“İnanılmaz bir gün”

06 Ekim 2024

Farklı ülkelerden internet kullanıcıları, İran'ın başkenti Tahran'da 2 milyondan fazla kişinin katıldığı Cuma namazı sırasında İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamenei tarafından verilen hutbeyle ilgili tepkilerini dile getirdiler.

YDH- Press TV farklı ülkelerden internet kullanıcılarının, İran'ın başkenti Tahran'da 2 milyından kişinin katıldığı Cuma namazı sırasında İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamenei tarafından verilen hutbeyle ilgili tepkilerini bir araya getirdi.

Filistin asıllı Amerikalı gazeteci Ali Ebunime, uzun süredir ülkeyi küresel sahnede yalnızlaştırma çabalarına rağmen İslam Cumhuriyeti'nin liderliğini “eşi benzeri görülmemiş” olarak nitelendirdi.

Ebunime X'te yaptığı paylaşımda “İran Batı, Siyonist ve Arap rejimlerinin on yıllardır sürdürdüğü Şii karşıtı mezhepçiliği silah haline getirerek izole etme kampanyalarına rağmen, eylemleriyle eşi benzeri görülmemiş bir itibar ve liderlik kazanıyor” dedi.

Seçkin bir siyaset bilimci olan Dr. Shama Junejo ise Ayetullah Hamenei'nin hutbesindeki kilit bir cümlenin altını çizerek ezilenleri desteklemek için Müslüman birliğinin önemini vurguladı. Junejo, Ayetullah Hamenei'nin şu sözlerini aktardı: “Bir Müslüman'ın düşmanı tüm ümmetin düşmanıdır... Tüm Müslümanlar mazlum Müslümanları desteklemek için birleşmelidir!”

Junejo bunu “İran Lideri tarafından verilen nadir bir cuma hutbesi” olarak nitelendirdi.

“Arya_” isimli bir başka kullanıcı ise cuma namazının kısa bir görüntüsünü paylaşarak Lider hutbesine başlamadan önce büyük bir kalabalığın slogan attığını gösterdi ve “Buna güç, kuvvet ve korkusuz olmak denir. Binlerce İranlı, düşmanlarımızın tehditleri karşısında dünyanın bildiği bir yerde Lider Rehber Hamenei'yi canlı olarak dinlemek için toplandı” diye yazdı ve ekledi: “Halkın sloganı: İsrail'e ölüm.”

Lübnanlı siyasi yorumcu Meryem Charabaty, Hizbullah'ın şehit lideri Seyyid Hasan Nasrullah'ın Ayetullah Hamenei ile çekilmiş eski bir fotoğrafını paylaşarak direnişin “sadece büyüyeceğini” vurguladı.

Charabaty şunları söyledi: “İmam Hamenei, büyük lider Seyyid Hasan Nasrullah'ın şehadetinden sonra ilk kez Arap ve İslam ümmetine sesleniyor. Direniş sadece büyüyecek, geri çekilmeyecek, azalmayacaktır. Bu bizim, Hıristiyanların ve Müslümanların varlığının garantisidir.”

Hindistan'da yaşayan gazeteci Seyyid Hasan Kazim, “İsrail ile savaş olasılığı ve Amerika ile Siyonist varlık tarafından (Ayetullah Hamenei'nin) hayatına yönelik tehditleri arasında” Cuma namazına yoğun katılımın altını çizdi. Ayrıca Ayetullah Hamenei'nin liderliğini överek, “Bu adam koşullar ne olursa olsun bir lider olarak her zaman halkının önünde yer aldı” dedi.

Kazim şöyle dedi: “Tahran'da bir milyonu aşkın bir kalabalık, İsrail'le savaş korkusu ve Amerika'nın Siyonist varlık tarafından ölümle tehdit edildiği bir ortamda Ayetullah Seyyid Ali Hamenei'nin kıldırdığı Cuma namazına katılmak üzere toplandı. Bu adam koşullar ne olursa olsun bir lider olarak her zaman halkının önünde yer aldı. Uzak köylerden ve kasabalardan insanların Tahran'a akın ettiği söyleniyor. Allah onu korusun ve kutsasın.”

Ağrı Yönetimi Uzmanı Dr. Tarık Tramboo, Ayetullah Hamenei'nin Cuma namazını kıldırmak üzere halkın karşısına çıkmasına atıfta bulunarak İslam Devrimi Liderine yönelik internette dolaşan tehditlere yanıt verdi. “Herhangi bir yanlış girişim ülkenizi eritip yok edecektir” dedi. Şöyle yazdı: “Beyler, İmam Hamenei Cuma namazını kıldırmak üzere. Yeri açık. Eğer cesaretiniz varsa ona zarar vermeye çalışın. Kesinlikle buna cesaret edemezsiniz. Herhangi bir yanlış girişim ülkenizi eritir. CNN'e inanmayın, İran Mısır ya da Lübnan değil.”

Nijeryalı bir kullanıcı olan Albay Afzal, Cuma namazını ve İran Dışişleri Bakanı'nın Beyrut'ta bulunmasını İsrail'in “zayıflığının” bir göstergesi olarak yorumladı. “İsrail'in zayıflığı, Seyyid Ali Hamenei Tahran'da Cuma namazını kıldırırken, İslam Cumhuriyeti'nin İsrail'e 200 balistik füze yağdırdıktan birkaç gün sonra dışişleri bakanını ve heyetini kuşatma altındaki Beyrut'a gönderme cüretiyle ortaya çıkıyor.”

Seyyid Hani Musevi adlı X kullanıcısı ise o günü “inanılmaz” olarak nitelendirerek Cuma hutbelerinin gayrimüslimler tarafından bile izlendiğini vurguladı. “Bugünkü Cuma hutbesi Ayetullah Hamenei'nin şimdiye kadar en çok izlendiği hutbe olabilir... Gayrimüslim arkadaşlarım bana mesaj atarak hutbeyi ofislerinden canlı olarak izlediklerini söylediler... Bu, eşi benzeri görülmemiş bir şey... İnanılmaz bir gün.”