Nasrallah şehadetiyle de Lübnan’ı birleştirdi

29 Eylul 2024

Hayatını Lübnan halkını taifecilikten kurtartıp bir ulus haline getirmeye adayan Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah’ın şehadeti farklı din ve mezheplerden Lübnanlı siyasileri birleştirdi.

YDH- Lübnan makamlarının Seyyid Nasrallah için diledikleri başsağlığı mektuplarını ve Nasrallah'ın ''yolunda ilerlediklerini ve direnişi tırmandırdıklarını'' teyit eden açıklamalarını el-Menar derledi.

Lübnanlı parti ve şahsiyetler tutum ve söylemleri ile ''Siyonist düşmanın, Hizbullah Genel Sekreteri şehit Seyyid Hasan Nasrallah'ı öldürerek işlediği iğrenç suçu'' kınadı.

''Vedanda söylenebilecek bütün sözler, senin endamın ve sarığın karşısında yetersiz kalır''

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Seyyid Hasan Nasrallah'ın yasını tutarak, “Ey Musa el-Sadr'ın ve direniş mektebinin oğlu, Kerbela'nın Hüseynisi, kardeşim, mücahit, lider, şehit Seyyid, ilk kez sözünü tutmadın ve randevusuz gittin.

Sen yüce makamındayken ben de sana yazıyorum. Hislerimden boğulmuş durumdayım, seni görme özlemiyle yanıp tutuşuyorum; ancak cehennem alevleri seninle buluşmamı engelliyor.”  dedi ve devam etti:

''Otuz üç yıl birlikte... sen bizden, biz sendendik ve aramıza ağır bir dağ giremedi. Sana yazdığım veda mektubunda kelimelerim kifayetsiz kalıyor, ruhum şehadetinle yıkılırken senin yasınla inliyorum. Yoksa bu bir dileğin kabulü müdür? Ey en büyük arzusu şehit olarak bu onura erişmek olan sen...vedanda söylenebilecek bütün sözler, senin bedenin ve sarığın karşısında yetersiz kalır... Vedanda söylenebilecek bütün sözler, sadece Cenab-ı Hakk'ın önünde eğilen bedeninden küçük kalır... Söylenebilecek bütün sözler, senin vatan sevgini anlatmaktan acizdir...

Ey onur, vefa, gurur ve şeref duygusu...Biz Allah'a aidiz ve O'na döneceğiz.''

''Gerçek kurtuluş dayanışmadır''

Lübnan'ın eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn X platformuna şöyle yazdı: 

“Hizbullah Genel Sekreteri Sayın Seyyid Hasan Nasrallah'ın şehadetiyle Lübnan, ulusal direnişe zafer ve kurtuluş yolunda önderlik eden seçkin ve dürüst bir liderini kaybetmiştir. O sözüne sadık, sevgisine, güvenine ve bağlılığına karşılık veren halkına sadıktı.''

Avn ''Ulusal yolculuğunun ortasındayken düşmanın eli ona ulaştıysa, topraklarını savunmak için kanlarını asla esirgemeyen gençlere emaneti teslim edene kadar yıllar süren mücadele ve direniş boyunca başardıklarından emin olarak Rabbine kavuşacaktır.'' diye devam etti.

Avn sözlerini şöyle sonlandırdı:

''Lübnan ve halkının yararına birçok duruş sergileyen bu onurlu dostu özlerken, devam eden İsrail saldırganlığının bir sonucu olarak ülkemizin tanık olduğu tehlikelerin, birliğimizi koruyan ve güçlendiren ulusal dayanışmanın en üst seviyesine çıkmayı gerektirdiğini görüyorum, çünkü gerçek kurtuluş budur. Tanrı büyük şehide cennette geniş bir yer versin; ailesine, direnişe, tüm sevdiklerine ve tüm Lübnan'a başsağlığı diliyorum.''

Hayatı boyunca ülkesini ve halkını savunarak yaşadı

Eski Lübnan Cumhurbaşkanı Başkanı Emil Lahud, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın yasını tuttu ve taziye mektubunda şunları söyledi:

“Tüm Lübnan halkının her zaman yakını olarak gördüğü müstesna bir şahsiyet olan Şehid Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın yasını tutmak için bu satırları yazmak bize acı veriyor. Hayatı boyunca ilkelerini, ülkesini ve halkını savunarak yaşadı. Lübnan halkına pek çok kez güven verebilen nazik ve neşeli ruhuna rağmen ahlak, sükûnet ve itidal sembolüydü.”

Lahud sözlerine şöyle devam etti: 

“Seyyid el-Habib, maddiyatçılık ve güç kompleksinden uzak, kendi kendini yetiştirmiş bir insandı ve davasına, sahip olduğu en değerli şeyi, oğlunu, bu davayı ve vatanı savunmak için sunacak kadar inanmıştı.”

“Seyit, oğluna ve şehitler kervanına katılmak için uzun zamandır bu anı bekliyordu. Hayattayken bize en değerli madalyayı, “Direniş Önderliği” unvanını verdi.

Ona, 30 yıllık bilge liderliği boyunca onun yolunda yetişen nesiller gibi ahde sadık kalacağımıza dair söz veriyoruz. Bu direniş savaşçıları taviz vermeyecek ve unutmayacaklar ve onlar aracılığıyla hatıran yoldaşlarınızla ve bu düşman karşısında düşen herkesle birlikte kalacak.”

Efendim, seni bu topraklarda kaybettik, ama tarih boyunca, direnişin tarihinde parlayan bir yıldız olarak adını kazandık, çünkü adın, bugün yaşanan tüm barbarlığa rağmen, bu topraklardan geçen senin gibi adamlar olduğu sürece kendisini bu kaderden kurtaramayacak olan bu düşmana karşı kaçınılmaz zaferle ölümsüzleşecek.”

Lahud sözlerini şöyle tamamladı: 

“Sana veda etmiyorum sevgili kardeşim, daha sonra görüşmek üzere. O zamana kadar, başardıklarınla ve bu halkın içine yerleştirdiğin onur ve gururla var olmaya devam edeceksin.”

''Lübnan herkesin çadırıdır''

Eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri de bir açıklama yaptı:

''Seyyid Hasan Nasrallah'a düzenlenen suikast Lübnan'ı ve bölgeyi yeni bir şiddet evresine sürüklemiştir. Bu, suikastın siyasete bir alternatif haline geldiği dönemde sevdiklerimizin hayatları için bedel ödeyen bizler tarafından bütünüyle kınanan korkakça bir eylemdir. 

Seyit Hasan'a Allah'tan rahmet, ailesine ve yoldaşlarına başsağlığı diliyorum. Merhum ve partisi ile sık sık fikir ayrılığına düştük ve birkaç kez karşı karşıya kaldık, ancak Lübnan herkesin çadırıdır ve bu son derece zor aşamada birlik ve beraberliğimiz temel olmaya devam ediyor. Lübnan, her ne olursa olsun, partilerin, mezheplerin ve çıkarların üzerindedir. 

Halkımızın ve tüm bölgelerdeki ailelerimizin acılarını dindirmek partizan, mezhepçi ya da hizipçi değil ulusal bir önceliktir. Lübnan'ı tüm evlatları için bir vatan olarak korumak ancak birliğimizle mümkün olabilir. Şimdi gerekli olan, ülkemizi güvenliğe kavuşturmak için herkesin farklılıkların ve bencilliklerin ötesine geçmesidir.''

Eski Lübnan Meclisi Üyesi ve İlerici Sosyalist Partisi lideri Velid Canbolat X'te şunları yazdı:

Seyyid Hasan Nasrallah ve arkadaşları Filistin yolundaki uzun şehitler kervanına katıldılar. Hizbullah ve destekçilerine taziyelerimi sunuyor ve masum sivillerin ruhlarını selamlıyorum.

İlerici Sosyalist Parti ve liderliği, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah ve arkadaşlarının İsrail düşmanı tarafından gerçekleştirilen menfur ve kınanması gereken bir suikast sonucu şehit edilmeleri ve diğer tüm sivil şehitler için Hizbullah liderliğine ve halkına en içten taziyelerini sunuyor.

İlerici Sosyalist Parti, bu zor anda, İsrail düşmanına ve onun Lübnan'ın yanı sıra Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarının geri kalanına yönelik saldırganlığına karşı her düzeyde dayanışma ve işbirliğinin gerekliliğini vurgular. Lübnanlıları bu felaket karşısında birlik olmaya ve İsrail'in bu acımasız savaşı karşısında en büyük birleştirici unsur olması gereken ulusal ruhu yüceltmeye çağırır.”

''Nasrallah ardında bir direniş okulu bıraktı''

Lübnan Demokratik Partisi Başkanı Talal Arslan ise X platformunda şunları yazdı:

“Modern çağda direnişin ve direniş savaşçılarının sembolü olan azizimiz ve kardeşimiz aramızdan ayrıldı. Ardında bir gurur, haysiyet ve direniş okulu bırakarak aramızdan ayrıldı. Şimdi üzülme ya da ağlama zamanı değil. Ayağa kalkma ve yolculuğu tamamlama ve sebat etme zamanıdır. Allah Seyyid Hasan Nasrallah Hazretlerine ve tüm şehitlere rahmet eylesin. Parti yönetimindeki kardeşlerime, muhterem ailesine ve tüm Lübnanlılara en içten taziyelerimi sunuyorum.”

''Lübnan 10 bin 452 kilometrekaredir ve bir karışını bile terk etmeyeceğiz''

Özgür Yurtsever Hareketi Başkanı Milletvekili Cebran Basil ise yaptığı konuşmada Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın yasını tuttu ve onu dirençli, onurlu ve “sabır dağı” olarak tanımladı. 

Hizbullah'a, ailesine ve onun yokluğunda Lübnan'da ve dünyada yas tutan tüm Lübnanlılara başsağlığı dileyen Basil, “Bu kayıp hepimiz için çok büyüktür. Kalplerimizde bir ağırlığa neden oldu” dedi.

Basil “Vatanımız tehlikede ve halkımız İsrail'in işlediği suçlardan dolayı acı çekiyor. Kurtuluşumuz, her türlü siyasi anlaşmazlığın üzerinde olması gereken birliğimizde, insani ve ulusal dayanışmamızda yatıyor. Bu, güvenlik ve iç barışın korunması için ulusal birliğin korunması çağrısıdır.” dedi ve iç çekişmelerden ve mezhepsel ve iç sorunların yaratılmasından büyük bir korku duyulduğuna dikkat çekti.

'Basil ayrıca “Hepimiz birlikte mağlup ya da galibiz ve yerinden edilen ya da ev sahibi yok. Birbirimize ihtiyacımız olduğunda hepimiz birbirimizin misafiriyiz.” dedi.

Basil savaşın ve kayıpların durdurulması gerektiği çağrısında bulundu ve şunları söyledi: 

“Bu bizim için yeni bir tutum değil, zira geçtiğimiz Nisan ayının sekizinde ateşin kesilmesi ve 1701 sayılı kararın uygulanması için uluslararası bir karar talep eden yazılı mesajları içeriye ve dışarıya gönderdik ve bu nedenle Lübnan'a yönelik saldırganlığı durdurması için İsrail'e baskı yapmak üzere ilgili ülkeler ve büyükelçilikleriyle temaslarda bulunacağız, zira Lübnan kaybetmemeli ve İsrail tarafından tekrar işgal edilmemeli çünkü İsrail geri dönecektir.”

Ayrıca bir cumhurbaşkanı seçilmesi ve bir ulusal kurtuluş hükümeti kurulması çağrısında bulunan Basil, ''[...] çünkü Lübnan, cumhuriyet için bir cumhurbaşkanı olmadan saldırganlıkla yüzleşemez ya da müzakere edemez ve direniş de devlet olmadan zafer kazanamaz” dedi.

Basil, Parlamento Başkanı Nebih Berri'yi, tüm Lübnanlıları birleştiren, koruyan ve devletin itibarını iade eden bir cumhurbaşkanı üzerinde anlaşmaya varmak ve Lübnan için bir cumhurbaşkanı seçilinceye kadar bitmeyecek açık bir seçim oturumuna gitmek için zamanla sınırlı parlamento istişareleri çağrısında bulunmaya çağırdı.

Basil son olarak Lübnanlılara ve mevcut üyelere seslenerek şunları söyledi: 

“İlkelerinize ve tarihinize sadık kalın ve tek ve büyük inancınızla hareket edin, Lübnan 10 bin 452 kilometrekaredir ve bir karışını bile terk etmeyeceğiz. Yerinden edilen her insan, her yaralı ve her şehit bizdendir ve bizimdir; bu nedenle kalplerinizi ve evlerinizi açın ve kardeşlerinizi kucaklayın; bu birliktelik bugün bizi kurtaracaktır. Allah Lübnan'ı korusun.”

''Yarın Kudüs'te namaz kıldığımızda, sen önümüzde olacaksın''

Milletvekili Milhem Huceyri ise Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın yasını tuttu ve taziye mektubunda şunları söyledi:

“Bugün, özgür dünyanın en önde gelen isimlerinden biri, direniş ekseninin lideri, seçkin lider, Sayın Genel Sekreter Seyyid Hasan Nasrallah tahta çıktı. Her zaman hedeflediği zafere ve şehadete ulaştı ve tüm kariyeri ve hayatı cihat ve direnişle doluydu.

Zaferlerimizin liderine sadakat, onun yolunda devam etmek, direnişi tırmandırmak ve Amerika ile İsrail'i terbiye etmektir... ve sele dönüşen direnişte boğmaktır.

“Yarın Kudüs'te namaz kıldığımızda, sen önümüzde olacaksın. Huzur içinde yat, Seyyid Hasan.”

''Kelimelerin Efendisi, herhangi bir kelime de senin yasını tutar''

Sünni milletvekili Faysal Kerami X platformuna yazdı: 

Seyyid Hazretleri, siz en dürüstsünüz, en ahlaklısınız, en inançlısınız, siz bizim büyük şehidimizsiniz, siz kelimelerin efendisisiniz, herhangi bir kelime sizin yasınızı tutar, siz her kimseniz oydunuz. Bizler sizi özleyeceğiz ve tüm Lübnan da sizi özleyecek.”

Trablus'tan Sünni milletvekili Cihad el-Samed ise yaptığı açıklamada Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın yasını tuttu ve şunları söyledi 

“Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Allah yolunda öldürülenleri ölü sanmayın. Bilakis onlar Rableri katında diridirler ve rızıklanmaktadırlar. Biz Allah'a aidiz ve O'na döneceğiz. Allah sana merhamet etsin, Efendiler Efendisi, sana ve salih arkadaşlarına.”

''Direnişin görkemli bir lideriydi, şimdi efendisi oldu''

Eski Savunma Bakanı Yakub Sarraf X platformundaki hesabında şunları yazdı

“Hüzünle dolu ve inançla güçlenmiş kalplerle sana veda ediyoruz ey gerçek söz... Sözlerinin havada yankılandığı bir boşluk bıraktın...Ve biz devam edeceğiz...”

Lübnan Halk Kongresi Başkanı Avukat Kemal Hadid, ''direnişin efendisi, Hizbullah Genel Sekreteri, şehit mücahit Seyyid Hasan Nasrallah'a'' Allah'tan rahmet diledi.

Hadid taziye mektubunda şunları söyledi:

''Lübnan, Filistin, Arap milleti ve İslam dünyası, Siyonist düşmana ve onun başındakine karşı direnişin en iyi adamlarından birini, şehit Seyyid Hasan Nasrallah Hazretlerini kaybetti, Allah ona rahmet etsin. Şehit Seyyid, Filistin'in terörist Siyonist varlıktan kurtarılması yolunda her zaman arzuladığı iki güzel şeyden birini gerçekleştirdi. Hayatı boyunca direnişin büyük ve görkemli bir lideriydi ve şehadetinden sonra da onun efendisi oldu.

Seyyid Hasan Nasrallah'ın kanı ve Filistin'i özgürleştirme yolundaki tüm şehitlerin kanı boşa gitmeyecek, Filistin'in, denizden nehre kadar tüm Filistin'in kurtuluşuna kadar yolculuğu, cihat yolculuğunu tamamlayacak güçlü, dirençli adamlar üretecektir.

Direnişin ustası, şehit mücahit Hasan Nasrallah'ın yasını tutarken, Hizbullah'taki kardeşlerimize, büyük şehidin ailesine ve tüm direniş çevresine tebrik ve taziyelerimizi sunuyor, büyük şehidin her zaman söylediği gibi, şehitlerin önderliğindeki direnişin Allah'ın izniyle zafere ulaşacağını ve zaferin yalnızca Allah'tan geldiğini teyit ediyoruz.''

''Gülüşü ve sevimli görüntüsü bizi asla terk etmeyecek''

Eski Hıristiyan milletvekili Emil Rahme sosyal medyada şunları yazdı:

“Ahdin ve vaadin sadık adamı, şehitlik yollarında kendisinden önce gelenler grubuna katılarak şehit olarak yükseldi. Nefret dolu bir Siyonist baskıda trajik bir şekilde hayatını kaybetmesi, kahramanlık, mertlik ve ulusal birliğe olan düşkünlüğü açısından temsil ettiği şeyde büyük bir boşluk bırakacaktır.

Ne gülüşü, ne sevimli görüntüsü, ne parlak zekası, ne de kapsamlı bilgi ve kültürü bizi terkedecek. Onunla ve onunla birlikte, 2000'deki kurtuluş ve 2006'da işgalcinin yenilgiye uğratılmasıyla başlayan Lübnan tarihinin önemli bir aşaması anlatılmaktadır. O, ruhunun özlemini çektiği şeye yükselene kadar sahneyi terk etmedi ve Rableri tarafından rızıklandırılan şehitlerin ön saflarında yer aldı.”

''...hiçbir kınayıcının kınamasından korkmayan...''

Emel Hareketi Başkanlığı da Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah için bir yas bildirisi yayınladı. Yas bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. 

''İnananlardan öyle erler var ki Allah'a verdikleri sözde sadakat gösterirler; onlardan kimisi, adağını ödedi, kimisi de beklemede ve onlar, sözlerini, özlerini hiçbir suretle değiştirmediler.'' 

Lübnan'daki ulusumuza, Arap ve İslam dünyasındaki özgür insanlara, hiçbir kınayıcının kınamasından korkmayan, Lübnan ve Filistin'deki topraklar ve insanlar için, yeryüzünde eziyet çekenler, topraklarından ve vatanlarından mahrum bırakılanlar için hakikati, adaleti, özgürlüğü ve kurtuluşu savunan bir hakikat adamının, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın vefatını büyük bir memnuniyet ve kabulle, Allah'ın iradesine ve rızasına teslimiyetle duyuruyoruz.

Onu, İmam ve Önder Seyyid Musa el-Sadr'ın mektebinden gelen direnişçi bir kardeş, Hizbullah'ın ve yiğit İslami direnişin sadık bir lideri olarak yad ediyoruz.”

Emel Hareketi Başkanlığı, liderliği ve savaşçıları, Hizbullah'taki kardeşleri ve tüm direnişçilerle en yüksek taziye ve tebrik ifadelerini paylaşırken, Seyyid Hasan Nasrallah Hazretleri gibi eşsiz ve cesur bir şahsiyetin kaybını, Siyonist terörizm ve onun tüm sınırları, ahlaki ve insani kuralları aşan saldırganlığı karşısında direnişçilerin hakikat ve Lübnan'ın savunulması için zafer yolunda devam etme kararlılığını zayıflatmayacak bir kayıp olarak görmektedir.

Şehit es-Seyyid'e ve ebediyete intikal etmiş tüm şehitlere ve değişmeden bekleyenlere sözümüz, omuz omuza, kalp kalbe ve kol kola kalacağımızdır ve öldürme ve saldırganlık sadece Lübnan'ı savunmadaki kararlılığımızı arttıracaktır.”

''Şehit Efendi, Direniş'in başındaki tacın mücevheri olarak kalacaktır''

Kültür Bakanı Yargıç Muhammed Visam Murtada da X platformunda şunları yazdı:

''Direniş bir kişi değil, bütün bir millettir, göklerin ve yerin kanunları tarafından korunan bir haktır, işgal devam ettiği sürece kalacak, kararlı, hesaplı, kendinden emin ve güçlü bir denizdir. Ve insanlığın düşmanları onun kabaran dalgalarının kasırgalarına tanık olacaklardır.

Onlara şunu söylüyoruz: Uçaklarınıza ve kanlı nefretinize rağmen, direniş sahadaki etkinliğinin zirvesindedir ve şehit efendisi başındaki taçtaki mücevher olarak kalacaktır ve binlerce iyi koşulda sürecektir ve Peygamber meclislerde direnişin kalesidir ve topuklarının üzerinde dönmeyecektir, aksine yeryüzü sizinle birlikte sallanacaktır, sizi korkak, suçlu Siyonistler.

Emin olun: topraklarımızda dökülen her damla kan başınıza ateş ve gök gürültüsü şeklinde yağacaktır.''

''Sözün ve vicdanın emini ve sahibi yas tutmazdı''

Ulusal Eylem Birliği, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın yasını tuttuğu bir açıklama yayınladı: 

“Allah'ın bizlere bahşettiği sadık kalma iradesini kabul ettikten sonra, ilkelere bağlı kalmalı, Siyonist düşmana karşı direniş bayrağını yükseltmeli ve fedakarlıklar ne olursa olsun yolu ve yürüyüşü tamamlamalıyız. Kırılmamalı, zayıflamamalı, yılgınlığa düşmemeli ve asla umutsuzluğa kapılmamalıyız; zira kararlılığa ve moral çöküntüsüne yer yoktur.

Ey efendimiz, liderimiz, direnişin simgesi, Siyonist düşmana karşı hedeflerine ulaşıncaya ve Filistin, tüm Filistin özgürleşinceye kadar, nerede olursak olalım, her zaman ve her yerde, kalbiniz rahatlayıncaya ve arzuladığınız şey elde edilinceye kadar direnişi kucaklayarak ve destekleyerek kalacağımıza ve sözümüzü ve ahdimizi yerine getireceğimize dair size söz veriyoruz.

Ey dürüst sekreter...şehadetinle... ey efendimiz, üzüntü ve kedere rağmen sana söz veriyoruz ki...bu adaletsizliğe karşı açık bir yüzleşmenin başlangıcı olacak ve zalimin sonu gelecek ve bize söz verdiğin gibi zaferi gerçekleştireceğiz.

Ey anayasamızı söze ve açık zafere olan inancımız yapan sen, ey Genel Sekreter Hazretleri, büyük şehit Hasan Nasrallah, sana yas tutmayacağım çünkü sözün ve vicdanın emini ve sahibi yas tutmazdı, ancak mübarek şehitlik onuruna eriştiğin için seni tebrik etmeme izin ver.

Emin, Güvenilir, Diri, Ölümsüz olan Rabbinin yanındadır ve seni Yüce Allah'ın katında, kardeşlerin, şehitler ve salihlerle birlikte en yüce cennetlerde görüyoruz, inşallah.''

''İmam Hüseyin'in izinde, ezilenleri savundu''

Dr. Rafi Madayan, “Lübnan için Bağımsızlar - Seçkinler ve Bağımsız Hıristiyan Şahsiyetler Toplantısı” adına, “Lübnan'ın, Filistin ve Arap kurtuluş hareketinin büyük liderlerinden ve Filistin davasına, bağımsızlık davasına ve Siyonist sömürgeciliğe karşı direnişe inananlardan biri olan” Hizbullah Genel Sekreteri Sayın Seyyid Hasan Nasrallah'ın İsrail düşmanı tarafından öldürülmesini kınayan bir bildiri yayınladı:

“2000 yılında güneyin kurtarılması ve 2006 Temmuz zaferi başta olmak üzere ulusal başarılar ve zaferlerle dolu şehit yolculuğu, Siyonist saldırganlığa ve onun yayılmacı yerleşim projesine karşı koyma mücadelesinde şehadetle taçlandı.

Seyyid Hasan Nasrallah, sadece Lübnanlıların bir mezhebinin değil, Lübnan vatanının, Arap vatanının ve İslam milletinin tüm evlatlarının sembolü olduğu için, ona düzenlenen suikast her mezhepten tüm Lübnanlıların kalbini ve vicdanını derinden etkilemiştir.

Seyyid Hasan Nasrallah Hazretleri, İmam Hüseyin'in izinden giderek Filistin'de, Güney Lübnan'da ve tüm Arap vatanlarında ezilenleri savunmak için canını feda etmekten kaçınmamıştır. Büyük şehit inananlara ve direnişçilere onur ve ulusal bağımsızlık yoluna bağlı kalmalarını, cani Siyonist varlığa karşı direnmelerini ve yolculuğu zafere kadar tamamlamalarını tavsiye etti, çünkü büyük şehit son sözlerinde hayatı boyunca inandığı şeyi, direnişin kaçınılmaz olarak zafere ulaşacağını söyledi.''

Esedi Hareketi Başkanı Avukat Maan el-Esed, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın yasını tuttu ve sosyal medya üzerinden şunları söyledi:

''Bize ve sana tebrikler, direniş şehitlerinin efendisi... Şehadeti arzulayan mütevazı, dindar ve ihlaslı bir mümin olduğuna şahitlik ediyorum. Allah sana merhamet etsin, ey doğruluk bayrağını yükselten, bu yüzden ölüme düşmemiz ya da ölümün üzerimize düşmesi umurumuzda değil. Siyonistlerle savaşa gelince, bu bir varoluş savaşıydı ve öyle kalacaktır ve asla bir sınır savaşı olmayacaktır ve bizimle sizin aranızda günler, geceler ve sahra vardır, Allah'ın izniyle, O Her Şeye Gücü Yeten'dir.''

Genel Sekreter, eski Bakan ve Milletvekili Zahir el-Hatib başkanlığındaki İşçi Sendikası, Lübnan halkı, Arap ulusu ve dünyanın özgür insanları için, büyük ve müstesna Arap lideri, Hizbullah Genel Sekreteri'nin şehadetinin yasını tuttu:

''Otuz yılı aşkın bir süre boyunca Siyonist düşmana karşı direnişi bilgeliği, cesareti ve gözü pekliğiyle yöneten Seyyid Hasan Nasrallah Hazretleri, Siyonist düşmana karşı zafer üstüne zafer kazanmasını ve ona karşı caydırıcı denklemler dayatmasını sağlamıştır.

Genel Sekreteri, eski Bakan ve Milletvekili Zahir el-Hatib'in başkanlığındaki İşçi Sendikası, kaybın büyüklüğüne rağmen, direnişin bu büyük kaybı hazmedebileceğine, Hazret'in şehadetinin bıraktığı boşluğu doldurabileceğine ve tıpkı Genel Sekreteri Seyyid Abbas el-Musevi'nin şehadetinden sonra direnişin yükseldiği, güçlendiği ve cesaretinin arttığı gibi, direnişin yoluna güç ve kararlılıkla devam edeceğine inanmaktadır.

Seyyid Hasan Nasrallah Hazretlerinin şehadeti dolayısıyla direniş liderliğine, savaş alanındaki direniş savaşçılarına ve direniş kitlesine en derin taziyelerini ve tebriklerini sunar... ve bu şehadetin Siyonist düşmana karşı daha fazla zafer kazanmaya devam etmek için direnişin gücünü, kararlılığını ve azmini arttıracağından emindir.”

''Tekfirci terörü de yenilgiye uğrattı''

Trablus merkezli Kuzeydeki Ulusal Merkez Başkanı Kemal Hayr da yaptığı açıklamada Seyyid Hasan Nasrallah'ın yasını tuttu:

“Şehitlerin lideri, kahraman, cesur, yiğit Nasrallah, 2000'deki kurtuluştan önce ve sonra ve 2006'daki büyük ilahi zaferde direnişe ve ulusa zafere giden yolda önderlik etti, Filistin, Yemen ve Irak direnişini destekledi, Suriye, Lübnan ve Irak'ta tekfirci terörü yenilgiye uğrattı ve tüm kader aşamalarında Lübnan'ın egemenliğini ve iç barışını korudu.

Güçlü, kararlı ve mücadeleci Hizbullah'ın, temelinde bölgenin yeni haritasının şekilleneceği bu tarihi, kader savaşını sürdüreceğine ve gaspçı, hain ve korkak Siyonist düşman varlığı yeneceğimize dair Yüce Allah'a güveniyoruz. Direnişe olan desteğimizi ve şehit Seyyid Hazretleri ve arkadaşlarının yaklaşımına olan bağlılığımızı yineliyoruz. Tüm imkânlarımızı direnişin emrine veriyoruz ve Kudüs yolunda ve vatanımız Lübnan'ı savunurken şehit olmaya hazırız.''

''Büyük merhumun biyografisi övgü, erdem ve cesaretle doludur''

Ulusal Mutabakat Partisi” Başkanı Bilal Takiyeddin X platformunda şunları yazdı:

“Direnişin Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, Filistin yolunda bir şehit olarak yükseliyor. Gece, direnişin hidayet kandilini, ustasını ve parlayan lambasını hedef alarak kafileye baskın yaptığında güneş tutuldu. Selam olsun ona doğduğu gün, şehit olduğu gün ve diri diri dirildiği gün. Hizbullah liderliğine ve direniş kitlelerine başsağlığı diliyorum.”

Şeyh Ahmed Garib başkanlığındaki Birlik ve Değişim Eylem Komitesi, “Kudüs yolunda, nefret dolu Siyonistlerle büyük çatışmada, Gazze'ye destek ve Filistin'e zafer için şehit olan” Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın yasını tuttu. Komite tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Seyyid Nasrallah direniş ve cihatla dolu bir hayat yaşadı ve bu yolculuğun sonu, özellikle mübarek olarak nitelendirdiği Aksa Tufanı operasyonundan sonra tüm gücü ve kararlılığıyla Filistinli kardeşlerinin yanında durarak arzuladığı şehadet oldu.

Büyük merhumun biyografisi övgü, erdem ve cesaretle doludur ve o, kısacası, küresel kafir projesi karşısında mazlumların sancağını taşımada ve Müslümanların sancağını toplamada öncü olmuştur.”

Sözlerini şöyle tamamladılar:

“Ulusumuza ve bu dünyadaki her özgür ve dirençli insana tebrik ve taziyelerimizi sunarken, hayatını şan ve şeref makamına adayan Seyyid'in yaklaşımını sürdürdüğümüzü teyit ediyor, rol model olan temiz ruhuna ulusumuzu savunma, kutsallarımızı ve topraklarımızı geri kazanma yolunu tamamlama sözü veriyoruz.”

Seçkin Caferi Müftüsü Şeyh Ahmet Kabalan ise Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın yasını tuttu ve ölüm ilanında şunları söyledi:

“Allah'a, Peygamberine, Ehl-i Beyt'ine, Üstadımız ve Liderimize, Çağın Efendisi İmam Hamenei'ye ve tüm büyük otoritelere ve devrimci liderlere en büyük taziye ve iftiharlarımızı sunarken, Allah'a olan sadakat, güven ve O'nun pak peygamberlerinin ve imamlarının yoluna bağlılık konumundan, dünyanın tüm özgür insanlarına ve dünyanın tüm devrimcilerine, Hakkın Efendisinin kanıyla ıslanmış olan bu zamanda Allah'ın en büyük şehidinin yasını tutuyoruz.

Kan ve Direnişin Emanetçisi, Cihad ve Şehitliğin Efendisi, Genel Sekreter, Alim, Mücahit, Zahit ve Allah, Resulü ve Ehl-i Beyt'i için hak devrimci olan Aziz Seyyid Hasan Nasrallah'ı kastediyorum.

O, her şeyiyle Allah'a samimiydi ve Allah'ın Şehitlerin Efendisi olarak seçtiği en büyük şehitlik mertebesine ulaştı ve şehadetinin kanıyla, tarzı ve ayaklanması uğruna sırılsıklam oldu.

En büyük teselli onun haklı direnişçi kardeşleridir ve ahit, direnişi ve onun asil liderinin tarihini korumak ve zafere veya şehadete kadar kendini onun yaklaşım yoluna ve alanlarına adamaktır.

Sonu en büyük iyilik olan ne büyük bir son! Sunusu Rabbin zaferi olan ne büyük bir gurur!”

Taşnak Partisi Genel Sekreteri, Milletvekili Hagop Pakradunyan, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın yasını tuttu ve “X” platformuna yazdı:

“Kalplerde, zihinlerde ve tüm alanlarda direnişin efendisi olarak kalacaksın.”

''O seçkin Aile, bir şehit düşerse, bir lider doğurur.''

Yüksek Şii İslam Konseyi aşağıdaki açıklamayı yayınladı:

İntikam alıcı ve zorlayıcı olan Allah'ın adıyla:

“Allah yolunda öldürülenleri ölü sanma. Onlar diridir ve Rableri katında rızıklanırlar. Ferahfahur bir halde Allah'ın onlara ettiği lütuf ve ihsanlarla ve onlar, henüz kendilerine katılmayanlara, fakat artlarından gelmekte olanlara da bilin ki ne korku vardır onlara, ne de mahzun olurlar diye müjde vermeyi isterler.  Allah'ın nimet ve ihsanına nail olduklarından dolayı sevinç içindedir onlar ve Allah, inananların ecrini zayi etmez.

Biz Allah'a aidiz ve O'na döneceğiz.

Şehadet bizim için bir alışkanlıktır ve Allah katındaki şerefimiz şehitliktir. [Hazret Zeyneb, selam onun üzerine olsun]

Bizim çizgimiz fedakârlıklarla başlar ve şehadetle biter. [İmam Seyyid Musa el-Sadr]

Kaybın acısıyla karışık şehitlik gururuyla, eşsiz kahraman liderlerinden biri olan Hizbullah Genel Sekreteri ve İslami Direniş Lideri Mücahit Alim Seyyid Hasan Nasrallah'ın şehadetinin yasını milletçe tutuyoruz, Çağın zalimine ve onun Firavununa karşı yeni bir Kerbela destanında şehit olan, Arapların ve Müslümanların davasını, Filistin davasını ve ulusun kutsallarını destekleyen, onurunun ve haysiyetinin sembolü, onurlu hayatını dikenli yola adadığı için tereddüt etmeden ve çekinmeden şehit oldu. 

Halkımız fedakârlıklarla yenilmeyecek, sadece gücünü, kararlılığını, uyumunu ve bu yola bağlılığını arttıracaktır, çünkü bu yol peygamberlerin ve salih insanların zalimlere ve katillere karşı koyma yoludur.

Unvanı Şehitlerin Efendisi Ebu Abdullah el-Hüseyin olan lider imamlarıyla hak yolunda, mazlumları desteklemek için şehit olan bir millet kaçınılmaz olarak muzaffer olacaktır.

Muhterem ailesine, şehadet milletine, sabırlı ve fedakâr halkımıza, aziz direnişe ve kahraman direnişçilere, büyük yetkililerimize ve Çağın ve Zamanın Efendisi olan Efendimize en derin taziyelerimizi, en derin takdirlerimizi ve büyük şehidimiz için en yüksek rütbelerimizi sunuyoruz.

“Gevşemeyin, üzülmeyin, eğer mümin iseniz üstünsünüz.” Yüce Allah doğrudur. Zafer ve şeref şehadet milleti içindir ve yüce olanlar şehadeti alışkanlık olarak tekrar ederler. O seçkin Aile, bir şehit düşerse, bir lider doğurur.''

Lübnan Cumhuriyeti Başmüftüsü Şeyh Abdul Latif Derian, “Siyonist düşmanın Seyyid Hasan Nasrallah'a düzenlediği suikastı” kınadı ve “Bu düşman Filistin ve Lübnan'da katliamlar ve soykırımlar gerçekleştiriyor” diyerek ailesine ve Lübnanlılara başsağlığı diledi.

''Şehitlerin kanlarının bedeli Amerika'ya dönecek''

Eski Bakan Vadih Hazin ise “milletinin, ülkesinin ve halkının davasına sadakatle hayatını feda eden ve şehadetine kadar ilkelerini yaşayan Şehitlerin Efendisi Genel Sekreter Seyyid Hasan Nasrallah'ın şehadeti dolayısıyla tüm özgür Lübnanlılara, şehitlerin ailelerine ve Hizbullah destekçilerine en derin taziyelerini” sundu:

“Onun şehadeti bir müminin alabileceği en büyük madalyadır ve yeri doldurulamaz bir kayıptır, ancak onun kahramanlık ruhu sevenlerinin vicdanında yaşamaya devam edecek ve Lübnan'ın özgür bir ülke olduğuna inanan herkes için bir ilham kaynağı olacaktır” dedi.

Milletvekili Ferid Haykal Hazin ise, “Arkasında kararlılık ve güç mirası bırakan Sayın Seyyid Nasrallah'a en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Bu zor zamanda Lübnan'ı ve halkını korumak için birleşmeye ve ulusal birliği sağlamaya ne kadar çok ihtiyacımız var..''

Lübnan Komünist Partisi de yaptığı açıklamada Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın yasını tuttu.

''Siyonist düşmanın ona suikast düzenleyerek işlediği vahşi ve korkakça suçu kınıyoruz. Direniş şehitlerinin kanı boşa gitmeyecek çünkü o kan, Lübnan ve Filistin'i özgürleştirmek için ve normalleştirme rejimlerine ve onların koruyucularına, bu suçu yöneten Amerika Birleşik Devletleri'ne dönecek. İşte direniş şehitlerinin kanlarının bedeli tüm bunları devirmek için faşist Siyonistlere geri dönecek.'' 

Lübnan'daki Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi “Hizbullah Genel Sekreteri, üstat, lider, kahraman, Kudüs ve Filistin yolunda şehit olan Hasan Abdülkerim Nasrallah'ın” yasını tuttu ve şöyle devam etti:

“Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Nasrallah'ın Filistin yolunda şehadeti dolayısıyla Hizbullah'taki kardeşlerimize, yoldaşlarımıza, direnişçi kitleye, ülke içinde, sınır ötesinde ve her nerede olursa olsun halkımıza başsağlığı diliyor ve taziyelerimizi sunuyoruz. Partimiz halkımıza direniş yolunun, direnişin efendisinin, liderlerinin ve kahramanlarının fedakarlıkları ve kanları sayesinde zafere ulaşacağını taahhüt etmektedir.

Çağın düşmanı maddi ve manevi yapımıza ne kadar darbe vurmaya çalışırsa çalışsın, zafer kazanılıncaya, işgalci yenilgiye uğratılıncaya ve haklar iade edilinceye kadar halkımızı topraklarına, doktrinlerine ve yüzleşme projelerine olan bağlarından ve aidiyetlerinden koparamayacaktır.”

''Kazandığımızda kazanmış oluruz, şehit olduğumuzdaysa yine kazanmış oluruz''

Lübnan'daki Arap Sosyalist Baas Partisi'nin merkezi liderliği de yaptığı açıklamada “Hizbullah'ın şehit lideri ve Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın fedakârlık, sebat ve feragat dolu bir yolculuğun ardından aramızdan ayrılışının” yasını tuttu ve “hayatını Lübnan'ı savunmaya adamış bir liderin kaybının büyük ve acısının ağır olduğu” değerlendirmesinde bulundu:

''Toprağını, halkını ve egemenliğini savunan, Filistin davasını destekleyen ve Kudüs yolunda şehit olan Seyyid Nasrallah aramızdan ayrıldı ancak direniş emanetini taşıyan onurlu ve özgür insanların rehberliğinde yolculuk devam ediyor ve direniş anlayışının baki kalıyor.''

Sözümüz ve Eylemimiz Derneği Başkanı Şeyh Ahmed el-Kattan yaptığı açıklamada Seyyid Nasrallah'ın yasını tutarak şunları söyledi:

''Bizler, İslam milleti ve dünyanın özgür insanları, başta Filistin, Gazze ve Lübnan olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki mazlumların lideri ve destekçisini kaybettik.

Bu adam hayatını bir lider, öğretmen ve Allah yolunda cihat aşığı olarak yaşadı. Allah ona istediğini verdi ve yatağında ölmedi; peygamberlerin ve Müslümanların katili, maymunların ve domuzların soyundan gelen cani Siyonistlerin elinde şehit oldu.

Lübnan'daki İslami Direniş'e, Hizbullah'a ve şehit lider Seyyid Hasan Nasrallah'ın ailesine, yoldaşlarına, izleyicilerine ve sevenlerine taziyelerimizi sunuyoruz. Yüce Allah'tan bize şehit liderimiz Seyyid Hasan Nasrallah gibi cesur, güçlü, sadık ve bilge bir lider bırakmasını diliyoruz.''

İslami Tevhid Hareketi de yaptığı açıklamada “cihat ve direnişin efendisi, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Lider Hasan Nasrallah'ın şehit olarak Rabbine kavuştuğunu, en yüce emellerine, zafere ve şehadete ulaştığını, şehit liderler kervanına katıldığını, peygamberler, şehitler ve salih insanlarla birlikte olduğunu ve onların ne mükemmel yol arkadaşları olduğunu” ifade etti.

Açıklamada, “Onun mirası ve yaklaşımıyla teselli buluyoruz ve onun emirleri ve sözleriyle ışık buluyoruz. Bundan sonra da Kudüs yolunda, birlik yolunda, cihat ve direniş yolunda devam edeceğimize dair merhuma söz veriyoruz.” denildi.

Seyyid Ali Fadlallah yaptığı açıklamada Seyyid Nasrallah'ın yasını tutarak şunları söyledi:

''Muhterem Seyyid Hasan Nasrallah, Filistin davasının yanında sonuna kadar durmakta samimiydi ve hayatının son anına ve kanının son damlasına kadar mazlum Filistin halkını savunmakta içten oldu ve bu nedenle cihat dolu hayatını ve haklı davaları savunmada örnek teşkil eden sağlam duruşunu taçlandıran bu yolda şehadetle şereflendirildi.''

Bağımsız Nasırcılar Hareketi - el-Murabitun Liderlik Komitesi Sekreteri Mustafa Hamdan da yaptığı açıklamada Seyyid Nasrallah'ın yasını tutarak şunları söyledi:

''Ey Direnişin Efendisi, Devrimcilerin ve Kudüs yolunda yürüyenlerin Efendisi, sen oldun ey Efendi: Haksızlığa uğratılamayacak olan Allah'ın yakınında, ihlal edilemeyecek olan Allah'ın korumasında, üstesinden gelinemeyecek olan O'nun yetkisinde, kırılamayacak olan Allah'ın ilgisinde, yenilemeyecek olan Allah'ın görkeminde, Allah'ın zapt edilemez sığınağında ve kaybedilemeyecek olan Allah'ın emanetinde.''

“Ey Seyyid, kasap elimizi bükmeyecek, bu bilgenin sözüdür, yaşasın Lübnan direnişi, onların belini kıracağız ve Kiryat'tan Eylat'a kadar seninle birlikte zikredeceğiz, bu ahit ve sözdür ve Filistin yol ve açık zaferdir” diye devam etti.

Geçici hükümette Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı olan Ali Hemiye ise “Sizin zamanınızda yaşadığımız için bizi kutlayın” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz yenilmedik. Kazandığımızda kazanmış oluruz, şehit olduğumuzdaysa yine kazanmış oluruz.”

''Direniş yetkinlikten yoksun kalmayacak''

Lübnan Mücadele Hareketi Genel Sekreteri Faysal Davud yaptığı açıklamada Seyyid Nasrallah'ın yasını tutarak şunları söyledi:

''Bugün, şehitlerin efendisi, onurlu insanların efendisi, asla tekrarı olmayacak sadık lider, kahramanlığın sembolü, liderliğin saygınlığı ve yetenekli bir adamın tevazusu, gerçek cihadın ve dava uğruna fedakarlığın adamı Seyyid Hasan Nasrallah göğe yükseldi. Sen tüm inançlı direnişçiler için bir sembol olarak kalacaksın.''

Cumartesi günü bir açıklama yapan Nebatiye İmamı Şeyh Abdül Hüseyin Sadık, Seyyid Nasrallah'ın yasını tutarak şunları söyledi:

“En yüksek madalyayla, ey Direnişin Efendisi, Allah'ın bağrına gittin... Oğullarını ve savaşçı arkadaşlarını yad ederken ve methederken her zaman dilediğin bir madalya. Sadık halkımız, ulusun tüm özgür ve gayretli evlatları gibi seni de üzüntü ve kederle uğurluyor” diye ekledi.

“Dünyanın özgür insanları için bir simge olarak kalacaksınız” diye devam etti.

Nehc Hareketi Başkanı, eski milletvekili Hasan Yakup ise, ‘Dürüst ve sadık lider, Siyonist düşmanla acı mücadele tarihimizin en acımasız zulüm döneminde değerli bir direniş lideri aramızdan ayrıldı’ dedi.

Hasan Yakup, ''Seyyid Nasrallah, sevdiği ve içinde namaz kılamadığı ve hiç değişmediği Kudüs yolunda şehit olarak yükseldi.'' dedi ve şöyle sonlandırdı:

“Seyyid, şehit yoldaşlarına duyduğun özlemin ateşi, canını ve bedenini korumandan daha güçlüydü ve saf ruhun Mescid-i Aksa'daki büyük namaz anına tanıklık edecek ve yüceliğin ve inancınla ona katılacak.”

Milletvekili Nebil Bedr de yaptığı açıklamada Seyyid Nasrallah'ın yasını tutarak şunları söyledi:

“Seyyid Nasrallah'ın İsrail düşmanı tarafından öldürülmesiyle Lübnan, eşi benzeri olmayan karizmatik bir şahsiyeti kaybetmiştir. Ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dilerken, Allah'tan bu ülkeyi ve halkını her türlü zarardan korumasını diliyoruz.

Dayanışma ve devletin ve kurumlarının etrafında toplanmak, bu vahşi suikastın yarattığı krizden çıkmanın en emin yoludur. Buradan herkesi en üst düzeyde bilgelik, dayanışma ve ulusal birlik göstermeye çağırıyoruz.”

Milletvekili Samir Toum da yaptığı açıklamada “Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın ailesine, Lübnan'daki ve yurtdışındaki sevenlerine en derin taziyelerini” sundu ve “İsrail düşmanıyla yüzleşmenin ana temellerinden biri olarak ulusal birliğin önemini” vurguladı ve “direnişin yetkinliklerden yoksun olmadığını ve ne kadar büyük olursa olsun zorluklarla yüzleşmeye hazır olduğunu ve İsrail'le savaşmak için mevcut kalacağını” teyit etti ve “ulusal birliğin bu aşamada temel olması” çağrısında bulundu.

Çeviri: YDH