Sahne arkasındaki ABD, ilhakın diplomatik yolunu açıyor

02 Ekim 2024

ABD'li yetkililerin, İsrail'in Hizbullah'a karşı askeri hamlesini sessizce desteklediği bildiriliyor.

YDH- POLITICO'ya göre, Amerikan Başkanı Joe Biden yönetiminin üst düzey yetkilileri, Beyaz Saray'ın son zamanlarda yaptığı itidal çağrılarına rağmen, İsrail'in Hizbullah'a karşı askeri eylemleri tırmandırma kararına ABD'nin desteğini iletti. 

Başkanlık danışmanı Amos Hochstein ve Orta Doğu koordinatörü Brett McGurk, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Hizbullah'ı müzakerelere zorlama stratejisine destek verdi. 

Ancak ismini vermek istemeyen birçok kaynağa göre bu durum iç anlaşmazlıklara yol açtı ve bazı Pentagon, Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat yetkilileri İsrail'in eylemlerinin Amerikan güçlerini başka bir bölgesel çatışmaya sürükleyebileceğinden endişe ediyor.

İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon, ABD'li yetkililerle Hochstein hakkında yapılan özel görüşmeleri tartışmayı reddederek, “Yaptığımız her şey için her zaman izin istemiyoruz” dedi ve diplomatik bir çözümün ortak hedef olduğunu vurguladı.

İsrail'in stratejik planları hakkında bilgi sahibi olmayan ABD'li yetkililer Hizbullah'a baskı yapılmasını desteklerken daha geniş bir bölgesel çatışmayı tetikleyebilecek eylemlere karşı uyarıda bulunarak diplomatik bir çözümün şart olduğunu vurguladılar.

İçeriden bazı isimler bu bölünmenin ABD'nin birden fazla strateji arayışını yansıttığına inanıyor. 

Üst düzey bir ABD'li yetkili, “Her ikisi de doğru olabilir - ABD diplomasi isteyebilir ve İsrail'in Hizbullah'a karşı daha büyük hedeflerini destekleyebilir” dedi. 

Özel görüşmelerde ABD'li yetkililer İsrail'in Lübnan'daki operasyonlarını Orta Doğu'yu yeniden şekillendirmek için tarihi bir fırsat olarak görüyor.

POLITICO'ya konuşan bir başka ABD'li yetkiliye göre, Pazartesi günü İsrail özel kuvvetlerinin sınırı geçerek Hizbullah'ın tünel ağını ve diğer komuta merkezlerini hedef almasıyla durum daha da tırmandı. 

İsrailliler bu hafta Lübnan'a çok daha büyük bir kara harekâtı düzenlemeyi planlıyordu, ancak Biden yetkilileri buna karşı çıktı ve İsrail'den operasyonlarını yürütürken daha hedef odaklı olmasını istedi.

Sonuç olarak, yetkililer ihtiyatlı olunması çağrısında bulundu ve diplomasiye duyulan ihtiyacı vurguladı.

Ancak zamanlamanın böyle bir askeri değişim için doğru olduğu sonucuna vardılar.