Beyrut'un güneyi yoğun bombardıman altında

28 Eylul 2024

İsrail işgal güçleri, Hizbullah’ın altyapısını hedef alma bahanesiyle Beyrut'un güneyindeki yerleşim bölgelerine yoğun hava saldırısı düzenledi.

YDH- El-Meyadin'in Bekaa'nın kuzeyindeki muhabirinin bildirdiğine göre, İsrail rejimi son saldırı dalgasında Baalbek ve çevresinin yanı sıra Hermel civarını da hedef aldı.

İsrail işgali, Beyrut'un Güney banliyösüne yönelik yoğun bombardımanın ardından Bekaa Vadisi, Güney ve Lübnan Dağı'ndaki birçok bölge ve köye saldırılar düzenleyerek Lübnan'a yönelik geniş çaplı saldırganlığını tırmandırdı.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı, işgal güçlerinin Bekaa'nın merkezinde şiddetli saldırılar düzenlediğini, özellikle Rayek kasabalarını, Karak Ovası'nı ve Keml al-Tuveyti ile Hazrata arasındaki tepeleri hedef aldığını bildirdi.

Ayrıca İsrail güçlerinin Baalbek kentindeki el-Vadi mahallesine de saldırdığını belirtti.

Sur'un Teyr Debba kasabasını hedef alan bir saldırı düzenlendiği de bildirildi.

İsrail saldırıları ayrıca Habbuş, Kefr Tibnit, Zavtar eş-Şarkiye, Deyr ez-Zehrani ve Nebatiye bölgesindeki el-Kefur kasabalarını da vurdu.

İsrail savaş uçakları gece boyu Burc el-Berecne, Kefaet, Şuveyfat, Hadet, el-Layleki ve Mirayce bölgelerindeki binaları hedef alan 30'dan fazla hava saldırısı gerçekleştirdi.

Sabaha kadar devam eden bombardıman nedeniyle halkın bir kısmının, şehrin kuzey bölgelerine doğru gittiği bildirildi.

İsrail'in gece boyu devam eden acımasız hava saldırısının ardından Beyrut'un güney banliyölerinde çok sayıda binanın yıkıldığı ve altyapının tahrip olduğu bildirildi. Yoğun bombalamalar nedeniyle geniş çaplı yangınların çıktığı açıklandı.

Bu nedenle şu ana kadar can ve mal kayıpları hakkında net rakamlar verilemiyor.

İşgal güçlerinin, kurtarma ekiplerini de vurarak arama kurtarma çalışmalarını da engellediği belirtildi.

Ayrıca, “Cucudi” bölgesindeki bir akaryakıt istasyonuna yapılan saldırı sonucunda yangın çıktı.

İsrail ayrıca, cuma günü öğleden sonra güney banliyölerindeki “Haret Hreyk” bölgesine bir dizi hava saldırısı düzenleyerek altı konutu bombaladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı ilk bilgiye göre, bu saldırı 25 kişinin hayatını kaybetmesine ve 100’den fazla kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Ed-Diyar gazetesi bombalanan binalarda yaklaşık 400 kişinin bulunduğunu bildirdi.

İşgal güçleri, Beyrut'un Dahiye ilçesine bağlı Haret Hreyk'te bulunan Bahman hastanesinin "tahliye” edilmesini söyledi.

Lübnan Sivil Savunma Teşkilatı, ekiplerinin bölgede çıkan yangını söndürmek, yaralıları tahliye etmek ve şehitlerin cenazelerini çıkarmak için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

İşgal Ordusu Radyosu ise banliyöye yönelik saldırının F-35 uçaklarıyla gerçekleştirildiğini ve 1 tonluk sığınak delici bombaların kullanıldığını bildirdi.

İsrail medyası, işgalci varlığın "Beyrut'un güney banliyösüne yönelik saldırıyı gerçekleştirilmeden kısa süre önce ABD'ye bildirdiğini" aktardı.

Hizbullah sivillerin arasında silah depoladığı iddialarını reddetti

İsrail işgal sözcüsü hava saldırılarının Beyrut'un banliyölerini hedef alacağını ve bölge sakinlerini zorunlu göçe mahkûm edeceğini duyurdu. Hedef alınan bölge binlerce Lübnanlıya ev sahipliği yapıyor.

Bu saldırılar İsrail’in “Dahiye Doktrini”ni devreye sokarak bölgedeki yerleşim alanlarını hedef aldığı 2006 yılından bu yana görülmemiş bir şekilde devam ediyor.

İşgal güçlerinin açıklamasında Hizbullah'ın sivillere ait evlerde silah sakladığı iddia edilirken, Lübnan İslami Direnişi bu iddiaları yalanlayan bir açıklama yayınladı.

Hizbullah'ın medya ofisi tarafından yapılan açıklamada “İsrail işgal güçlerinin Cumartesi günü şafak vakti Beyrut'un güney banliyölerinde hedef aldığı sivil binalarda silah ya da silah depoları bulunduğuna dair asılsız iddiaları reddedilmektedir” denildi.