İran ve Suriye'den Siyonist rejime sert kınama

28 Eylul 2024

Suriye, İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerine düzenlediği saldırıyı sert bir dille kınadı. Dışişleri Bakanlığı, bu tür eylemlerin bölgeyi öngörülemeyen tehlikeli bir tırmanışa sürükleyebileceği konusunda uyardı. İran da Beyrut'un güney banliyölerine yapılan saldırıyı sert bir dille kınarken, ABD'yi İsrail'in suçlarına ortak olmakla suçladı.

YDH - Suriye, İsrail'in süregelen saldırılarını ve özellikle Beyrut'un güney banliyösündeki bir yerleşim bölgesini bombalamasını en sert şekilde kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu insanlık dışı suçların devam etmesinin tüm bölgeyi, sonuçları öngörülemez tehlikeli bir tırmanışa sürükleyeceği vurgulandı.

Bakanlık açıklamasında, "İsrail, Filistin, Lübnan ve Suriye'de bölge ülkelerine karşı acımasız saldırılarını sürdürmektedir. Dün akşam Beyrut'un güney banliyösündeki bir yerleşim bölgesini hedef alarak, masum sivillerin evlerini yıkıp yeni bir insanlık suçu işlemiştir," ifadelerine yer verildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ayrıca, insanlığın on yıllardır görmediği bu suçlar karşısında uluslararası toplumun sessizliğini kınadı ve bölge halklarının İsrail’in saldırganlığına karşı kendilerini savunma hakkını bir kez daha vurguladı.

İran: ABD suç ortağıdır, direnişin yanındayız

ABD ve Arap medya kuruluşlarının, İran Ulusal Güvenlik Konseyi'nin acil toplantıları ve Dini Lider Ali Hamaney'in ofisindeki danışmanlarının tutumları hakkında yayınladıkları bir dizi sızıntının ardından, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan tarafından resmi bir açıklama yapıldı.

Pizişkiyan, Dahiye saldırısını 'Siyonist varlığın terörist fıtratını yansıtan bir savaş suçu' olarak nitelendirdi ve 'İran'ın Siyonist saldırganlık karşısında Lübnan ve direnişin yanında duracağını' vurguladı.

Bloomberg'in üst düzey bir İsrailli yetkiliden aktardığına göre, Beyrut'taki saldırının ardından İran'ın misilleme yapması kuvvetle muhtemel.

Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise, ABD'yi İsrail'in Gazze ve Lübnan'da işlediği suçlara suç ortaklığı yapmakla suçladı.

Güney banliyölerindeki saldırıların ardından dün akşam düzenlenen BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Arakçi, "İsrail rejiminin işgal altındaki Filistin ve Lübnan'da işlediği zulümlerden sorumlu tutulması gerekirken, ABD'nin bu suçlardaki suç ortaklığı göz ardı edilemez," dedi ve Tahran'ın her koşulda Lübnan'ın ve direnişin yanında olacağını vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise 'İsrail'in seçtiği savaş yolunun sivilleri kuzeye geri dönmeye zorlamayacağını' belirterek, 'bazılarının istediği gibi durum tamamen kontrolden çıkmadan önce tırmanan şiddetin derhal sona erdirilmesi gerektiğini' vurguladı.

Lavrov, "Orta Doğu, birilerinin istediği büyük bir savaşın eşiğinde," diye ekledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, dün öğleden sonra İsrail güçleri güney banliyölerdeki Haret Hreik bölgesini hedef alan bir saldırı gerçekleştirdi.

Saldırıda altı konut yerle bir edilirken, altı kişi hayatını kaybetti ve 91 kişi yaralandı. Bu saldırıyı takiben cuma gecesi ve cumartesi şafak vakti İsrail savaş uçakları, Beyrut’u hedef alan 30'dan fazla hava saldırısı düzenledi.