YDH - Pulitzer ödüllü yazar Jhumpa Lahiri, New York'taki Noguchi Müzesi'nin Filistin'le dayanışmayı simgeleyen siyah-beyaz kefiye takılmasını yasaklaması üzerine müzeden ödül almayı reddetti.
2024 Isamu Noguchi Ödülü'nü alacak olan Lahiri, geçtiğimiz ay kefiye taktıkları için işten çıkarılan üç eski New York müzesi çalışanına destek vermek amacıyla çarşamba günü ödülü geri çevirdi.
Dünyanın dört bir yanındaki sosyal medya kullanıcıları ve Filistin yanlısı aktivistler, edebiyat dünyasının saygın bir temsilcisinin ilkeli ve ahlaki duruşunun büyük etkisi olduğunu belirterek yazarın kararını övdü.
Müzeden yapılan açıklamada, “Jhumpa Lahiri, güncellenen kıyafet politikamıza tepki olarak 2024 Isamu Noguchi Ödülü'nü kabul etmekten vazgeçti. Lahiri'nin bakış açısına saygı duyuyor ve bu politikanın herkesin görüşleriyle örtüşmeyebileceğini anlıyoruz,” denildi.
Yaklaşık 40 yıl önce Japon asıllı Amerikalı tasarımcı ve heykeltıraş İsamu Noguçi tarafından kurulan müze, ağustos ayında çalışanlarının mesai saatleri içinde ‘açık siyasi mesajlar, sloganlar veya semboller’ içeren kıyafet veya aksesuarlar giyemeyeceklerini duyurmuştu.
Lahiri, Londra'da doğdu ve üç yaşındayken ABD’ye taşındı. İlk öykü derlemesi Interpreter of Maladies ile 2000 yılında kurgu dalında Pulitzer ödülünü kazandı. Roma'da yaşadıktan sonra İngilizce ve İtalyanca dillerinde kurgu ve kurgu dışı pek çok kitap yayımladı.
Lahiri, mayıs ayında ABD'deki üniversite rektörlerine gönderilen ve İsrail'in Gazze'deki savaşına karşı üniversite kampüslerinde düzenlenen protestolarla dayanışma içinde olduklarını ifade eden bir mektubu imzalayan binlerce akademisyenden biriydi.
Geçen yıl mayıs ayında, öğrencilerin eğitim kurumlarının İsrail rejimiyle bağlantılı şirketlerle ilişkilerini kesmelerini talep eden geniş çaplı gösteriler düzenlemesiyle birlikte ABD'de ve daha sonra tüm dünyada kamp kurma ve bina işgalleri arttı.
Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesi, öayıs ayı başlarında bir öğrenci protesto kampına karşı özellikle sert bir polis müdahalesi yaşadı ve bu sırada onlarca kişi tutuklandı, göz yaşartıcı gaz sıkıldı veya plastik mermiyle vuruldu.
Gazze'ye yönelik savaşın sürdüğü son on bir ay boyunca üniversiteler ve kamu kurumları sık sık kefiye yasağı getirirken, birçok tanınmış kişi tepki almasına rağmen kefiye takmaya devam etti.