İran Cumhurbaşkanı Doha'da

03 Ekim 2024

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan, Katar'da Hamas yetkilileriyle görüşerek, İsrail'in en ufak bir hatasında İran'ın daha sert bir yanıt vereceğini belirtti.

YDH - İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan, “Batılı ülkeler, Gazze’de ateşkes sağlanması için İran’a sahte vaatlerde bulundu ve itidal çağrısı yaptı. Ancak İsrail’in işlediği suçların devam etmesi, bizi İsrail’e daha sert bir yanıt vermeye zorladı,” dedi.

Doha ziyareti sırasında Hamas’ın siyasi büro üyeleriyle bir araya gelen Pizişkiyan, İsrail’in en ufak bir hata yapması halinde İran silahlı kuvvetlerinden çok daha güçlü bir karşılık alacağını vurguladı.

Pizişkiyan ayrıca, Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Heniyye’nin suikast sonucu şehit edilmesini hayatındaki en acı olaylardan biri olarak nitelendirdi ve Heniyye'nin yemin törenine konuk olarak katıldığını da anımsattı.

İran Cumhurbaşkanı, Katar Emiri Temim bin Hamad es-Sani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD ve Avrupa ülkelerinin İran’dan, Heniyye suikastına yanıt vermek yerine 'müzakerelere şans tanımasını' talep ettiklerini açıkladı.

Pizişkiyan, İran’ın 'barış adına' yanıt vermeyi geciktirdiğini, ancak İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki saldırılarını durdurmak yerine artırdığını söyledi. Buna karşılık, “Biz de gerekli yanıtı verdik,” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı ayrıca, “Bölgenin güvenliğini istikrarsızlaştırmak ne ABD’nin ne de Avrupa’nın çıkarına,” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı, dün Katar Emiri’nin davetlisi olarak Asya İşbirliği Diyaloğu (ACD) forumuna katılmak üzere Doha’ya gitti. Burada bir konuşma yapacak ve katılımcı ülkelerin liderleriyle görüşmelerde bulunacak.