İsrail araştırması: Hamas, 7 Ekim'i yıllar önceden planladı

06 Ekim 2024

İsrailli düşünce kuruluşu Kudüs Merkezi'nin yeni bir çalışması, Hamas'ın 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunu yıllarca önceden planladığını öne sürdü.

YDH - Kudüs Merkezi'nin hafta sonu yayımladığı yeni bir çalışma, Hamas ve diğer Filistinli direniş örgütlerinin 7 Ekim'de İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği Aksa Tufanı operasyonunu uzun yıllar boyunca planladığını ortaya koydu.

Maariv gazetesinin aktardığına göre, Yarbay Yonatan Halevi'nin başkanlığını yaptığı çalışmada şu ifadelere yer verildi: "Hamas, karmaşık planını 2021 gibi erken bir tarihte uygulamaya başladı."

Gazete, çalışmanın Hamas arşivindeki birincil kaynakların analizine dayandığını ve İsrail'deki durumu değiştirmeyi amaçlayan ortak bir saldırıyı içeren uzun vadeli planlamanın geniş bir resmini sunduğunu iddia etti.

Haberde şu bilgiler de yer aldı: "Çalışmanın ana bulguları arasında Hamas'ın İsrail içindeki bölgeleri işgal etmeyi, Batı Şeria'da bir intifadayı kışkırtmayı ve İsrail şehirlerine büyük miktarlarda roket atmayı planladığı gerçeği yer alıyor."

Haberde, "Çalışma, Hamas'ın İsrail'deki çalkantılı siyasi durumdan ve iç krizler nedeniyle İsrail ordusunun etkinliğinin zarar görmesinden nasıl istifade edileceğini bildiğini doğruluyor. Ayrıca, sahada gelişmiş kabiliyetler geliştirirken İsrail'i gerçek niyetleri konusunda yanılttığını ve sahte bir imaj sunduğunu ortaya koyuyor," ifadelerine yer verildi.

Gazete ayrıca, "Hamas'ın İran ve Hizbullah ile stratejik ittifakını güçlendirdiğini, ancak bu ortaklığa rağmen saldırıda tek başına hareket etmeyi seçtiğini" savundu.

Haberde, "Sinvar, büyük bir tufan felaketini duyurduğu Aralık 2022 gibi erken bir tarihte, beklenen saldırıyla ilgili ipuçlarını Filistin kamuoyuna açıklamaya başlamıştı bile," değerlendirmesi yapıldı.

Gazete, "çalışmanın Hamas'ın eylemlerinin ardındaki stratejik düşünceye benzersiz bir bakış sağladığını ve örgütün İsrail'e bu büyüklükte bir saldırı gerçekleştirmeye ne kadar hazır ve yetenekli olduğunu gösterdiğini" belirtti.