Biden, İsrail'i İran'a karşı "temkinli" olmaya çağırdı

05 Ekim 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'i İran'a karşı olası bir misilleme saldırısında petrol sahalarını hedef almaktan kaçınmaya çağırdı.

YDH - ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada İsrail'in, İran'ın balistik füze saldırısına nasıl karşılık vereceğine henüz karar vermediğini söyledi. Ancak Biden, İsrail'e İran'ın petrol tesislerine saldırmaktan kaçınmasını önerdi.

Beyaz Saray'ın günlük basın toplantısına nadiren katılan Biden, "Onların yerinde olsaydım, petrol sahalarını vurmak dışında alternatifler düşünürdüm," dedi.

Bu hafta başında Biden, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini hedef almasına da karşı olduğunu belirtmişti.

Biden'ın son açıklamaları, İsrail'in İran petrol sahalarını vurması fikrinin "tartışıldığını" söylemesinden bir gün sonra geldi. Bu açıklama, küresel arzda ani bir şok yaşanacağı endişesiyle petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Biden o zaman "Sanırım bu biraz aşırı olur," demiş ve İsrail'in İran'ın büyük füze saldırısına nasıl karşılık vereceği konusunda nihayetinde kendi kararlarını vereceğini eklemişti. Saatler sonra ise İsrail'i İran'ın petrol altyapısına saldırmamaya çağırıp çağırmadığı sorulduğunda "Kamuoyu önünde pazarlık yapmamam gerektiğini biliyorum," yanıtını verdi.

Biden'ın yorumlarına rağmen, İbranice basında çıkan haberlerde İsrail'in vereceği yanıtın Washington ve Tel Aviv arasında yakından koordine edildiği öne sürüldü.

Bu arada Cumhuriyetçi Beyaz Saray adayı Donald Trump, İran'ın son füze operasyonuna karşılık olarak İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurması gerektiğini savundu.

Kuzey Carolina'daki bir kampanya etkinliğinde konuşan eski başkan, İsrail'in İran'ın nükleer programını hedef alma olasılığı hakkında bu hafta Biden'a yöneltilen bir soruya atıfta bulundu.

Trump, "Ona İran hakkında ne düşünüyorsun, İran'ı vurur musun diye sordular. O da 'Nükleer silahları vurmadıkları sürece' dedi. Vurmak istediğiniz şey bu, değil mi?" diye konuştu.

Bir katılımcının konuyla ilgili sorusu üzerine Trump, "Bence bu konuda yanılıyor. Vurmanız gereken şey bu değil mi? Yani, sahip olduğumuz en büyük risk bu, nükleer silahlar," deid.

Trump sözlerine şöyle devam etti: "Ona bu soruyu sorduklarında, cevabı önce nükleer silahları vurun, gerisini sonra düşünürüz olmalıydı. Eğer bunu yapacaklarsa, yapacaklar. Ama planlarının ne olduğunu öğreneceğiz."