İsraillilerin dörtte biri kaçmayı düşünüyor

06 Ekim 2024

İsrailliler arasında son zamanlarda yapılan bir ankete göre, ayrılmayı düşünen katılımcıların %24'ü yurtdışında konut seçeneklerini araştırmış.

YDH- “Kantar Insights” ve İsrail kamu yayın kuruluşu “Kan” tarafından geçtiğimiz ay yapılan bir anket, İsraillilerin yaklaşık dörtte birinin çok cepheli savaş nedeniyle işgal altındaki topraklardan ayrılmayı düşündüğünü ortaya koymuştu.

Geçen hafta İsrailli yerleşimcilerin temsili bir örneklemi arasında yapılan ankete katılanların %1'i daha önce ayrıldıklarını ve geri döndüklerini veya dönmek istediklerini söyledi. %23'ü geçici ya da kalıcı olarak ayrılmayı düşündüklerini ancak bunu yapmadıklarını; %67'si ayrılmayı düşünmediklerini; %9'u ise cevap vermediklerini ya da bilmediklerini ifade etti.

Anket, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, mevcut muhalefet partisi seçmenlerinin (%36) koalisyon seçmenlerine (%14) kıyasla ülkeyi terk etmeyi düşünmeye daha meyilli olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca seküler katılımcıların göç etmeyi düşünme olasılığının da dindarlara göre daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Ankete göre, ayrılmayı düşünen katılımcıların %24'ü yurtdışında konut seçeneklerini, %21'i iş olanaklarını, %15'i yabancı pasaport veya vize almayı ya da almaya çalışmayı, %5'i ise çocukları için eğitim seçeneklerini araştırmış. Sadece %36'sı bu tür pratik sorgulamalar yapmamış.

The Telegraph'a bundan yaklaşık iki hafta önce yer alan bir haberde de İsrail tarafından Gazze'de yürütülen soykırımın, rejimin ekonomik durumunu ciddi şekilde etkilemekle kalmadığı, aynı zamanda İsraillileri “tükenme” noktasına getirdiği dile getirilmişti. Gazete bu nedenle çok sayıda kişinin İsrail’i terk ettiğini bildirmişti.