Hizbullah 5 günde en az 25 İsrail askerini öldürdü

06 Ekim 2024

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde İsrail güçlerine karşı operasyonlarını arttırıyor, topraklarını savunuyor ve devam eden çatışmaların ortasında Gazze'yi destekliyor. İsrail işgal güçlerinin, Adeyse üzerinden Lübnan topraklarına sızmaya çalıştığı ancak Hizbullah ile karşılaşıp saflarında çok sayıda kayıp vererek geri çekilmek zorunda kaldığı bildiriliyor.

YDH- El-Meyadin'e göre, Hizbullah, İsrail'e karşı nitelikli operasyonlarını sürdürüyor, işgalcilerin ülkenin güneyine nüfuz etme girişimlerine direniyor ve saflarında işgale belirli kayıplar verdiriyor. 

Hizbullah'ın operasyon odasındaki bir saha görevlisinin teyit ettiğine göre, direnişin ateş destek grupları, Lübnan sınırının karşısındaki kışlalarda, askeri alanlarda ve yerleşim yerlerinde İsrail işgal askerlerinin toplanmasını top mermileri, füzeler ve ağır makineli tüfeklerle hedef almaya devam ediyor ve doğrudan isabet sağlıyor.

Hizbullah'ın füze gücü, işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki çeşitli hedefleri farklı menzillerde yoğun füze bombardımanına tutmaya devam ediyor.

Saha görevlisinin teyit ettiğine göre Hizbullah'ın hava kuvvetleri de işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki İsrail askeri üslerini ve kışlalarını intihar uçağı filolarıyla hedef almaya devam ediyor. 

Hizbullah, İsrail'in sivillere yönelik acımasız saldırıları olarak adlandırdığı saldırılara karşılık olarak özellikle işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde askeri çabalarını yoğunlaştırdı.

Cuma gecesi saat 22:20 civarında, Adeyse kasabasının eteklerinde 405 numaralı sınır işaretinin yakınında işgal güçlerinin olağandışı bir hareketini gözlemlediklerini ve savaşçıların gerekli düzenlemeleri yaptıklarını doğruladığını bildirdi. 

Saha görevlisine göre, gece saat 22:45 sularında işgal güçlerine bağlı seçkin bir kuvvet Adeyse belediye binası yakınlarına doğru ilerleyen bir patikadan sızarak saat 23:00 sularında önceden hazırlanmış bir pusu noktasına ulaştı.

“Lebbeyk Ya Nasrullah” çağrısıyla birlikte savaşçılar hafif ve orta makineli tüfekleriyle sızan kuvvetin bulunduğu yöne ateş açtı, bu da düşman kuvvetlerinin belediye binasına bubi tuzağı kurmak amacıyla ellerinde bulundurdukları mayınların patlamasıyla sonuçlandı, çığlık ve feryatları gittikçe yükselirken yaklaşık 15 askerin ölümüne ve yaralanmasına yol açtı. 

Saha görevlisine göre, düşman kurtarma ekipleri, askeri helikopterlerin ateş koruması altında, ölü ve yaralıları operasyon alanından işgal altındaki bölgelere doğru çekmeye çalıştı.

Cumartesi gecesi saat 23:30'da savaşçılar el-Menara'da işgal askerlerinin bir hareketini füze yaylım ateşiyle hedef aldı ve teyit edilmiş isabetler elde etti. 

Cumartesi gecesi saat 01:50 sularında başka bir düşman gücü başka bir yoldan Adeyse belediye binasına doğru sızma girişiminde bulundu ancak İslami Direniş savaşçıları makineli tüfekler ve roketlerle onlara karşı koydu. 

Çatışmalar iki saatten fazla sürdü ve bu süre zarfında işgal güçleri askerlerinden kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldı. 

Dün (Cumartesi) sabah saat 7:00'de bir düşman Merkava tankı Lübnan tarafında görünmeyen bir arka yoldan Marun el-Ras kasabasının eteklerindeki Bat Tepesine doğru ilerlemeye çalıştı. 

Direniş savaşçıları güdümlü bir füzeyle tankı hedef alarak imha etti ve mürettebatını öldürdü ve yaraladı. 

Cumartesi saat 13:00'te Samson üssüne (komuta ve teçhizat merkezi ve bölgesel teçhizat birimi) bir saldırı uçağı filosuyla hava saldırısı düzenlediğini, subay ve askerlerinin yerlerini ve konumlarını hedef aldığını ve hedeflerini tam isabetle vurduğunu duyurdu. 

Pazar günü saat 12:10'da, İsrail işgal askerlerinden oluşan bir güç Blida'daki Khallet Shuaib'e doğru sızmaya çalıştığında, direniş savaşçıları onları topçu mermileriyle hedef aldı, onları geri çekilmeye zorladı ve teyit edilmiş kayıplar verdi.

Saat 12:30'da, direniş savaşçıları Menara yerleşiminde toplanan İsrail işgal askerlerini bir salvo roketle hedef aldı ve onları tam olarak vurdu.

Saat 12:35'te, direniş savaşçıları Menara ve çevresindeki yerleşimde toplanan İsrail işgal askerlerini büyük bir roket salvosuyla hedef aldı ve onları tam olarak vurdu. 

Saat 12:45'te Menara yerleşimindeki yaralı ve ölü askerleri işgal güçleri tahliye etmeye çalışırken, İslami Direniş savaşçıları onları bir füze yaylım ateşiyle hedef aldı. 

13:55'te direniş, Şalomi yerleşiminde İsrail işgal askerlerinin toplanmasını bir roket yaylım ateşiyle hedef aldı.

Saat 14:00'da, İslami Direniş savaşçıları bir roket salvosuyla Margalyot yerleşiminde işgal askerlerinin toplanmasını hedef aldı. Saat 02:35'te direniş savaşçıları Hadab Yarin bölgesini roketlerle hedef aldı ve doğrudan vurdu.

İslami Direniş, İsrail işgal “ordusunun” güney Lübnan köylerine yönelik kara harekatının başladığını duyurmasından bu yana geçen birkaç gün içinde, düşmanın seçkin saflarında 25'ten fazla subay ve askerin öldürüldüğünü ve 130'dan fazlasının yaralandığını, işgalin bir kısmını kabul ettiği, ancak önümüzdeki günlerde kamuoyundan gizlediklerini ortaya çıkaracak rakamlarla saydı.

Hizbullah AFP'nin yalan haberlerini 'psikolojik savaş' olarak nitelendirdi

Lübnan'daki İslami Direniş'in medya ilişkileri ofisinden Cumartesi günü yapılan açıklamada, Hizbullah yetkililerinin akıbetiyle ilgili olarak Batılı medya kaynaklarından gelen haberlerin yanlış olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre, bazı medya kuruluşları “güney banliyölerine yönelik acımasız hava saldırılarının ardından Hizbullah yetkililerinin akıbetine ilişkin Hizbullah içindeki kaynaklara atfedilen haberler yayınlamakta” ve özellikle de “haberlerini üst düzey Hizbullah kaynaklarına dayandıran” Agence France-Presse (AFP)'nin adı vermekteler.

Açıklamada “Hizbullah içinde böyle bir kaynak bulunmadığı ve pozisyonumuzun her zaman Hizbullah'ın medya ilişkileri tarafından resmi bir açıklamayla yayınlandığı” vurgulandı. 

Ofis ayrıca, bazı üst düzey üyelerin örgüt statülerine ilişkin yalan haber ve asılsız söylentileri, “kalemlerini, dillerini ve platformlarını Siyonist işgale hizmet etmeye adayanlar” tarafından direnişin destekçilerini zayıflatmayı amaçlayan “psikolojik savaşa” yakışır olarak nitelendirdi.

Cumartesi günü erken saatlerde AFP, “Hizbullah'a yakın bir başka kaynağın daha önce AFP'ye, Nasrullah'la aile bağları ve destekçisi İran'la iyi ilişkileri olan koyu dindar din adamı Safyeddine'nin partinin üst düzey görevi için ‘en muhtemel’ aday olduğunu söylediğini” iddia eden bir haber yayınladı.

Ajans ayrıca aynı kaynağın “Beyrut'un güney banliyölerine yönelik şiddetli saldırılardan bu yana Seyyid Safyeddine ile irtibatın kesildiğini” bildirdiğini iddia etti.