İsrail'den rivayetler: İran'ın balistik füze saldırısı ne anlama geliyor?

02 Ekim 2024

Salı akşamı gerçekleştirilen İran'ın balistik füze saldırısı, çatışmada önemli bir tırmanışa işaret ederken, İsrail basınından, saldırıya dair değerlendirmeler bildiriliyor.

YDH- İsrail haber sitesi Yediot Ahronot, İsrail'in ''daha geniş çıkarları için bu balistik füze saldırısına yanıt vermeyi sonlandırması'' ve ''Lübnan ile diğer cephelerine odaklanması gerektiğini'' bildiriyor.

Tahran, İsrail'in savunmasını devre dışı bırakmak amacıyla askeri hava üslerini ve radar sistemlerini vurduğu saldırıda İsrail'i ikinci kez doğrudan hedef aldı. 

Yediot Ahronot, geçtiği haberde, İran İslam Cumhuriyeti'nin, ''hassas olmayan füzelerinin 'sivil' bölgeleri vurabileceğinin tamamen farkında olarak havaalanları ve Dimona bölgesi gibi kilit noktaları vurduğunu'' aktarıyor. 

İsrailli haber sitesi, ''saldırının büyük ölçüde başarısız olduğunu, füzelerin çoğu durdurulduğu için çok az yaralanma meydana geldiğini'' iddia ediyor.

Haberde, ''Füzelerin çoğunun durdurulması sonucu'' İsrail'in elde ettiği 'başarı', İsrail Hava Kuvvetleri, hava savunma sistemleri ve ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) arasındaki güçlü koordinasyon'' ile yorumlanıyor.

Ynet'e göre, ''İsrail tepkisini tırmandırmayı düşünmek zorunda'' çünkü, ''İran, bir tonluk savaş başlığı taşıyan füzelerle stratejik bölgeleri hedef almadı, aynı zamanda ülke içinde kışkırtma ve panik yaratmaya yönelik kasıtlı bir çaba'' sergiledi.

Bu noktada, rejimin haber sitesi, bir noktanın altını çiziyor ve ''İsrail'in caydırıcılığını arttırmaya çalışsa da ABD'nin daha geniş çaplı bir bölgesel savaştan kaçınmaya yönelik kaygılarını da göz önünde bulundurmak zorunda olduğunu'' hatırlatıyor.

Haber, İsrail'in, balistik füze saldırısını ele alırken ''Washington'un uygun, meşru ve ölçülü bulacağı bir tavır alması'' gerektiği öğüdüyle sonlanarak, bir kez daha rejimin mutlak bağımlılıklarının altını çiziyor. 

Ynet, İsrail'in, İran'ın nükleer tesislerini vurma iddiasına karşılık olarak, rejimin ikinci belki üçüncü kez düşünmesi gerekliliğini öne sürüyor.

Füze saldırısına karşı petrol kuyuları ve nükleer tesisler mi yoksa hedefli suikastler mi?

Times of Israel, dış basın ile çelişmesine rağmen, ''İran'dan İsrail'e doğrudan atılan 181 balistik füze olduğunu ve neredeyse tamamının ülke çapında İsrailliler bomba sığınaklarında toplanırken engellendiğini'' iddia etti. 

Times of Israel'in İsrailli yetkililere dayandırılan haberine göre, İsrail, İran'ın Salı günü gerçekleştirdiği büyük balistik füze saldırısına gaz ve petrol kuleleri gibi stratejik altyapıları vurarak ya da doğrudan İran'ın nükleer tesislerini hedef alarak karşılık verebilir.

Axios'un haberine göre hedefli suikastlar ve İran'ın hava savunma sistemlerine saldırılar da olası yanıtlar arasında.

Tartışma, güvenlik kabinesinin Salı gecesi Kudüs'ün altındaki bir sığınakta saatler süren bir başka toplantısının ardından geldi. 

Axios'un Çarşamba günü ismini açıklamadığı İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre, bu toplantı İsrail'in saldırıya askeri olarak karşılık vereceği, ancak bunu nasıl yapacağı konusunda netlik olmadığı anlayışıyla sona erdi. 

Daha spesifik bir karar alınmamasının kısmen ABD ile herhangi bir planı koordine etme arzusundan kaynaklandığı belirtilen haberde, Netanyahu'nun Çarşamba öğleden sonra ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinin beklendiği ifade edildi. 

Netanyahu saldırının ardından yaptığı açıklamada “İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek” dedi ve “kim bize saldırırsa biz de onlara saldıracağız” sözünü verdi.

Ancak İsrail'in İran'a ciddi bir darbe indirmesi halinde İran'ın tam ölçekli bir savaş da dâhil olmak üzere gerilimi tırmandırma ihtimali hâlâ mevcut.

Axios'a konuşan İsrailli bir yetkili, “İranlıların bir saldırıya nasıl karşılık verecekleri konusunda büyük bir soru işaretimiz var, ancak her şeyi göze alabilecekleri ihtimalini de göz önünde bulunduruyoruz ki bu da bambaşka bir oyun olacaktır” dedi.

İsrail'de bakanlar İran'ın saldırıdan pişmanlık duyacağını söylerken, aralarında muhalefetin de bulunduğu siyasetçiler ağır bir karşılık verilmesi çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Israel Katz Salı günü açıklama yaptı:

“Ayetullahlar rejimi kırmızı çizgiyi aşmıştır ve İsrail Devleti İran'ın vatandaşlarımıza yönelik suç teşkil eden saldırısı karşısında sessiz kalmayacaktır.” dedi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant X'te şunları yazdı:

“İran basit bir dersi öğrenmedi - İsrail Devletine saldıranlar ağır bir bedel öderler.”

Muhalefet Lideri Yair Lapid de Çarşamba sabahı açıklama yaptı:

 “Yanıt sert olmalı ve tüm eksene net bir mesaj göndermelidir.''

Bazı sesler daha da ileri giderek İsrail'in açıkça İran'ın nükleer tesislerini ve petrol sanayi tesislerini hedef almasını ve rejimin kendisini tehdit etmesini istedi.

Saldırıdan kısa bir süre sonra Salı günü CNN'e konuşan eski başbakan Naftali Bennett, bu anı “50 yılda bir gelen bir fırsat” olarak nitelendirdi.

Bennett, “İran'ın nükleer programını ortadan kaldırmalıyız, İran'ın enerji tesislerine saldırmalıyız ve hemen rejimin kendisine saldırmalıyız” dedi.

İsrail eski Başbakanı, “Vurmanın, nükleer programı yok etmenin ve nihayet İran halkının -dünyadaki en kötü rejimlerden birine sahip olan muhteşem İran halkının- ayağa kalkmasına izin vermenin zamanı geldi” dedi. diye ekledi. 

ABD'li yetkililer Çarşamba günü Batılı yayın organlarına yaptıkları açıklamada Biden yönetiminin İsrail'in vereceği bir yanıtı desteklemekle birlikte böyle bir yanıtın sınırlı olması gerektiğine inandığını ve gerilimin tırmanmasının sonuçlarından endişe duyduğunu söyledi.