Sara Netanyahu ortadan kayboldu

03 Ekim 2024

İran'ın İsrail'e yönelik füze operasyonu sırasında, Başbakan Benyamin Netanyahu ve eşi Sara, 13 yıl önce inşa edilen ve nadiren kullanılan Ulusal Kriz Yönetim Merkezi'ne sığındı. Bu olay, sığınağın özellikleri ve Netanyahu ailesinin durumu hakkında tartışmaları yeniden alevlendirdi.

YDH - Önceki gün İran, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, Tümgeneral Abbas Nilforuşan ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin şehit edilmesine karşılık olarak işgal altındaki topraklarda çok sayıda askeri hedefi vurdu.

Saldırıyla birlikte 8 milyondan fazla yerleşimci sığınaklara akın ederken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve eşi Sara da Ulusal Kriz Yönetim Merkezi'ne sığındı.

Söz konusu sığınak 13 yıl önce açılmış olmasına rağmen, güvenlik işlerinden sorumlu dar kabine sadece birkaç kez burada toplanmış, Başbakan Benyamin Netanyahu ve eşi Sara ise yalnızca geçtiğimiz nisan ayında İran'ın İsrail'e yönelik başlattığı roket ve insansız hava aracı saldırısı sırasında burayı kullanmıştı.

Israel Hayom gazetesinin haberine göre, İsrail'deki Ulusal Güvenlik Konseyi ve Başbakanlık Ofisi tarafından denetlenen sığınağın açılış masrafları birkaç milyar şekel tuttu. Haberde, sığınağın deprem, nükleer, kimyasal ve biyolojik saldırılara karşı sigorta ve koruma sistemleriyle donatıldığına dikkat çekildi.

Gazetenin siyasi muhabiri Ariel Kahana, sığınakta toplantı salonları, yatak odaları, ofisler ve büyük bir yemek odası bulunduğunu, hükümet mensupları ve kriz yönetimi pozisyonlarındakilerin uzun süre burada kalabileceğini belirtti.

Kahana, sığınağın bir özelliğinin de içerideki toplantıların dışarı sızmasını engellemesi olduğunu, zira sığınağa girmesine izin verilenlerin cep telefonlarını dışarıda bırakmaları gerektiğini ve böylece cep telefonlarının arama ve mesaj almasına izin verilmediğini ifade etti.

İbranice yayın yapan Kanal 12'nin parlamento muhabiri Dafna Liel daha önce sığınağın hem parlamentoya hem de başbakanın ailesinin Kudüs'teki resmi konutuna bağlı olduğunu ve Almog Projesi olarak adlandırılan bağlantının 2009 yılında tamamlandığını ortaya çıkarmıştı.

Yediot Aharonot gazetesi de Netanyahu'nun eşi ve en büyük oğlu Yair'in Netanyahu'ya sığınakta yaşaması için baskı yaptığını ortaya çıkarırken, internet sitesi Sara'nın yakın zamanda sığınakta görüldüğüne dair söylentiler olduğunu vurguladı.