'ye, İsrail üzerindeki baskıyı artırma çağrısında bulundu.

YDH - Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby, dün öğleden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail ile Hizbullah arasında 21 günlük geçici bir ateşkes çağrısı yaptığını, çünkü İsrail'in bunu desteklediğini düşündüklerini söyledi.

Kirby, ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un çarşamba günü yayımladığı ve bir yıldır süren çatışmalarda tüm tarafları 21 gün boyunca çatışmaları durdurmaya çağıran ortak ateşkes çağrısına atıfta bulunarak, “Bu açıklama üzerinde bu şekilde çalışmazdık,” dedi.

Kirby, “Dün ve bugün üst düzey İsrailli yetkililerle yaptığımız görüşmelerle desteklenmeseydi, bu çağrıyı ne zaman ve nasıl yapardık?” diye ekledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, perşembe sabahı New York’a İsrail ordusunun Hizbullah’a karşı askerî harekâtına devam edeceğini açıkladı. Netanyahu, eşi Sara ile birlikte bir şemsiyenin altında dururken pistte gazetecilere, “Hizbullah'ı tüm gücümüzle vurmaya devam ediyoruz ve kuzeydeki vatandaşlarımızın evlerine dönmesini sağlamak gibi hedeflerimize ulaşana kadar durmayacağız,” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, “Politikamız nettir, bu yüzden kimse yanlış anlamamalıdır,” diye ekledi.

Netanyahu'nun bu açıklamaları, partisinden sağcı politikacıların ateşkes planına açıkça karşı çıkmasının ardından geldi.

Kirby, gazetecilerin, Netanyahu’nun New York’a iner inmez yaptığı açıklamalar sonrasında ABD’nin pozisyonunu bir gecede değiştirip değiştirmediği sorusuna karşı, bu senaryoya dair bir imada bulunur gibi göründü.

Sözcü, “Neden böyle bir açıklama yaptığı konusunda bir şey söyleyemem ve bu açıklamanın arkasındaki motivasyonun siyasi mi, operasyonel mi yoksa başka bir şey mi olduğunu speküle edemem,” ddiye konuştu.

“Bunlar Netanyahu’ya sorulması gereken sorular ve kendisine bu konuda açıklama yapma fırsatı verilmelidir,” diye ekleyen Kirby, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre ile birlikte, New York'ta 79. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun açılış oturumunun üst düzey bölümü çerçevesinde görüşmelerin devam ettiğini vurguladı.

Kirby, ABD'nin Orta Doğu özel temsilcisi Brett McGurk'ün de New York'ta olduğunu, ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Bou Habib'in de orada bulunduğunu belirtti.

Jean-Pierre, gazetecilere, “21 günlük bir ateşkes görmek istiyoruz ki bu sayede müzakereler için gerekli alanı elde edelim ve bu savaşı sona erdirme yolunda adımlar atabilelim. Görmek istediğimiz şey bu,” ifadelerini kullandı.

“Dün gece bu açıklamayı yaparken kendimizi rahat hissediyorduk, çünkü İsrail ve Lübnan ile bu görüşmeleri yürütüyorduk,” diyen Jean-Pierre, bu durumu çözmenin yolunun diplomasi olduğunu vurguladı.

Yetkili, “Daha geniş çaplı bir savaşı önlemeye çalışıyoruz,” diye ekledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise Kanada Yayın Kurumu’na verdiği demeçte, Netanyahu'nun plana bağlı kalması için hâlâ zaman olduğunu söyledi.

“ABD’nin, İsrail Başbakanı üzerindeki baskıyı artırması gerektiğine inanıyorum,” diyen Macron, Netanyahu’nun ateşkese ‘hayır’ demesi halinde, Fransa’nın konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı, “Bu net mesajı vermek için tüm ortaklarımızın bizimle birlikte güçlü ve kararlı bir ses çıkarmasını bekliyoruz: İsrail bugün Lübnan’ı işgal edemez. Bugün Lübnan’da savaş mümkün değil; bu büyük bir hata olur ve ciddi bir tırmanma riski doğurur,” yorumunu yaptı.