İran'ın operasyonu ABD Kongresini tatilden dönmeye zorluyor

02 Ekim 2024

İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısı ve Helen Kasırgası'nın yıkıcı etkileri, ABD Kongresi'nin Ekim tatilini kısaltması için baskıları artırıyor. Siyasiler, İsrail'e destek ve afet yardımı için acil toplanma çağrısında bulunuyor.

YDH - İran'ın dün gece saatlerinde gerçekleştirdiği yaklaşık 180 balistik füzeden oluşan operasyonun yankıları sürüyor.

Axios portalına konuşan İsrailli bir yetkili, hasarın değerlendirildiğini belirtti. Bu saldırı, İran'ın İsrail'e yönelik en kapsamlı doğrudan saldırısı olarak kayıtlara geçti.

ABD aynı zamanda, Güneydoğu bölgesini etkileyen ve 150'den fazla can kaybına neden olan Helen Kasırgası'nın yol açtığı tahmini 35 milyar dolarlık ekonomik kayıpla da mücadele ediyor.

Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Kongre'nin ek bir yardım paketi onaylamak üzere acilen toplanması gerektiğini vurguladı. New York Temsilcisi Mike Lawler da Siyonist rejimin füze savunma sistemleri ve afet yardımı için fon sağlamak amacıyla Washington'a dönülmesi çağrısında bulundu.

İsrail yanlısı bazı Demokrat Temsilciler Meclisi üyeleri de tatili kısaltma fikrini desteklediklerini belirtti. Temsilci Ritchie Torres, "Acil durumlar için tatilden dönülmesine hiçbir itirazım yok," dedi.

Federal Acil Durum Yönetim Ajansı şu anda geçici bir federal finansman tasarısı ile finanse ediliyor. Fakat Demokratlar ve afetten etkilenen eyaletlerdeki bazı Cumhuriyetçiler, mevcut fonun yetersiz olduğunu savunuyor. Florida Temsilcisi Jared Moskowitz, 15 milyar dolarlık ek afet yardımı önerisinde bulundu.

Kongre, nisan ayında İsrail'in Hamas'la mücadelesine destek olmak için 17 milyar dolarlık ek savunma yardımını onaylamıştı. Ancak İsrail şu anda Lübnan, İran ve diğer Orta Doğu ülkeleriyle artan gerginliklerle karşı karşıya.

Bazı Kongre üyeleri, ABD ve İsrail'i İran'daki hedeflere karşı harekete geçmeye çağırıyor.

Moskowitz, "İran bir hata yaptı, nükleer tesislerini adil bir oyun olarak masaya koydu," derken, Graham, ABD'nin 'İran'ın petrol rafine etme kabiliyetinden başlayarak İsrail ile birlikte ezici bir karşılık vermesi gerektiğini' savundu.