ABD'de Gazze savaşını protesto eden gösterici kendini ateşe verdi

06 Ekim 2024

ABD'de Gazze savaşının yıldönümü protestolarında bir gösterici kendini yakmaya kalkıştı; binlerce kişi acil ateşkes çağrısı yaptı.

YDH - Dün Washington'dan Los Angeles'a kadar ABD'nin dört bir yanında binlerce kişi sokaklara döküldü. Gazze'deki savaşın birinci yıldönümüne yaklaşırken acil ateşkes çağrısında bulunuldu.

Protestolar sırasında bir kişi, kendini yakmaya kalkıştı. Bu gösteriler, İsrail'in son dönemde Lübnan'daki saldırılarını yoğunlaştırdığı savaşa karşı düzenlenen küresel eylem gününün bir parçasıydı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırının 365. gününde 41 bin 825 sivilin hayatını kaybettiği, 96 bin 910 sivilin de yaralandığı bildirildi.

Washington'da Beyaz Saray önünde toplanan binden fazla protestocu, ABD'nin en önemli müttefiki olan İsrail'e askeri yardım ve desteğini durdurması çağrısında bulundu. Filistin Gençlik Hareketi organizatörlerinden Zaid Hatib, AFP'ye yaptığı açıklamada, "ABD hükümeti tarihin hangi tarafında olduğunu açıkça gösterdi. Bu yüzyılda gördüğümüz en acımasız zulümleri gerçekleştirdi ve bunlara ortak oldu," dedi.

Göstericiler Filistin ve Lübnan bayraklarının yanı sıra çeşitli pankartlar taşıdı, Filistin davasıyla dayanışma sloganları attı.

AFP muhabirlerinin aktardığına göre, gösteriden yaklaşık iki saat sonra bir adam alana yaklaşarak kendini yakmaya çalıştı. Sol kolunu tutuşturmayı başaran adama çevredekiler ve polis müdahale etti, hızla üzerine su döküldü ve alevleri söndürmek için geleneksel Filistin atkıları olan kefiyeler kullanıldı.

Kolundaki ateş söndürülürken acı içinde, "Ben bir gazeteciyim ve bunu göz ardı ediyoruz, yanlış bilgi yayıyoruz," diye bağırdı. Polis, adamın "hayati tehlike arz etmeyen yaralanmalar" nedeniyle tedavi gördüğünü açıkladı.

Ayrıca New York'ta binlerce kişi ikonik Times Meydanı'nda toplandı. Bazı katılımcılar, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği ve bölgenin büyük bölümünü harabeye çeviren askeri operasyonlarda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı.

Protestocular arasında tanınmış sivil haklar aktivisti ve ABD başkanlık seçimlerinde bağımsız aday olan Cornel West de vardı. West, AFP'ye "Acımasız bir soykırıma maruz kalan insanlarla sonsuza dek dayanışma içinde olmak için buradayım," dedi ve ekledi: "Etnik temizlikle mücadele gittikçe zorlaşıyor, tam bir yıl oldu. Biliyorsunuz, savaşmaya devam etmeliyiz."

New York'ta yaşayan Daniel Perez, ABD'nin İsrail'e gönderdiği milyarlarca dolarla ilgili olarak, "Bir Amerikalı olarak, vergilerimizin Filistin'deki ve ardından Lübnan'daki çocukları bombalaması için İsrail'e gitmesinden bıktık," diye konuştu.

Los Angeles'ta da sokakları dolduran göstericiler Gazze'deki soykırıma son verilmesini talep eden pankartlar taşıdı. Adalet ve barış sloganları Washington şehir merkezindeki ofis binalarında yankılanırken, kalabalık haklı bir öfke ve coşkulu bir dayanışmanın karışımından enerji aldı.

Filistin ve Lübnan kökenli bir Amerikalı olan Leyla, AFP ile ülkesinin liderlerine karşı son bir yılda artan memnuniyetsizliğini paylaştı ve kasım ayında yapılacak seçimlerde oy kullanmayacağını ifade etti. "Artık her şey beni iğrendiriyor. Hepsi bir yalan," ifadesini kullandı.

Bu yılın başlarında, Aaron Bushnell Washington, D.C.'deki İsrail Büyükelçiliği önünde kendini yaktı. Olay, 25 Şubat 2024 tarihinde yerel İtfaiye ve Acil Durum Hizmetleri (FEMS) tarafından The Daily Beast'e doğrulandı.

Politico'ya göre Bushnell'in protesto eylemi, Beyaz Saray'ın Gazze politikasına yönelik artan memnuniyetsizlik dalgasının doruk noktası olarak algılandı ve "Kendini yakma eylemi, hükümet içinde şimdiye kadar istifalar ve aceleyle çağrılan grup toplantılarıyla kendini gösteren öfkenin tırmanmasıdır," denildi.