Hizbullah'tan sınırdan sızmaya çalışan İsrail askerlerine ağır darbe

02 Ekim 2024

Hizbullah, Lübnan sınırında İsrail güçlerine karşı ilk ciddi çatışmada sızmaya çalışan bir İsrail birliğini pusuya düşürdü ve ağır kayıplar verdirdi.

YDH - Hizbullah, Lübnan sınırında Adeyse kasabasına sızmaya çalışan bir İsrail piyade birliğini sıkı bir pusuya düşürdü ve işgal ordusunun seçkin kuvvetlerini geri çekilmeye zorladı.

Hizbullah, sabah saatlerinde Halet el-Mehafer bölgesinden Adeyse'ye sızmaya çalışan İsrail piyade birliğine karşı koyduklarını açıkladı. Hizbullah’ın açıklamasına göre, mücahitler İsrail kuvvetleriyle çatışarak kayıplar verdirdi ve düşmanı geri çekilmeye zorladı.

Direniş, aynı gün içinde yaptığı iki ayrı açıklamada, saat 07.15'te Şomera kışlasında toplanan İsrail birliklerini roketle hedef alarak doğrudan isabet sağladığını ve Maskaf Amir yerleşiminde büyük bir piyade birliğine roket ve topçu saldırısı düzenlediğini, yine doğrudan isabetler kaydettiğini bildirdi.

Ayrıca, sabah 07.30’da Kiryat Şimona'nın güneyindeki İsrail işgal kuvvetlerine ve topçu mevzilerine yönelik roket saldırısında da yaralanmaların doğrulandığı açıklandı.

El-Meyadin televizyonu, Hizbullah’ın Udayse ve Kefr Kila’dan sızmaya hazırlanan bir grup seçkin İsrail askerine pusu kurduğunu ve bunun, İsrail ordusunun pazartesi-salı gece yarısı güney Lübnan’da bir kara harekâtı başlattığını duyurmasından bu yana İsrail’in güney Lübnan’a ilk sızma girişimi olduğunu bildirdi.

Kanal, işgal ordusunun seçkin kuvvetlerinden onlarca askerin yaralandığını ve çığlıklarının mahallede duyulduğunu teyit etti. İsrail medyası ise ağır yaralı bir askerin öldüğünü duyurdu.

İsrail medyası, Hizbullah’ın büyük bir ateş gücü kullandığını vurgularken, Rıdvan Birliği ile İsrail sınır kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını belirtti. İsrail tarafı, "Hizbullah, İsrail askerlerinin toplanma noktalarına saldırmaya çalıştı," diye ekledi.

İsrail hükümeti yetkilileri, kuzeyde 'olağandışı ve son derece zorlu bir olay' yaşandığını ifade ederken, yaralıların en az dört helikopterle tahliye edildiğini ve Hizbullah saldırılarının ardından İsrail kuvvetlerini korumak amacıyla helikopterler ve tankların bölgeye sevk edildiğini belirtti.

Aynı zamanda İsrail basını, Hayfa’daki Rambam Hastanesi ve Safed’deki Ziv Hastanesi’ne kuzeyde yaşanan 'yüksek kayıplı bir olay' nedeniyle çok sayıda yaralının sevk edildiğini bildirdi ve Hizbullah’ın kuzey sınır bölgesini yoğun bombardımana tuttuğu kaydedildi.

Hizbullah’ın operasyonları, Filistin topraklarındaki işgal bölgelerini ve yerleşim yerlerini hedef almaya devam ederken, İsrail medyası Batı Celile’deki Ştula, Zarit, Şomra, Even Menahem ve Kiryat Şimona civarındaki yerleşim yerlerinde sirenlerin yeniden çaldığını doğruladı.

Pazartesi-salı gece yarısında, direniş savaşçıları Ştula yerleşimindeki İsrail askerlerini topçu ateşiyle hedef aldı.

Hizbullah, ayrıca Adeyse ve Kefr Kila kasabalarının karşısındaki meyve bahçelerinde İsrail askerlerini vurdu.