Meta'dan bir sansür uygulaması daha

04 Ekim 2024

Meta, Filistin direnişiyle özdeşleşen ters kırmızı üçgen emojisinin Facebook, Instagram ve WhatsApp platformlarında kullanımını kısıtladı.

YDH - Facebook ve Instagram, Filistin direnişini çağrıştırdığı gerekçesiyle ters kırmızı üçgen emojisinin kullanımına kısıtlama getirdi.

The Intercept'in haberine göre, Amerikan teknoloji devi Meta, şirket içi içerik denetleme belgelerini inceledikten sonra, Filistin direnişinin yaygın bir sembolü haline gelen ters kırmızı üçgen emojisinin kullanımını kısıtladı.

Haberde, İsrail'in Gazze'ye yönelik yıkıcı saldırılarının başlamasından bu yana, Hamas'ın İsrail askeri hedeflerine yönelik başarılı operasyonlarının görüntülerini düzenli olarak paylaştığı ve hedef alınan askerler ile zırhlı araçların üzerine kırmızı üçgenler yerleştirdiği belirtildi.

Geçen yılın ekim ayından itibaren, ters kırmızı üçgen emojisinin kullanımı internette hızla yayıldı. Bu emoji, Filistin'e destek veren ve İsrail'i eleştiren kişiler arasında yaygın bir sembol haline geldi.

Sosyal medya kullanıcıları, Siyonist rejimin Filistinlilere karşı işlediği suçları protesto etmek ve dayanışma göstermek amacıyla bu emojiyi paylaşımlarında, kullanıcı adlarında ve profillerinde kullanıyor.

Bu sembol o kadar popülerleşti ki, İsrail ordusu bile kendi propagandasında bu sembolü kullanmaya başladı. El-Cezire'nin aktardığına göre, kasım ayında İsrail ordusuna ait bir videoda Hamas sözcüsüne yönelik "Bizim üçgenimiz seninkinden daha güçlü Ebu Ubeyde" mesajı yer aldı.

The Intercept'in elde ettiği iç politika yönergelerine göre, Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta, ters üçgen emojisinin Hamas'a destek için bir simge olarak kullanıldığını tespit etti.

Meta, bu emojiyi silmekle kalmıyor, aynı zamanda kullanımının ciddiyetine bağlı olarak daha ağır yaptırımlar da uygulayabiliyor.

Yasak, Meta'nın bir kullanıcının "çatışma hakkında açıkça paylaşım yaptığına, kırmızı üçgenin Hamas'ı temsil ettiğinin makul bir şekilde anlaşılabileceğine ve Hamas'ın şiddet eylemlerini yüceltmek, desteklemek veya temsil etmek için kullanıldığına" karar verdiği durumlarda geçerli oluyor.