İsrail'in kredi notu ikinci kez düşüyor

27 Eylul 2024

Moody's İsrail'in kredi notunu ikinci kez düşürmeye hazırlanırken, açıklamanın bu gece yarısı yapılması bekleniyor.

YDH- İbranice haber sitesi Maariv'e göre, İsrail, Moody's'in ülkenin kredi notunu ikinci kez düşürmeye hazırlanması nedeniyle önemli bir mali gerilemeyle karşı karşıya.

Açıklamanın gece yarısı yapılması bekleniyor.

Buna karşılık İsrailli ekonomi yetkilileri, bu not indiriminin önüne geçmek amacıyla Moody's temsilcileriyle görüşmelere başladı.

Moodys, kuzeyde devam eden gerilimi ve 2024 bütçesine ilişkin endişeleri temel faktörler olarak göstererek ikna olmadı. 

Mevcut tahminler İsrail'in notunun A2'den A3'e düşeceğini gösteriyor. 

Moody's, Şubat ayındaki ilk not indiriminin ardından İsrail'in notunu bu yıl ikinci kez düşürerek tarihe geçebilir. 

Bu kararda, atış menzilini genişleten Hizbullah ile tırmanan gerilim etkili oldu. 

Maariv'in kaynakları hükümet yetkilileri ile Moody's temsilcileri arasındaki görüşmelerin iki hafta önce gerçekleştiğini ve ajansın tutumunu belirlediğini bildirdi.

İsrailli yetkililer, Bakan Smotrich tarafından dile getirildiği üzere, açığı %4'e düşürmeyi amaçlayan stratejilerini sergilemek için çaba sarf etti. 

Ancak ajans, artan gerilim, 2025 bütçesinin onaylanmasının ertelenmesi ve uzmanların sayısız uyarısına rağmen 2024 bütçesinin tekrar tekrar ihlal edilmesi nedeniyle endişelerini dile getirmeye devam ederek kuşkularını dile getirdi. 

Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürme kararıyla manşetlere çıkarken, bu hamlenin nedenleri, tahminleri ve potansiyel yansımalarının daha yakından incelenmesine yol açtı. 

Bu, daha önce Şubat ayında İsrail'in notunu A1'den A2'ye düşüren ve görünümü negatife çeviren Moody's'in ikinci not indirimi oldu. 

Nisan ayında İran'ın insansız hava aracı saldırısının ardından S&P Global Ratings de aynı yolu izleyerek İsrail'in notunu AA-'den A+'ya düşürdü. 

Geçtiğimiz Ağustos ayında Fitch de İsrail'in notunu A+'dan A'ya düşürdü ve görünümünü negatif olarak belirledi. Fitch, 15 yılı aşkın bir süredir İsrail'in notunu güçlü bir A1 seviyesinde tutuyordu. 

Mevcut çatışmanın başlamasından önce Moody's, yasal reformlarla ilgili endişeler nedeniyle İsrail'in görünümünü pozitiften durağana çevirmişti. 

Analistler, S&P'nin bu Kasım ayında bir not indirimi daha açıklayarak İsrail'in mali durumunu daha da karmaşık hale getirebileceğini tahmin ediyor.