İran, İsrail'in hangi askeri üslerini hedef aldı?

04 Ekim 2024

İran, Sadık Vaat-2 operasyonu kapsamında İsrail'in stratejik öneme sahip beş askeri üssünü hedef aldı. Saldırılar, İsrail'in hava savunması ve istihbarat altyapısına odaklandı.

YDH - İran, İsrail'e yönelik Sadık Vaat-2 operasyonu kapsamında, İsrail'e ait beş önemli askeri üssü hedef aldı. Mehr Haber Ajansı'nın aktardığına göre, saldırılar sonucunda İsrail'in savunma sistemlerine ciddi hasar verildi. İsrail rejimi, saldırıların etkisini gizlemeye çalışsa da operasyonun başarısını gösteren görüntüler ve bilgiler elde edildi.

Ajansın güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre, hedef alınan üsler şunlar:

  1. Nevatim Hava Üssü

Nevatim Hava Üssü (İbranice: בסיס נבטים, İngilizce: Nevatim Air Base), Beerşeba'nın 15 kilometre doğu-güneydoğusunda, Nakab Çölünde yer alıyor. İsrail'in en büyük hava üslerinden biri olan Nevatim, üç piste sahip ve F-35 'Adir' ile F-16 savaş uçaklarına ev sahipliği yapıyor. Üs, aynı zamanda hayalet avcı uçakları, yakıt ikmal uçakları ve elektronik gözetleme cihazlarını da barındırıyor.

Stratejik önemi:

Teknik bilgiler:

Üste konuşlandırılan önemli filolar:

  1. Hatzerim Hava Üssü

Hatzerim Hava Üssü (İbranice: בסיס חצרים, İngilizce: Hatzerim Air Base), İsrail'in güneyindeki Nakab Çölünde, Bi'ir Seba yakınlarında bulunuyor. Pilot eğitimi ve askeri operasyonlardaki kritik rolü nedeniyle büyük önem taşıyor.

Stratejik önemi:

Teknik bilgiler:

Üste konuşlandırılan önemli filolar:

  1. Glilot Üssü

Glilot Üssü, Tel Aviv'in kuzey banliyölerinde yer alıyor ve Lübnan sınırına 110 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Üs, İsrail'in istihbarat ve siber güvenlik operasyonlarının merkezi olarak biliniyor.

Stratejik önemi:

Üssün sorumluluk alanları:

  1. Tel Nof Hava Üssü

Tel Nof Hava Üssü (İbranice: בסיס תל נוף, İngilizce: Tel Nof Air Base), İsrail Hava Kuvvetleri'nin en eski ve ana üslerinden biri. Rehovot kentinin 5 kilometre güneyinde yer alıyor.

Stratejik önemi:

Teknik bilgiler:

Üste konuşlandırılan önemli filolar:

  1. Birim 555 (Havadan Elektronik Harf Birimi).

Birim 555, 'Gökyüzü Kargaları Birimi' olarak da biliniyor ve İsrail Hava Kuvvetleri'nin havadan elektronik harf birimi olarak görev yapıyor. 1969 yılında kurulan birim, şu anda Tel Nof Hava Üssü'nde konuşlanmış durumda.

Stratejik önemi:

Bu saldırılar, İran'ın İsrail'in askeri altyapısına yönelik kapsamlı bir operasyon düzenlediğini gösteriyor.

Hedef alınan üsler, İsrail'in hava savunması, istihbarat toplama ve elektronik harf kabiliyetleri açısından kritik öneme sahip.