Hizbullah'tan İsrail'e misilleme

04 Ekim 2024

Hizbullah, işgal altındaki Filistin'in kuzeyine yönelik askeri operasyonlarını artırarak İsrail'in güneydeki saldırı girişimlerine karşı misilleme yaptı. İsrail'deki pek çok şehirde sirenler çalarken, Başbakan Netanyahu sirenlerin ardından sığınağa kaçtı.

YDH - Hizbullah, İsrail'in şehirlerine, köylerine ve sivillerine yönelik saldırılarına yanıt olarak işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki ateş çemberini genişletiyor.

Bu operasyonlar, İsrail’in güneydeki saldırı girişimlerine karşı bir dizi misillemeyi içeriyor.

Sabah saatlerinde yoğun saldırılar

Cuma sabahı saat 07:00'de Hizbullah mücahitleri, Hayfa’nın kuzeyindeki Krayot'u füzelerle hedef aldı. Bu saldırıyı yerel saatle 08:20'de işgal altındaki Safed kentine yapılan roket saldırısı izledi. Ardından, saat 09:00'da Sa'sa' bölgesinde İsrail askeri araçları ve birlikleri ağır bir Burkan füzesiyle vuruldu.

Saat 09:15'te ise Kiryat Şimona'nın güneyindeki işgalci güçlere ait topçu üsleri roketlerle hedef alındı. Saat 10:20’de ise İlanya üssüne bir başka roket saldırısı gerçekleştirildi. Hizbullah, saat 11:24’te işgal altındaki Lübnan’ın Kefr Şuba Tepeleri'nde bulunan Ruveyse el-Alem mevzisini topçu atışlarıyla vurdu ve doğrudan isabet sağladı.

Bu operasyonların ardından, saat 12:20'de Kiryat Şimona'daki İsrail askerlerinin bulunduğu noktalar roketlerle hedef alındı. Öğle saatlerinde, 13:00'te, Hizbullah mücahitleri Karmiyel yerleşim birimine büyük çaplı bir roket saldırısı düzenledi.

İsrail’de sirenler durmaksızın çalıyor, Netanyahu sığınağa kaçtı

İsrail medyasının aktardığına göre, Hanita, Hayfa, Krayot, Akka ve Nahariye'de sürekli siren sesleri duyuluyor. Bu sabah Lübnan’dan fırlatılan roketler ve İsrail’in bunları engelleme girişimleri, İsrail basını tarafından "Hayfa ve Krayot semalarında tam bir kaos” olarak yorumlandı.

Beyt Şeyan, Geşer ve Menahemya bölgelerinde de insansız hava aracı sızma girişimi korkusuyla sirenler çaldı. İsrail’in itirafına göre, Margaliot, Maskaf Amir, Batı Celile'deki Doviv, Kiryat Şimona, Manara, Baraam, Yarun, Sa'sa, Şlomi ve Karmel’de de alarm durumuna geçildi. Celile bölgesindeki Ma'alea'ya ise bir füze düştü.

Gazze ve Lübnan’dan gelen saldırılar nedeniyle İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun, siren seslerinin ardından Caesarea’daki evinde sığınağa kaçtığı bildirildi.

Walla haber sitesi, Netanyahu’nun sirenler çaldığında evinde olduğunu ve hemen sığınağa geçtiğini doğruladı. Hadera’nın kuzeyinde yer alan bir gaz platformu ve bir elektrik santraline yönelik saldırı girişimlerinden de bahsedildi.

El-Meyadin televizyonu, Taberiye Gölü’nün kuzeyine doğru orta menzilli roketlerin atıldığını bildirdi. Ayrıca işgal altındaki Filistin’in kuzeyine yoğun roket atışlarının yapıldığı, son saldırıda kuzeye doğru 80’den fazla roketin fırlatıldığı ifade edildi. Batı Celile’de İsrail askerlerinin toplandığı yerlere de roketli saldırılar düzenlendi.

El-Meyadin, Celile bölgesinde sabahın erken saatlerinden itibaren 70 kilometre derinliğe kadar yaklaşık 17 kez siren çaldığını belirtti. İsrail medya organları, kuzey semalarında birkaç tahliye helikopteri görüldüğünü bildirdi.

Hizbullah İsrail’in saldırı girişimlerini püskürtüyor

Sabah saatlerinde Malkiye mevzisi yakınlarında bir Merkava tankı Hizbullah tarafından güdümlü füze ile hedef alındı. Tankın alevler içinde kaldığı ve mürettebatının öldüğü ya da yaralandığı bildirildi.

Saat 11:00’de ise Marun er-Ras ovasındaki İsrail askerleri ve araçları topçu ateşi ile hedef alındı, birçok İsrail askeri öldü ve yaralandı.

Hizbullah, ayrıca İsrail’in güney sınırında ilerlemeye çalışan işgal güçleri üzerinde yedi patlayıcı cihazın patlatıldığını duyurdu. Yarun, Marun ve Adise gibi köylerin düştüğüne dair yayılan söylentilerin tamamen asılsız olduğu da belirtildi.