İsrailli yedek subaylardan Gazze itirafı

07 Ekim 2024

İsrail işgal ordusunun yedek subayları, 7 Ekim Aksa Tufanı Harekatı’nın yıldönümünde, savaştan beklenen hedeflere ulaşamadıklarını itiraf ettiler.

YDH- İsrail'in Gazze'ye düzenlediği ve başlıca hedefi “Hamas'ı ortadan kaldırmak” olan savaşın üzerinden bir yıl geçti. İsrail ordusundan emekli Tümgeneral Gadi Şamni bu süreye rağmen Gazze Şeridi'ndeki durumun karmaşık ve zor olduğunu, belirlenen hedeflere ulaşılamadığını söyledi.

İsrail yayın kurumu Kanal 14’e konuşan yedek general, Hamas'ın çok sayıda silaha sahip olduğunu, kendisini tehlikede hissetmediğini ve geri adım atmayacağını vurguladı.

Gazze Tümeni Komutanı ve eski Merkez Bölge Komutanı olan Şamni şöyle dedi: “Sonuç olarak bu acı bir gerçektir, Hizbullah ile birlikte kuzeyde karşılaştığımız zorluklar göz önüne alındığında, Gazze'deki her mahallede ve sokakta kalamayız.”

Bir diğer Yedek General Yom Tov Samia ise savaşın ekonomi, hayatta kalma mücadelesi, orduya personel alımları ve caydırıcılık üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uyardı.

Kanal 14’e konuşan Samia, Gazze’de başlatılan savaşın, 19 ay süren 1948'deki savaşa göre daha uzun süreceğini belirtti. Samia, bu konunun “kısa savaşlar ve aradaki uzun molalardan bahseden temel İsrail güvenlik doktriniyle çeliştiğini” söyledi.

Kanal 12’ye açıklamalarda bulunan Yedek Yarbay Alon Avitaro da Gazze’deki savaşın birinci yıldönümüne girildiğini hatırlatarak önemli uyarılarda bulundu.

Avitaro göre, Yahya Sinvar tarafından yönetilen Hamas, İsrail'in gelecekte düzenleyeceği operasyonlara rağmen, Gazze Şeridi'ndeki varlığını sürdürecek.