İran'ın saldırısı: Nevatim hava üssündeki hasar uydu görüntülerinde

03 Ekim 2024

İran'ın operasyonu kapsamında gerçekleştirdiği füze saldırısı, İsrail'in stratejik öneme sahip Nevatim Hava Üssü'nde ciddi hasara yol açtı. Uydu görüntüleri, üssün uğradığı zararı gözler önüne sererken, saldırının İsrail'in hava savunma sistemlerinin etkinliğini sorgulatacak nitelikte olduğu belirtiliyor.

YDH - Associated Press'in (AP) yayımladığı uydu görüntüleri, işgal altındaki Filistin topraklarının güneyinde bulunan İsrail'e ait Nevatim Hava Üssü'nün, İran'ın Vaade-yi Sadık-2 operasyonu kapsamında gerçekleştirdiği yoğun füze saldırısı sonucunda gördüğü hasarı gözler önüne serdi.

Saldırının ardından çekilen fotoğraflarda, bir uçak hangarında ve ana pistin yakınındaki bir dizi binanın çatısında devasa bir delik görülüyor. Ayrıca, binanın çevresine saçılmış büyük enkaz parçaları da dikkat çekiyor.

AP, "Ortaya çıkan hasar, İsrail'in hava savunma sistemlerinin etkinliğine ilişkin istihbarat değerlendirmelerini etkileyebilir," değerlendirmesini yaptı.

Nevatim Hava Üssü'nün stratejik önemi, üç piste sahip olması ve Lockheed Martin F-35 Lightning II savaş uçaklarından oluşan 140. Filo ya da Altın Kartal Filosu'na ev sahipliği yapmasından kaynaklanıyor.

Üs aynı zamanda iki nakliye filosu, bir yakıt ikmal filosu, hayalet uçaklar, Nahşon 122 Filosu (eski adıyla Dakota Filosu), Gulfstream G550 ve G500 casus uçaklarından oluşan bir filo, AEW&C uçakları ve sinyal istihbaratı toplama amaçlı özel elektronik görev uçaklarını barındırıyor.

Üs, İsrail Hava Kuvvetleri'nin Stratejik Hava Komutanlığı karargâhına ve 'Siyon'un Kanadı' olarak bilinen İsrail cumhurbaşkanlığı uçağına da ev sahipliği yapıyor.

Coğrafi konum olarak üs, Birüssebi'nin 15 kilometre güneydoğusunda, Dimona merkezine 16 kilometre ve İran'ın batı sınırına yaklaşık 1100 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Tarihsel açıdan bakıldığında, üs 1947 yılında İngilizler tarafından inşa edilen ve Haganah terör örgütünün Şirut Avir hava kuvvetleri tarafından kullanılan bir pistin kalıntıları üzerine kurulmuş, 1983 yılında ise ABD'nin finansmanıyla yenilenmişti.

Uydu görüntülerini yorumlayan İsrailli güvenlik ve istihbarat uzmanı Yossi Melman, "Hava kuvvetlerinin en önemli üssündeki hasarın, İsrail ordusunun açıkladığından çok daha büyük olduğu açıkça görülüyor," ifadelerini kullandı.

CNN de çok sayıda İran füzesinin Negev Çölü'ndeki Nevatim Üssü'nü vurduğunu ve Tel Aviv'in 24 kilometre güneyindeki Tel Nof Üssü'nün de İran saldırısı sırasında bir dizi saldırıya maruz kaldığını teyit etti.

Yayımlanan görüntülerde ayrıca, İran saldırısı sonucunda Tel Aviv'in Galilot semtindeki Mossad karargâhının yakınına en az iki füzenin düştüğü görülüyor.

Bununla beraber İsrail'in Kan televizyonu, 'İran'dan atılan roketlerin Hod Haşaron bölgesinde en az 101 binada hasara yol açtığını' bildirdi.