Amerikalı analistten Sadık Vaat-2 yorumu

04 Ekim 2024

Amerikalı analist Decker Eveleth, İran'ın Siyonist rejimin askeri tesislerine yönelik füze operasyonunu ele aldı.

YDH - Amerikan düşünce kuruluşu The Center for Naval Analyses'te (CNA) stratejik güçler analisti olarak görev yapan savunma analisti Decker Eveleth, İran'ın İsrail askeri tesislerine yönelik füze operasyonuna ilişkin detaylı bir değerlendirme sunarak Nevatim hava üssü de dâhil olmak üzere kilit öneme sahip tesislere yönelik çok sayıda saldırıya dikkat çekti.

Eveleth'in analizine göre Nevatim'de bir dereceye kadar kümelenme gösteren yaklaşık 32 çarpma noktası tespit edildi. "F-35 hangarlarının olduğu bölgeye birden fazla isabet almışlar, bir tanesi doğrudan isabet almış olabilir ama çok fazla hasar yok," diyen Eveleth, bazı F-35'lerin "gerçekten şanslı olduğunu" vurguladı.

Eveleth, X (eski adıyla Twitter) hesabında paylaştığı ayrıntılı incelemesinde, "bir dizi F-35 hangarının içinde iki kraterin gözlemlendiğine ve uçakları kıl payı kaçırdıklarına" dikkat çekti. “Bir dahaki sefere İsrail bu kadar şanslı olmayabilir,” uyarısında bulundu.

Analist, başarılı saldırıların Siyonist rejimin füze savunmasının işe yararlığını sorgulattığına da işaret etti. Eveleth, “İsrail savunma tesisleri İran saldırısına karşı güvende değil ve İran isterse İsrail askeri kayıplarına yol açacak bir hedef seçebilir," ifadelerini kullandı.

Analiz, sosyal medyada patlamaların bildirildiği Tel Nof'la ilgili endişeleri de gündeme getirdi. Eveleth, buranın stratejik önemine dikkat çekerek, İsrail'in balistik füze üssüne sadece 15 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti.

Mossad karargahının bulunduğu Glilot yakınlarındaki saldırılarla ilgili olarak Eveleth saldırıda ilginç bir model tespit etti. Bu bölgedeki nispeten az sayıdaki etki için iki olası açıklama önerdi: Ya İsrail hava savunması kentsel alanları korumaya öncelik verdi ya da İran sivil kayıplardan kaçınmak için saldırılarını kasıtlı olarak sınırladı.

Uzmanlığı arasında Kuzey Kore stratejik güçlerinin analizi de bulunan Eveleth, NK News ve Foreign Policy gibi çeşitli yayınlara katkıda bulunmuş olup Reed College ve Middlebury Institute of International Studies mezunu.

Askeri aktiviteleri gözlemleyen bir başka site de Nevatim görüntülerinde vurulan hangarın, İsrail'in 122. Gözetleme "Nachshon" Filosuna ait olduğunu, bu uçakların Lübnan, Suriye ve Gazze'yi sık sık gözetlediğini bildiriyor.