İngiltere'den İsrail'e istihbarat desteği

03 Ekim 2024

İngiliz İşçi Partisi hükümeti, Siyonist rejime istihbarat desteği sağlamak amacıyla Gazze Şeridi üzerinde yüzlerce casus uçuşuna izin verdi.

YDH - İngiliz araştırmacı gazetecilik portalı Declassified UK'in ortaya çıkardığı bilgilere göre, İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın yönetimi, İsrail istihbaratına destek sağlamak amacıyla Gazze Şeridi üzerinde 100'den fazla casus uçuşuna onay verdi.

Habere göre, Starmer'ın göreve başladığı 5 Temmuz'dan bu yana gerçekleştirilen uçuşların sıklığı, günde birden fazla sefere denk geliyor. Bu durum, İngiliz hükümetinin Gazze'ye yönelik gizli desteğinin açık bir göstergesi olarak değerlendirildi.

İlginç bir şekilde, casus uçuşları aralık ayında başlamış ve geçen ay İsrail'e yönelik 30 silah ihracat lisansının askıya alınmasına rağmen hız kesmeden devam etti.

Savunma Bakanlığı konuyla ilgili ayrıntı vermekten kaçınsa da Declassified bağımsız kaynaklardan edindiği bilgilerle, Kıbrıs'taki İngiliz hava üssü Akrotiri'den kalkan uçakların Starmer'ın bilgisi dahilinde Gazze üzerinde uçtuğunu tespit etti.

Haber sitesi ayrıca, İşçi Partisi'nin iktidardaki ilk tam ayı olan ağustosta, Kraliyet Hava Kuvvetlerinin (RAF) Gazze üzerinde 42 uçuş gerçekleştirdiğini de belirtti.

Declassified'a göre, bu yeni bilgiler İngiltere'nin Gazze'deki olası savaş suçlarına ortak olduğuna dair endişeleri daha da artıracak nitelikte.

İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki operasyonları devam ederken, başta ABD ve Birleşik Krallık olmak üzere Batılı ülkelerin silah ve istihbarat desteğiyle sivillere yönelik saldırılar da artıyor.

İngiltere'nin, eski sömürgesi Kıbrıs'ta iki askeri üssü bulunuyor. Akrotiri'deki İngiliz Hava Kuvvetleri üssü, geçmişte Orta Doğu'daki hava operasyonları için bir üs olarak kullanılmıştı. Üssün, İran'ın geçen nisan ayında İsrail'i hedef alan operasyonuna karşı koymak için kullanıldığı biliniyor.