Beyaz Saray'dan İsrail'e fren

03 Ekim 2024

Washington Post'un haberine göre, Beyaz Saray, İran'ın füze saldırısı sonrasında İsrail'in olası misillemesini sınırlandırmaya çalışıyor. Biden yönetimi, bölgede topyekûn bir savaş riskinden endişe duyuyor.

YDH - Washington Post gazetesinin bugün (perşembe) yayımladığı habere göre Beyaz Saray, bu hafta gerçekleşen balistik füze saldırılarının ardından İsrail'in İran'a yönelik olası misillemesini sınırlandırmak için yoğun çaba gösteriyor.

Haberde, bazı Amerikalı yetkililerin, Başkan Joe Biden'ın yaklaşık bir yıldır önlemeye çalıştığı bölgesel bir savaşın eşiğine gelinmiş olabileceğinden endişe duydukları belirtti.

Biden yönetiminden üst düzey yetkililer, İsrailli muhataplarının kendilerine 'İran'a karşı acil ve kapsamlı bir saldırı düzenleme ihtiyacı hissetmediklerini' aktardı.

Buna rağmen, Amerikalı ve Avrupalı yetkililer, İsrail'in İran'daki ekonomik hedeflere yönelik olası bir saldırısının tehlikeli sonuçlar doğurabileceği konusunda kaygılı.

Haberde, Amerikalı yetkililerin İsrail'i İran'a karşı 'ölçülü bir yanıt' vermeye teşvik ettikleri belirtilirken, ABD'nin Avrupalı müttefikleri, Washington'ın Başbakan Benyamin Netanyahu üzerinde yeterli baskı kurmadığı görüşünde.

Üst düzey bir Avrupalı yetkili, "Anladığımız kadarıyla Amerikalılar onları dizginlemiyor," değerlendirmesinde bulundu.

Dün Biden, İsrail'in İran'daki nükleer tesislere yönelik olası bir saldırısına destek vermeyeceklerini açıklamıştı. Yönetimden üst düzey bir yetkili de İsrailli yetkililerin Amerikalı muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerde böyle bir hamleyi gündeme getirmediklerini ifade etti.