Hizbullah, işgalden bahseden İsrail'e toplu operasyonlar ve ateşle karşılık veriyor

01 Ekim 2024

Hizbullah, İsrail'in Güney Lübnan'a kara harekâtı başlatma niyetine askerî birliklere saldırarak ve Tel Aviv ile diğer yerleşim yerlerine roket atarak tepki gösterdi.

YDH- El-Meyadin'e göre, Hizbullah'ın askeri kanadı Lübnan İslami Direnişi, Salı günü İsrail işgal güçlerine karşı operasyonlarını sürdürdü.

Maariv'e göre ayrıca gece yarısından sonraki 40 dakika içinde Lübnan'dan işgal altındaki kuzey Filistin'e 35 roket fırlatıldı.

Operasyonlar dizisi, işgal güçlerinin Lübnan'a kara harekatının başladığını ilan etmesinden önce Hizbullah'ın Pazartesi günü İsrail birliklerine yönelik operasyonlarını yoğunlaştırmasının ardından geldi.

El-Meyadin'in Güney Lübnan'daki muhabirine göre Direniş, işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail hareketlerini hedef almaya devam ediyor.

Gazze'deki kararlı Filistin halkını desteklemek ve Direnişleriyle dayanışma içinde olmanın yanı sıra Lübnan'ı ve vatandaşlarını savunmak için Direniş savaşçıları, doğrudan isabet sağladı.

Direniş savaşçıları, Şatula yerleşiminin girişindeki İsrail işgal güçlerini topçu ateşiyle hedef aldı ve doğrudan isabetleri doğruladı. 

İkinci bir operasyonda, Direniş savaşçıları sabah 7:40'ta Metula bölgesinde işgal askerlerine karşı hassas bir topçu saldırısı gerçekleştirdi.

Hizbullah üçüncü bir operasyonla saat 8:05'te Metula yerleşiminde toplanan işgal askerlerini yine roket atışıyla hedef aldı. 

Direnişçiler, saat 8:55'te işgal askerlerine yönelik dördüncü operasyonda Avivim yerleşiminde toplanan düşman askerlerini topçu ateşiyle hedef aldı. 

Beşinci operasyonda Direniş, saat 10:00'da RoşPina yerleşimi yakınlarında toplanan İsrail askerlerini roket salvosuyla hedef aldı.

30 dakika sonra, Direnişçiler işgal güçlerine karşı altıncı operasyonlarını gerçekleştirerek bir Felak-2 roketi kullanarak Dovev Kışlası'ndaki düşman güçlerinin toplanmasını hedef aldı.

Gece yarısından yarım saat önce Direniş, Odessa ve Kafar Kila kasabalarının karşısındaki meyve bahçelerinde İsrail askerlerinin hareketlerini hedef alan ve yaralanmalarla sonuçlanan önemli bir operasyon düzenlediğini duyurdu. 

Tel Aviv'de şiddetli patlama

İşgal altındaki Filistin'in orta bölgesine çok sayıda roketin isabet etmesi sonucu Tel Aviv'de patlamalar meydana geldiği ve acil servislerin harekete geçtiği bildirildi.

İsrailli bir askeri sözcü alarmın Lübnan topraklarından gelen füze ateşiyle tetiklendiğini ve şu anda soruşturmaların devam ettiğini belirtti.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre en az bir füze Tel Aviv'in doğusuna düştü ve ilk belirlemelere göre bölgede roket saldırıları nedeniyle çok sayıda yaralı olduğu bildirildi.

Askeri sözcü ayrıca GuşDan, Şaron, Yarkon ve Samaria bölgelerinde alarmların aktif hale getirildiğini, önemli sayıda füzenin tespit edildiğini ve bazılarının hedeflerine ulaşmadan durdurulduğunu iddia etti.

İsrail İtfaiye Teşkilatı Tel Aviv'in kuzeyinde bulunan Kafar Şuba yakınlarına düşen bir roket mermisi nedeniyle yangın çıktığını bildirdi.

İsrail ordusu Hizbullah'ı Lübnan'dan roket atışlarıyla sivilleri hedef almakla suçlarken, milyonlarca kişi sığınaklara sığındı.

Ayrıca, Tel Aviv'in doğusunda yer alan Route 6, füze olayının ardından kapatıldı.

İsrail Kanal 12, Tel Aviv'e yapılan son salvoda, Lübnan'dan 10 balistik füze fırlatılıldığını doğruladı.

İsrail basınına göre, Lübnan'dan İsrail'in merkezine atılan füzeler, savaşın başlangıcından bu yana atılan en büyük füzelerdi. 

''Hayber operasyonları serisi başladı''

Lübnan İslami Direnişi, son operasyonlar bağlamında bir açıklama yayınladı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Gazze Şeridi'ndeki kararlı Filistin halkımıza ve onların cesur ve onurlu direnişine destek, Lübnan'ı ve halkını savunma ve sivillerin hedef alınmasına ve düşmanın yaptığı katliamlara karşılık olarak, “Hayber” operasyonları çerçevesinde “Lebbeyk ya Nasrallah!” parolasıyla, İslami Direniş, Tel Aviv'in yakınlarında bulunan Askeri İstihbarat Birimi 8200'ün Glilot üssüne ve Mossad karargahına Fadi-4 füzeleri fırlattı. 

Reuters'a konuşan kaynaklar, ''hiçbir İsrail askerinin Lübnan topraklarına girmediğini ve grubun birkaç saat önce Tel Aviv'e düzenlediği saldırıların sadece bir başlangıç olduğunu'' aktarıyor.

Kaynaklar, Reuters'a yaptığı yazılı açıklamada, ''Hizbullah'ın İsrail askerleriyle "doğrudan kara çatışmasına" girmediğini, ancak buna hazır olduğunu'' söyledi.