YDH - İsrailli yetkililer ve Amerikalılar aynı rolleri oynuyor, ancak bu kez farklı bir başlık altında. Artık Gazze'ye yönelik savaştan değil, Batı'nın tanımıyla ‘Lübnan'la tırmanıştan’ yani İsrail'in Lübnan'a yönelik kanlı ve süregelen teröründen bahsediliyor.
ABD ve Fransa'nın dün akşam geçici bir ateşkes konusunda ‘yakın’ bir anlaşmanın ‘saatler içinde’ ilan edileceğini duyurmasının ardından, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu en iyi bildiği şeyi yaptı: Geri adım attı ve haberi yalanladı.
Axios'un aktardığına göre ABD'li yetkililer, "Netanyahu ve yakın çevresi geçici ateşkes taslağının hazırlanmasında doğrudan rol aldı," dedi. Sitenin güvenilir bir kaynaktan aldığı bilgiye göre, ‘İsrailli Bakan Ron Dermer, Başkan Joe Biden'ın danışmanlarına Netanyahu'nun geçici bir ateşkesi desteklediğini ve ordunun başarılarını tehlikeye atabilecek bir kara harekâtına girişmek istemediğini söyledi’.
Ancak Netanyahu, her zamanki gibi ‘geri adım atarak’ konuyu hükümet içindeki muhalefete bağladı.
İbranice yayın yapan Kanal 12, Washington'daki yetkililerin ‘Netanyahu'nun ateşkesle ilgili mutabakattan geri adım atmasının ABD yönetiminde şok etkisi yarattığını’ bildirdiğini aktardı. Fakat Amerikalı yetkililere göre ‘Washington ateşkes girişiminden henüz vazgeçmedi ve öneri bir başlangıç tarihi içermiyor’. İsrail cephesinde ise parlamentodaki parti ve ittifak liderleri ateşkes haberine şiddetle karşı çıkarak savaşın devam etmesi ve askeri baskının artırılması çağrısında bulundu.
Bunun üzerine Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Batı nezaretinde 21 günlük ateşkes müzakereleri haberleri yalanlanarak ‘doğru değil’ denildi.
Ancak ‘konuşulanların ABD ve Fransa’nın Netanyahu'nun henüz yanıt vermediği önerisiyle ilgili olduğu’ da eklendi.
Maliye Bakanı Bezazel Smotriç, ‘kuzeydeki savaşın ya Hizbullah'ın çökertilmesi ve kuzeyde yaşayanları tehdit etme kabiliyetinin ortadan kaldırılmasıyla ya da teslim olmasıyla sona ermesi gerektiğini’ söyledi.
Smotriç, ‘düşmana 21 günlük ateşkes vererek aldığı ağır darbelerden kurtulması için zaman tanınmaması gerektiğini’ vurguladı. Bu arada parlamentodaki Yisrael Beytenu partisi de 21 günlük ateşkesin "yanlış" olduğunu belirtti.
Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit partisi acil bir toplantı düzenledi. Toplantı sonucunda yayınlanan bildiride, koalisyon liderinin ateşkes kararı alması halinde hükümet oturumları da dahil olmak üzere kendilerini iktidar koalisyonunun taahhütlerinin dışında sayacakları ve ateşkesin kalıcı hale gelmesi durumunda ‘Otzma Yehudit'teki tüm bakan ve milletvekillerinin hükümetten ve koalisyondan istifa edeceği’ tehdidinde bulunuldu.
Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ‘kuzeyde ateşkes olmayacağını’ savunurken, partisinden meslektaşı Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar, ‘Hizbullah'tan somut bir taviz alınmadan yapılacak bir ateşkesin vahim bir hata olacağını’ ileri sürdü.
Diaspora Bakanı Amihay Şikli daha da ileri giderek ‘tampon bölge oluşturmayı amaçlayan bir kara harekâtı olmadan kuzeydeki savaşın sona eremeyeceğini’ savundu.
Muhalefet cephesinde ise lider Yair Lapid, ‘İsrail'in ABD-Fransa'nın ateşkes önerisini kabul etmesi gerektiğini, ancak bunun sadece yedi gün için geçerli olacağını’ savundu.
Milletvekili Gideon Saar ise ‘bu operasyonların durdurulmasının Hizbullah'ın gelecekte işini daha da zorlaştıracak adımlar atmasına izin verdiğini’ dile getirdi.