ABD'li senatör: Suikast, ABD yapımı bomba ile düzenlendi

30 Eylul 2024

ABD'li Senatör Mark Kelly, İsrail'in cuma günü Beyrut'un güney banliyösüne düzenlediği saldırıda kullanılan silahların ABD tarafından tedarik edildiğini ve ABD'de üretildiğini doğruladı.

YDH- İsrail’in cuma günü Beyrut'un güney banliyösüne düzenlediği saldırı ve Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'a düzenlenen suikast sırasında ABD yapımı bir bomba attığını açıkladı.

Senato Silahlı Hizmetler Hava Sahası Alt Komitesi Başkanı Mark Kelly, NBC'ye verdiği mülakatta, cuma günkü saldırıda kullanılan silahlardan birinin ABD tarafından üretilen ve tedarik edilen 2,000 kiloluk Mark 84 bombası olduğunu belirtti.

Kelly, “Güdümlü mühimmatların, JDAM'ların daha fazla kullanıldığını görüyoruz ve bu silahları sağlamaya devam ediyoruz,” dedi ve Mark 84'ün Seyyid Nasrullah'a suikast düzenlemek için kullanıldığını vurguladı.

Uzmanlar, “Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatı” (JDAM) sisteminin, ayarlanabilir kanatlı bir kuyruk bölümü ve bir GPS güdüm sistemi ekleyerek standart güdümsüz bombaları hassas güdümlü mühimmatlara dönüştürmesinin dikkat çekici olduğuna dikkat çekiyorlar.

Axios geçtiğimiz yılın kasım ayında yayınladı bir haberinde, ABD’nin İsrail’e sağladığı en yaygın silah sisteminin, JDAM mühimmatı olduğunu belirterek, 1.800 JDAM kitinin İsrail’e teslimatının hızlandırıldığını bildirmişti.