Türkiye-İsrail sponsorluğunda Bakü'de askeri fuar

28 Eylul 2024

Gazze ve güney Lübnan'da katliamlarını sürdüren İsrail, dokuz silah üreticisiyle beraber Azerbaycan Savunma Fuarı'nda (ADEX) ağırlandı.

YDH - Beşincisi düzenlenen Azerbaycan Savunma Fuarı (ADEX) cumartesi günü Bakü'de başladı. Fuara, aralarında Türkiye, Katar ve İsrail'in de bulunduğu 24 ülkeden katılımcılar yer aldı.

Türk savunma şirketi Baykar, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) ve Katarlı savunma firması Barzan Holdings'in sponsorluğunda düzenlenen etkinlikte, Gazze'de ve güney Lübnan'da katliamlarını sürdüren İsrailli dokuz silah şirketinin yer alması dikkat çekti.

İsrail'in önde gelen katılımcıları arasında Elbit Systems, Rafael ve İsrail ordusu için savaş uçağı ve silah üreten devlet destekli IAI yer alıyor.

Türk savunma şirketleri fuarda en büyük katılımcı grubunu oluştururken, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Edge Group da fuara katılan uluslararası şirketler arasında yer aldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, fuar alanını ziyaret ederek aralarında Pakistan'ın Global Industrial & Defence Solutions (GIDS) şirketinin de bulunduğu çeşitli stantları inceledi.

Bu fuar kapsamında, Azerbaycan ile Siyonist rejim arasında yeni bir askeri-sanayi işbirliği anlaşması imzalandı. Gelişme, İsrail'in Bakü Büyükelçisi George Dick tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Anlaşma, NATO standartlarına uygun hafif silah üretiminde uzmanlaşmış İsrailli AS Holdings ve bu şirketin yan kuruluşu Ari Arms ile Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanlığı'na bağlı devlet şirketi Azersilah arasında imzalandı.

Fuar, 1 Ekim'e kadar sürecek.